Książki o ptakach godne polecenia
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: żakuniu przybądź
Książki o ptakach godne polecenia
Od dziecka interesuję się zwierzętami i wiele przez mój dom się przewinęło.Miałam i mam zarówno swoje zwierzeta, jak i te które oddali mi ludzie, a też takie które sama znalazłam.Ze strychu wyciągnęłam wszystkie dotyczące papug aby odświeżyć swoją wiedzę.Jest kilka książek , które chciałabym wam polecić:
-"Wśród zwierząt"Ptaki Albin Łącki-systematyka ptaków, opisy, nazwy polskie i łacińskie, tablice z wyglądem jaj
-"Ty i twoje ptaki"David Alderton-encyklopedyczny poradnik dla właścicieli ptaków, pielęgnacja, rozmnażanie, wychowanie, zdrowie(piękne wydanie i wspaniałe zdjęcia)
-"Papugi i papużki"Eva Maria Bartenschlager-charakterystyka gatunków, hodowla, pielęgnacja, nauka mówienia, choroby
-a tę książkę na pewno posiadają wszyscy kochający żako i pewnie nie muszę wymieniać jej z tytułu, ale dla zainteresowanych i nowych w temacie"Żako"Jabłoński, Gorazdowski
-"Wśród zwierząt"Ptaki Albin Łącki-systematyka ptaków, opisy, nazwy polskie i łacińskie, tablice z wyglądem jaj
-"Ty i twoje ptaki"David Alderton-encyklopedyczny poradnik dla właścicieli ptaków, pielęgnacja, rozmnażanie, wychowanie, zdrowie(piękne wydanie i wspaniałe zdjęcia)
-"Papugi i papużki"Eva Maria Bartenschlager-charakterystyka gatunków, hodowla, pielęgnacja, nauka mówienia, choroby
-a tę książkę na pewno posiadają wszyscy kochający żako i pewnie nie muszę wymieniać jej z tytułu, ale dla zainteresowanych i nowych w temacie"Żako"Jabłoński, Gorazdowski
Marzę o żako!
Ja polecam angielskojezyczna ksiazke"Breaking bad habis in parrots"-autor Greg Glendell.Polscy hodowcy znajacy jezyk angielski napewno sporo informacji znajda tam,ale rowniez tacy co nie znaja jezyka znajda wiadomosci dotyczace zlych zachowan papug(wszystkich zlych zachowan).Absolutne top na rynku angielskim ,od 2008 roku w ksiegarniach.W necie rowniaz. 

Pozdrawiam. Artur
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Amadyny Wspaniałe, Papuziki, Srebrnodziobki (4 x 1 para :) )
- Kontakt:
A możecie polecić coś o Amadynach Wspaniałych? Przymierzam się do ich kupna i chciałbym trochę poczytać i o ich zachowaniach i o tym jak je karmić co muszą mieć czego nie itd:) a w sieci literatury na ten temat brak niestety
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
tonyst pisze:Czy ma ktos takie artykuły do sprzedania chetnie kupie
JC pisze:nr 3 z 2007 r Nowej Exoty
napisz priva do JC, może ci załatwi jeśli nie to skontaktuj się z redaktorem naczelnym NE w Polsce Robertem P.Sobeckim na pewno ma archiwalne egzemplarze to będziesz mógł sobie kupić u niego .W razie czego mogę dać ci namiar poprzez priva na R.Sobeckiego.
-
- Ptaki które hoduję: różne
Książek o ptakach i papugach, a także konkretnych gatunkach mam dziesiątki, ale najbardziej podoba mi się "Ptaki. Encyklopedia" PWN - dostałam ją w prezencie.
Można kupić tu: http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/7433/p ... pedia.html
Tyle, że informacje są ogólne o danym gatunku, nie ma nic o chorobach czy hodowli, ale i tak jest świetna
Na prezent dla miłośnika ptaków idealna 
Można kupić tu: http://ksiegarnia.pwn.pl/produkt/7433/p ... pedia.html
Tyle, że informacje są ogólne o danym gatunku, nie ma nic o chorobach czy hodowli, ale i tak jest świetna

-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
- Kontakt:
Dla hodowców Aleksandrett polecam książkę Asiatic Parrots and Their Mutations autorstwa Tijmena and Sjacka Baastianów. Książkę można zakupić w internecie w języku angielskim.
W angielskich księgarniach pokazała się książka-Keeping Parrots Understanding their care and breeding.Autor Alan K Jones znany angielski vet od papug.W książce opisane praktycznie wszystko o hodowlii,wychowaniu papug,horobach...warta kupna na prezent pod choinkę dla osób zaczynających hobby z ptakami. 

Pozdrawiam. Artur
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Witam.
Czy możecie zaproponować polskie książki o aleksandrettach obrożnych, najlepiej jakby była ogólna czyli pielęgnacja, hodowla, rozmnażanie itp.
Pozdrawiam
Czy możecie zaproponować polskie książki o aleksandrettach obrożnych, najlepiej jakby była ogólna czyli pielęgnacja, hodowla, rozmnażanie itp.
Pozdrawiam

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Polskich książek o aleksandrettach nie ma. Sa tylko ogólne (i to też nie za wiele) o papugach z opisaniem gatunku. Sątam też opisane aleksandretty ale tylko pobieżnie.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
To skąd moge zdobyć niezbędną wiedze ? Oczywiście poza forum, chciałbym jakąś książke poczytać w wolnej chwili 

-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
essex1, jakim językiem pisane? Oczywiście wiem, że językiem w jakim zostało napisane jest angielski, pytam o to czy "ciężki" naukowy, czy może jednak "lekki" potoczny dla zwykłych zjadaczy chleba? :)
Michal0404, jakie języki wchodzą w grę poza Polskim?
Michal0404, jakie języki wchodzą w grę poza Polskim?

Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
Najlepiej chciałbym polską gdyż z angielskim jestem na bakier :) ewentualnie jakieś fajne opisy tutaj na forum np :) Bo chce zdobyć jak najwięcej wiedzy sam czyli czytając lub rozmawiając z kimś, ale tutaj jestem zupełnie nowy :) raptem od dzisiaj :)