Kłopoty z piórami

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Kłopoty z piórami

Post autor: Al » ndz maja 10, 2009 16:30

Od roku mam rudosterkę, od początku jej piórka na skrzydłach przedstawiały wiele do życzenia. Myślalam,że po pierzeniu wrocą do normy ale tak się nie stało, piórka na całym ciele są dobre,papuga lata , mój wet. nie wie co może być tego przyczyną
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » pn maja 11, 2009 18:14

Pióra są makabryczne, to raczej błędy zywieniowe. Jak zywisz rudosterkę?
Trochę tego jest ;)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt maja 12, 2009 08:48

Raffy, Na pewno nie są to błędy żywieniowe.
Papuga już takie miala jak ją dostalam, czy możliwe jest aby sama niszczyła sobie pióra ? takie nawykowe zachowanie.
Ptak nie siedzi w klatce,lata sobie więc nie jest to spowodowane nudą, wychodzi na spacery,wiele czasu spędza na wolnym powietrzu.Nie toleruje obecności innych papug.
http://www.garnek.pl/panka

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » wt maja 12, 2009 09:37

Al, czy zauważyłaś żeby papuga nadmiernie czyściła i układała sobie pióra ? Bo to wygląda na zniszczenie mechaniczne, a może jakieś pasożyty ? Sama nie wiem, wygląda to bardzo nie ładnie.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » wt maja 12, 2009 16:37

Figa, Pasożytów nie ma - badania, w naturze nie wygląda to tak żle, to 2 ciemne plamy na skrzydlach,zdjęcie zrobione w zbliżeniu aby dokladnie pokazać.Czyści sobie często pióra ale poza tymi obszarami jest zadbanym ptakiem.
Czy jest jakiś środek,ktorym można posmarować te wyjadane / tak podejżewam / miejsca - takie coś podobnego jak dla dzieci aby nie ssały paluszków.

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » wt maja 12, 2009 18:24

Wyrywanie to druga sprawa, tylko nie podobaja mi sie przebarwienia na piórach

http://www.papugi.webd.pl/displayimage.php?pos=-2523

ta amazonka miała podobny problem, po zmianie zywienia wróciło do normy. Normalnie rudosterki maja ladne piora, bez tych szarych przebarwien
http://www.aleksandretta.republika.pl/Dsc01656.jpg
Trochę tego jest ;)

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » wt maja 12, 2009 18:38

Raffy, Ona wygląda tak jak na zdjęciu tylko skrzydla ma takie. nie wiem może to jeszcze wpływ karmienia poprzedniego wlaściciela ?Ptak jest bardzo oswojony ale nie toleruje dotykania, siedzi na ramieniu i głowie i wychodzi na spacer.Ale na rękę nie siądzie, próby dotkniecia powodują atak. Może to faktycznie jakieś problemy psychiczne ?

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » śr maja 13, 2009 18:01

Z jednej strony wygląda to na uszkodzenia:
-piórojady- tak można rozumieć też, oraz mechaniczne. To chyba bardziej i myślę ze ptak sam sobie niszczy pióra. Kup spray, pieprzowy i popryskaj te partie skrzydeł, może się oduczy ?
Znajomy tak zrobił, ale z innym ptakiem i poskutkowało.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » wt maja 19, 2009 15:33

Przed zastosowaniem spray ptak wygląda tak
Obrazek
zobaczymy czy będzie za jakiś czas poprawa

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » śr paź 21, 2009 14:47

Czy coś sie poprawiło?Bo ja moja rudosterka ma obecnie takie same objawy.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » śr paź 21, 2009 15:43

moja rozela rubino miała to samo, chodzi o samczyka.. byłem z nim u weta, spryskał czymś i przestało... powiedzial ze to pióro jady, są wiec cale pomieszczenie hodowlane wybieliłem wapnem, i skonczyly sie problemy

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw paź 22, 2009 15:31

Trochę się poprawiło,teraz wygląda tak, nie jest jeszcze idealnie ale poprawa jest znaczna
Obrazek

szkot
Kontakt:

Post autor: szkot » czw paź 22, 2009 16:48

Moja na brzuchu teraz nie ma,jest sam puszek!Odrośnie troche i znow tego nie ma!Ciekawe czy i ja moge czyms to spryskać choc watpie aby to jakies piórojady były!

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw paź 22, 2009 18:03

szkot, U mnie to nie były piórojady, ona sama sobie piórka niszczyła,po spryskaniu chyba jej nie smakowało :mrgreen:

szkot
Kontakt:

Post autor: szkot » czw paź 22, 2009 18:07

A mozesz powiedziec mi czym pryskałas i jak czesto?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw paź 22, 2009 18:25

szkot, spray pieprzowy, 2 razy. Po pierwszym razie skosztowala i jej nie smakowało,nie dawalam jej wody do kąpieli aby nie zmyła z piór. Po jakimś czasie wlazla do zlewu i wykąpala się w miesce więc jeszcze raz pryskałam. teraz obserwuję c zy znow nie zaczyna nadmiernie dbać o piórka. Jak nrazie ma inne zajecia. ważne aby jej się nie nudziło

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » pt gru 11, 2009 18:37

http://www.telegraph.co.uk/earth/wildli ... ctors.html wyglada strasznie,ale ma sie dobrze(nie wiem-tlumaczenie potrzebne?)
Pozdrawiam. Artur

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » sob gru 12, 2009 18:56

Ok.tak ogolnie.Kakadu molukka,ma 35lat,samica.Od 13 lat jest pod dobra opieka,zostala odzyskana od jakichs narkomanow na Florydzie.Vet lekarze dawali jej do 6 miesiecy zycia,a ona caly czas ma sie niezle,jest to wesoly ptak i silny fizycznie.Ma chorobe o nazwie Beacon Feather,choroba ukladu immunologicznego.Nie moze przebywac z innymi ptakami. Kilka pior wyrastaja mu tylko na glowie i szyji,ale wyrywa je.Mowi pare krotkich zdan,lubi siedziec na ramieniu wlascicelki,ma swoich faworytow w rodzinie.Moim zdaniem bardzo mocny ptak-masa innych juz dawno zakonczyla by zycie,a on mimo problemow jest wsrod zywych.Szacunek dla opiekonki. :-D
Pozdrawiam. Artur

szkot
Kontakt:

Post autor: szkot » wt gru 22, 2009 10:14

Al powiedz mi co to za spray pieprzowy? i jak tam dalej idzie z rudosterka?Skubie się ciągle?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » wt gru 22, 2009 16:45

szkot, Syn i to gdzieś kupił, nie skubie się już , piórka wracają do normy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla Rudosterek”