Czy z obraczki papugi mozna odczytac, kiedy sie urodzila
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
To zależy jakie obrączki kupisz jeśli jesteś w związku hodowców to na obrączce bedzie :
-Kraj pochodzenia - PL
- rok z którego obrączka pochodzi np-08
- nr kolejny obrączki -np 01
- sygnum (każdy hodowca ma własny nr identyfikacyjny nie ma 2 jednakowych nadany przez związek/federację )np P-121
- oraz federację do której należy hodowca- np PFO
Jeśli kupisz obrączki na giełdzie czyli nie firmowane przez federację to na takiej obrączce znajdziesz :
-kraj pochodzenia -np PL-Polska oraz CZ,-Czechy,SK-Słowacja
- nr kolejny obrączki
- rok z którego ona pochodzi
Oprócz tych znaków obrączki są kolorowe tzn. każdego roku obrączki są innego koloru.
-Kraj pochodzenia - PL
- rok z którego obrączka pochodzi np-08
- nr kolejny obrączki -np 01
- sygnum (każdy hodowca ma własny nr identyfikacyjny nie ma 2 jednakowych nadany przez związek/federację )np P-121
- oraz federację do której należy hodowca- np PFO
Jeśli kupisz obrączki na giełdzie czyli nie firmowane przez federację to na takiej obrączce znajdziesz :
-kraj pochodzenia -np PL-Polska oraz CZ,-Czechy,SK-Słowacja
- nr kolejny obrączki
- rok z którego ona pochodzi
Oprócz tych znaków obrączki są kolorowe tzn. każdego roku obrączki są innego koloru.
-
- Ptaki które hoduję: Żako,amazonki, aleksandretty, konury, barabandy, nimfy.
Przepraszam ale mam wrażenie że następuje pewne przekłamanie w wielkości obrączek.
Na portalu aleksandretta w dziale obrączki podane są rozmiary obrączek dla wszystkich gatunków aleks.
I tak dla przykładu aleksandretta chińska ma podany rozmiar 8,0.
Ja tym czasem stosuje 9,0 a zalecają nawet do 9,5.Te rozbieŻności dotyczą też innych gatunków aleks.
Wskazane rozmiary są rozbieżne np. ze wskazanymi rozmiarami obrączek dla gatunku psittacula na stronie czasopisma exota.
Myślę że warto to wyjaśnic bo niedoświadczeni hodowcy mogą miec problemy a co ważniejsze ucierpiec mogą na tym ptaki.
Na portalu aleksandretta w dziale obrączki podane są rozmiary obrączek dla wszystkich gatunków aleks.
I tak dla przykładu aleksandretta chińska ma podany rozmiar 8,0.
Ja tym czasem stosuje 9,0 a zalecają nawet do 9,5.Te rozbieŻności dotyczą też innych gatunków aleks.
Wskazane rozmiary są rozbieżne np. ze wskazanymi rozmiarami obrączek dla gatunku psittacula na stronie czasopisma exota.
Myślę że warto to wyjaśnic bo niedoświadczeni hodowcy mogą miec problemy a co ważniejsze ucierpiec mogą na tym ptaki.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Najprawdopodobniej są to zalecenia COM-u ale uważam że wszystkie wymiary są zaniżone o 1 mm. Sam obrączkuję aleksandretty obrożne obrączkami o średnicy 7,5 mm.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Czy ktoś w temacie mógłby przetłumaczyć mi te znaczki ?: * M 2 7 (dalej jest coś co wygląda jak 08 ale jedno nad drugim, taki bałwanek) a dalej jest 0 5 PFO
obrączka jest na prawej łapce i jest srebrna, drugi ptaszek miał złotą obrączkę na lewej łapce ale gdzieś ją wcięło, bo już jej niema
i niestety niewiem jakie znaczki miała ?
obrączka jest na prawej łapce i jest srebrna, drugi ptaszek miał złotą obrączkę na lewej łapce ale gdzieś ją wcięło, bo już jej niema

- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Tu znajdziesz o kolorach obrączek http://mojeptaki.info/viewtopic.php?t=522
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- coco39
- Kontakt:
Z tego co napisałas wynika iż jest to ptak z Czech (cz) pozostały rząd cyfr może oznaczać lęcz wcale nie musi 12(rok wyklucia) pozostałe cyfry nr kolejny obrączki.W czechahc jest tak iż niewielu hodowców jest zrzeszonych w kołach i ma nadane CIH(sygnum).Tam z regóły hodowcy kupują obrączki z tzw " metra"choć jest inny opis niż ty podałaś ale takie też się zdazają.
- malachinka87
- lekarz weterynarii
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty Większe, drób ozdobny
- Kontakt:
a czy ktoś pomoże mi rozszyfrować 2 obrączki? pierwsza należy do samca który urodził się podobno w 2010 (ma juz obrożę więc pasuje) niestety nie mam samej obrączki bo poprzednia właścicielka powiedziała że się obgryzał i dlatego ma zdjętą : PL 12 AW 001
Druga to samica : kolor zielony 3 poziome kreski potem poziomo 08 potem pionowo 1221
kto rozszyfruje?
Druga to samica : kolor zielony 3 poziome kreski potem poziomo 08 potem pionowo 1221
kto rozszyfruje?
- coco39
- Kontakt:
PL - wiadomo kraj
12 - z reguły jest to rok
AW - tutaj mozna tylko zgadywać ja obstawiam inicjały hodowcy
001 - nr kolejny obrączki
Jesli chodzi o drugą obrączkę to podejrzewam iz jest to standardowa obrączka zakupiona na giełdzie gdzie jest podany tylko rok 08 oraz nr kolejny obrączki 1221
Zastrzegam ze są to tylko moje domysły bo wiele obrączek hodowcy niezrzeszeni zlecają na zamówienie.
12 - z reguły jest to rok
AW - tutaj mozna tylko zgadywać ja obstawiam inicjały hodowcy
001 - nr kolejny obrączki
Jesli chodzi o drugą obrączkę to podejrzewam iz jest to standardowa obrączka zakupiona na giełdzie gdzie jest podany tylko rok 08 oraz nr kolejny obrączki 1221
Zastrzegam ze są to tylko moje domysły bo wiele obrączek hodowcy niezrzeszeni zlecają na zamówienie.
Ostatnio zmieniony czw mar 14, 2013 20:44 przez coco39, łącznie zmieniany 1 raz.