zaniedbanie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-

Awatar użytkownika
cyprian
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

zaniedbanie

Post autor: cyprian » wt lis 27, 2007 17:14

witam
jastem z koszalina i mam takie pytanie, gdzie moge zglosic zaniedbanie zwirzat?
jetem z koszalinai w jadnym zesklepow znajduje sie ara ararauna jest zaniedbana jejklatka wyglada jak pobojowisko ma starepatyki(obserwuje juz to od 5 miesiecy) caly czas zmetniala wode, owoce sa jej podawane 2 razy w tygodniu i to w malych ilosciach.zala klatka jest brudna a na jak podlodzesa reszki zairen i odchodow sklejone w 5 cm warstwe. ptak ma straszne pióra bardzo wyblakle. ptak nie posiada obraczki (gdy zapytalem sie wlasciciela sklepu dlaczego to powiedzial ze ptak sobie ja sciagnol i gdzies sie zapodziala) jest caly czas w klatceok 4lat :shock: :evil: :!: wiem dokladnie bo rozmawialem ze sprzedawac, ptak utracil zdolnosc do latania (chyba z braku sil) wiek ptaka to ok 5-6 lat.

bardzo martwie sie o tego ptaka i juz probowalem zajac sie ta sprawa alebez rezultatow, chcialem zrobic zdjecie ale nie uzyskalem zgody. istnieje mozliwos odebrania im tego ptaka i znalezienie mu nowego domu. postaram sie zalatwic zdjecia jak najszybciej (mam na dysku jakies zrobione telefonem)
Ostatnio zmieniony sob lis 15, 2008 09:19 przez cyprian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt lis 27, 2007 17:16

Myślę ,że powinieneś zawiadomić najbliżyszy oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzetami.

Awatar użytkownika
cyprian
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: cyprian » wt lis 27, 2007 17:16

zdjecie to zostalo zrobione ok 7 miesiecy wczesiej , klatka zdje sie duza na tym zdjeciu ale to wynik sposobu uchwycenia ptaka (w zeczywistosci jest mniejsz )
Załączniki
DSC00022.JPG

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » wt lis 27, 2007 17:21

Proponuję jakbyś zamieścił jeszcze adres sklepu. Na zdjęciach niestety zbyt dużo nie widać...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
cyprian
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: cyprian » wt lis 27, 2007 17:30

ul. Powstancow Wielkopolskich sklep o nazwie ARA. jutro wybieram sie do TOnZ bo znajduje sie u nas oddzial i to zglosze. wlasnie sie ubieram i ide po nowe zdjecia.

Tomasz
Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
Kontakt:

Post autor: Tomasz » wt lis 27, 2007 19:34

Ale na zdjęciach umiszczonych przez Ciebie ptak wygląda ładnie i upierzenie tez ma w porządku :-/

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt lis 27, 2007 19:58

Tomasz - zobacz jaką szerokość ma ta klatka. Ptak chyba nawet nie moze rozprostować skrzydeł. Zdjecia mają średnią jakość.

Awatar użytkownika
cyprian
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: cyprian » wt lis 27, 2007 22:39

te zdjecia byly robione ok 7 miesiecy temu, teraz ptak wyglada zle (jesli nie tragicznie ) gdy stara sie rozprostowac skrzydla piora wychodza duzo poza klatke lub wyginaja sie o prety. ptak wyglada jak by wogole nie mial miesni. i jest karlowaty ma ok 80-86cm

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » wt lis 27, 2007 23:35

Na stronie nie można napisać, jeśli nie jest się członkiem TMP. Ale tu http://www.papugi.org/index.php?option= ... t&Itemid=3 jest formularz kontaktowy, gdzie opisuje się problem i wysyła wiadomość.

sweedo
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: sweedo » pn gru 10, 2007 17:11

w ogole ten ptak jest tak barzo zaniedbany ze jak na niego patrze to mi sie go robi zal... nie wiem jak mozna tak traktowac zywe stworzenie ;/ i jeszcze koles ze sklepu sie wypiera wszystkiego i mowi ze ma wszystko...

nie rozumiem czegos takiego... za to trzeba sie wziac i to natychmiast bo jak bedzie tak dlaej to ona dlugo nie pozyje...

Awatar użytkownika
Robi
Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
Kontakt:

Post autor: Robi » sob kwie 18, 2009 05:22

Witam.
Poniewaz nie znalazlam zadnej wiadomosci co sie dzieje nadal z ara mam pytanie czy i ktos zna dalszy los tej ary w Koszalinie?
Lidia
Lidia

krzkoper
Ptaki które hoduję: zako, amazonki, lory,kakadu

Post autor: krzkoper » śr sty 27, 2010 00:48

Cyprian napisz mi o tej arze w koszalinie ,wiem jak zalatwic dziada,w anglli robimy to bardzo szybko i sprawnie. To jakis idiota /jak moze ptak sciagnac sobie obraczke / Pozdrawiam Krzysztof

czy nadal hodujesz te piekne ptaki ?
Robi, Napisz cos o swoich ptakach .krkoper
Połączyłam 3 posty
Ostatnio zmieniony śr sty 27, 2010 04:58 przez krzkoper, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr sty 27, 2010 12:21

krzkoper, Ale to nie jest Anglia i jak nie udowodnisz,że ptakowi dzieje się ewidentna krzywda nic nie zrobisz. Jak ma czysto-w miarę ma co jeść, to będzie trudno. Wg. ludzi miejsce ptaka jest w klatce.
Nie mówię,że nie należy nic robić ale niestety wiem,że zalatwienie takiej sprawy u nas jest bardzo trudne.

