Szkarłatka królewska
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: szkarłatka, żako kongo
- Kontakt:
Szkarłatka królewska
Chciałbym rozwinąć ten temat, papugi królewskie\szkarłatki\ podzielcie się spostrzeżeniami na temat howu, rozmnażania jak i żywienia tych przepięknych papug. Może ma ktoś nadwyżki hodowlane do zbycia bądź na wymianę? Piszcie wszystko co dotyczy tego gatunku papug. Jest niewielu hodowców w Polsce\z tego co wiem\ a to bardzo szkoda bo ten ptak zasługuje na uwagę większego grona hodowców.
Pozdrawiam cocoleo
Pozdrawiam cocoleo
cocoleo
Piszę poprawnie po polsku.
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
W Nowej Exocie były artkuły o szkarłatkach. http://www.nowaexota.eu/archiv.php?khHl ... r%F3lewska
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
Moje Szkarłatki choć ja je nazywam papugami królewskimi hoduję w całorocznej wolierze. Woliera ma wymiary 3mx3mx2m w tej chwili przebywa tam 6 ptaków- każdy od innego hodowcy, niemal każdy z innej części Europy, 1 samiec Niemcy, 1 samiec - Czechy, jeden Belgia, 2 samice Czeskie, 1 Belgijska. Ptaki jeszcze nie gniazdowały, wszystkie były zakupione jako bardzo młode ptaki, w tym roku planuję pierwsze lęgi, przygotowałem już specjalne budki lęgowe (zdjęcia wkleję póżniej) Nie wszyscy wiedzą bowiem że ptaki te gniazdują w bardzo głębokich dziuplach, budki lęgowe są więc najczęściej skośne, gdzie korytarz doprowadzający do komory lęgowej może mieć nawet 1,2m..
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
-
- Kontakt:
Mam pytanie, mam papugę, która ma połamane pióra ogona\sterówki\ wszystkie, ma takie kikuty. Czy lepiej dla papugi byłoby gdybym wyrwał jej te kikuty by pióra mogły wyrosnąć? Czy może zostawić ją tak\ nie sprawiając jej bólu\ i poczekać aż same kikuty jej wylecą a w miejscu tym wyrosną jej nowe?
cocoleo
-
- Kontakt:
JC czyli nie wyrywać papudze tych kikutów? Z czasem same wypadną. Papudze w lataniu to bardzo widzę że nie przeszkadza, więc zostawię ją w spokoju. Dzięki za radę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
cocoleo
-
- Kontakt:
Może się ktoś pochwalić lęgami szkarłatki w tym roku? Może jakieś zdjęcia?
cocoleo
-
- Kontakt:
te trzy pary jak pisałeś wcześniej?
można liczyć na zakup młodych?
można liczyć na zakup młodych?
Ostatnio zmieniony ndz kwie 19, 2009 05:24 przez cocoleo, łącznie zmieniany 1 raz.
cocoleo
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
te ptaki dojrzewają w wieku 3 lat... u mnie tez dopiero zajmują budki, największym powodzeniem jak na razie cieszy się da najgłębsza
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
-
- Kontakt:
:Starsza para" to ile mają lat te szkarłatki? No i oczywiście gratuluję! Jak młode będą samodzielne to chętnie kupię sztukę.
cocoleo