Lęgi
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Bartek1980
- Ptaki które hoduję: Nierozłączki,Aleksandretta chińska
- Kontakt:
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Jak są czerwone żyłki to znaczy że zarodek żyje. Wylegają się po 20-22 dniach wysiadywania, co przecietnie zdaża się od zniesienia pierwszego jajka po 23-24 dniach. Jednak nie jest to regóła, bo nigdy nie wiadomo kiedy samica zaczeła wysiadywanie. Ja miałem samiczkę rozelli białolicej u której młode lęgły się po blisko 40 dniach od złożenia pierwszego jajka. Zawsze wszystkie młode lęgły się tego samego dnia, a było ich często nawet 9 

- Bartek1980
- Kontakt:
- Bartek1980
- Kontakt:
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Bartek1980, wiesz już jedno , jajka są już zalężone w 100%. Robienie zdjęć samych jajek jest już nie potrzebne, nie ma najmniejszego sensu stresować ptaków. Konsekwencją tego może być przestanie wysiadywania bądź zniszczenie jajek. Pozostaje Ci teraz cierpliwie czekać i nasłuchiwać popiskiwania młodych (jeżeli się wylęgną).
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
- Bartek1980
- Kontakt:
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Bartek1980 pisze:Dzisiaj mija 27 dni od złożenia pierwszego jajka i 22 dni od ostatniego,czy nierozłączki zawsze klują się koło 23 dnia ? Prześwietlałem dzisiaj jajka i wydają mi się ok, widać czerwone żyłki
Moim zdaniem jeśli jest już tak długi czas wysiadywania jak piszesz to jajka powinny być całe ciemne.Takie czerwone nitki/żyłki to powinno widać po tygodniu wysiadywania a nie na końcu.Ja skłaniałbym się ku temu że jajka jasne są po prosty czyste.
- Bartek1980
- Kontakt:
- Bartek1980
- Kontakt:
- Bartek1980
- Kontakt:
- Bartek1980
- Kontakt:
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Mam kilka pytan odnosinie nierozłączek.
Kupilam z duzej hodowli, pod koniec kwietnia skojazona parke z 2007r.
Udalo mi sie kupic ksiazeczke "zeszyt" na temat nierozlaczek autorstwa J. Korczak, ale z niej niewiele sie dowiedzialam...
Maja klatke o wym. 60x45x30, stoi na parapecie okna od polnocy (innych okien niemam), kupilam im tez budke pozioma o wym. 16x16x22, przymocowana na zewnatrz klatki.
Codziennie dostaja swieza wode i pokarm (marchewki nawet nie powachaja), codziennie rowniez przynosze im swieze galazki wiezby, podaje im rowniez witaminy "FERTI-VIT" do wody i raz w tygodniu kolbe.
Napiszcie prosze co powinnam zmienic (polepszyc) aby bylo im dobrze i aby przystapily do legow.
Zastanawia mnie w jaki sposob przystepuja do budowy gniazda? kiedy samiczka zbiera te patyczki ? czy od razu jak je "posieka" czy z dna klatki? jesli z dna to co jaki czas moge wyzucac pozostalosci ? Dno bardzo szybko przykryte jest gruba warstwa lisci, a moze one lisci nie lubia ??..
Papuzki lubia przebywac w budce, (podejzalam je i kopulowaly w niej), patyczkow jednak niema w niej zadnych, tylko luski z ziarenek
Kilkanascie lat temu mialam parke falistych, i rozmnazaly sie z powodzeniem, jednak jak widze nierozlaczki to calkiem inna bajka...
A, i co to jest "sepia" i do czego sluzy?
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.
Kupilam z duzej hodowli, pod koniec kwietnia skojazona parke z 2007r.
Udalo mi sie kupic ksiazeczke "zeszyt" na temat nierozlaczek autorstwa J. Korczak, ale z niej niewiele sie dowiedzialam...
Maja klatke o wym. 60x45x30, stoi na parapecie okna od polnocy (innych okien niemam), kupilam im tez budke pozioma o wym. 16x16x22, przymocowana na zewnatrz klatki.
Codziennie dostaja swieza wode i pokarm (marchewki nawet nie powachaja), codziennie rowniez przynosze im swieze galazki wiezby, podaje im rowniez witaminy "FERTI-VIT" do wody i raz w tygodniu kolbe.
Napiszcie prosze co powinnam zmienic (polepszyc) aby bylo im dobrze i aby przystapily do legow.
Zastanawia mnie w jaki sposob przystepuja do budowy gniazda? kiedy samiczka zbiera te patyczki ? czy od razu jak je "posieka" czy z dna klatki? jesli z dna to co jaki czas moge wyzucac pozostalosci ? Dno bardzo szybko przykryte jest gruba warstwa lisci, a moze one lisci nie lubia ??..
Papuzki lubia przebywac w budce, (podejzalam je i kopulowaly w niej), patyczkow jednak niema w niej zadnych, tylko luski z ziarenek

Kilkanascie lat temu mialam parke falistych, i rozmnazaly sie z powodzeniem, jednak jak widze nierozlaczki to calkiem inna bajka...
A, i co to jest "sepia" i do czego sluzy?
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Ta książeczka jest bardzo dobra, choćby z tego powodu, że widać, że autorka je naprawdę sama hodowała, co niestety jest rzadkością u autorów książek.
Co do lęgów - to musisz mieć parę, a nie 2 samce. Niestety u nierozłaczek praktycznie nie ma możliwości rozpoznania płci po wyglądzie. Pewność się uzyskuje dopiero wtedy gdy ptaki gniazdują. Jak ptak znosi jajka - to jest samicą, a jak te jajka są pełne to znaczy że drugi jest samcem.
Jak ptaki nie wnosza witek do budki, to znaczy:
1. są 2 samce
2. samica jest młoda
3. samica nie ma instynktu budowania gniazda - to rzadkość, ale takie też się zdarzają.
4. samica nie ma aktualnie ochoty na lęgi
5. samicy partner nie pasuje
Co do lęgów - to musisz mieć parę, a nie 2 samce. Niestety u nierozłaczek praktycznie nie ma możliwości rozpoznania płci po wyglądzie. Pewność się uzyskuje dopiero wtedy gdy ptaki gniazdują. Jak ptak znosi jajka - to jest samicą, a jak te jajka są pełne to znaczy że drugi jest samcem.
Jak ptaki nie wnosza witek do budki, to znaczy:
1. są 2 samce
2. samica jest młoda
3. samica nie ma instynktu budowania gniazda - to rzadkość, ale takie też się zdarzają.
4. samica nie ma aktualnie ochoty na lęgi
5. samicy partner nie pasuje
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Ksiazka sama w sobie jest ok., ale jest w niej ogolna charakterystyka wszystkich odmian nieroalaczek, a ja potrzebuje informacji na temat czerwonoczelnych. Chcialabym wiecej, i bardziej wyczerpujacych informacji na temat domowej hodowli tych ptakow.
Zanim je kupilam, hodowca zapewnial mnie ze w jego hodowli ptaki same dobieraja sie w pary.
Zanim je kupilam, hodowca zapewnial mnie ze w jego hodowli ptaki same dobieraja sie w pary.