krzkoper

Post autor: krzkoper » śr sty 27, 2010 23:29

Al pisze:krzkoper, Ale to nie jest Anglia i jak nie udowodnisz,że ptakowi dzieje się ewidentna krzywda nic nie zrobisz. Jak ma czysto-w miarę ma co jeść, to będzie trudno. Wg. ludzi miejsce ptaka jest w klatce.
Nie mówię,że nie należy nic robić ale niestety wiem,że zalatwienie takiej sprawy u nas jest bardzo trudne.

NIE PISzE O KLATCE ,nalezaloby niektorych ludzi pozamykac w takich klatkach, i wiem ze to nie angllia. Prosze tylko o odpis czy nadal ptak wyglada tak jak opisywal kolega,mam na to sposob i niewazne czy to afryka czy polska.

krzkoper

Post autor: krzkoper » czw sty 28, 2010 11:51

Krysia- pisze:krzkoper, może napisz do Cypriana na PW lub mejla wyślij bo kolega ostatnio był widziany na forum w styczniu 2009 roku , Zauważ że i Robi 18 kwietnia 09r pytała o tę are ale odpowiedzi brak.

Pisalem ale zadnej odpowiedzi , wielka szkoda ze nie wpadlem na wasze forum wczesniej,mlodzi hodowcy lub opiekunowie ptakow maja problemy i malo kto moze im pomoc, a wiadomosci takie jak ,,bo kolega powiedzial koledze a on/ ona/ uslyszal od kogos itd itd... I to taka pomoc w hodowli /opiece / tych pieknych stworzen jakimi sa papugi.Pozdrawiam Krzysztof K

Awatar użytkownika
dzem3
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska

Post autor: dzem3 » czw sty 28, 2010 15:16

krzkoper pisze:NIE PISzE O KLATCE ,nalezaloby niektorych ludzi pozamykac w takich klatkach, i wiem ze to nie angllia. Prosze tylko o odpis czy nadal ptak wyglada tak jak opisywal kolega,mam na to sposob i niewazne czy to afryka czy polska.

Napisz co to za sposób bo napewno wielu nam przydałby się ponieważ w wielu sklepach jest podobnie. U mnie w mieście jest kilka sklepów zoologicznych i w jednym z nich jest ŻAKO, które się skubie klatkę ma Omegę ale co z tego jak siedzi wniej od kilku lat cena ptaka UWAGA................................... 5000 zł więc ciężko znaleźć im chyba nabywcę.
A Może zorganizowalibyśmy zbiórkę na wykupienie takich ptaszków? Coś może by dało się utargować ze sprZedawcami? CO O TYM MYŚLICIE?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw sty 28, 2010 16:24

dzem3, Jak to sobie wyobrażasz i do kogo potem trafi ptak ? Podejżewam że zbyt dużo byłoby kandydatów na takiego ptaka - kto go dostanie - kto wpłacił więcej, ma bliżej do ptaka itd.

krzkoper

Post autor: krzkoper » czw sty 28, 2010 18:21

Al pisze:dzem3, Jak to sobie wyobrażasz i do kogo potem trafi ptak ? Podejżewam że zbyt dużo byłoby kandydatów na takiego ptaka - kto go dostanie - kto wpłacił więcej, ma bliżej do ptaka itd.

Kochani spoko nikt takiego ptaka nie dostanie tylko ogrod zoologiczy ktory bedzie ptaka chcial /nie kazdy ogrod zoologiczny chce dodatkowego klopotu /a co do zako ze sie skubie to nie wina wlasciciela ptaka tylko psychiki ptaka a i otoczenie swoje robi.Krzysztof

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw sty 28, 2010 18:42

krzkoper, Ale znow jest problem, ZOO nie chce ptaków - bo ma swoich dosyć, nie ma pieniędzy na leczenie i karmę, brak miejsca w klatkach i na kwarantannę. taki ptak to dla ZOO tylko kłopot. Niestety ZOO w POlsce są w złej kondycji finansowej i część zwierząt ma sponsorow - którzy przekazują pieniądze na ich wyżywienie., Jak chcesz możesz sobie zasponsorować np. słonia, lwa albo stado wyskubanych zako.
Nie myśl,że jestem upierdliwa ale takie są fakty i trzeba patrzeć realnie .

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw sty 28, 2010 19:26

dzem3 pisze:Może zorganizowalibyśmy zbiórkę na wykupienie takich ptaszków

Na ich miejsce pojawią się następne.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla- Ary”