Co jedza wasze senegalki?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- ewasik
- Ptaki które hoduję: senegalka, nimfy
Co jedza wasze senegalki?
Napiszcie co jedza, co najbardziej lubia wasze senegalki. Moze macie jakies przepisy? Moja na razie jest na etapie probowania wszystkiego ale niewiele trafia do brzucha, raczej wypada z dzioba rozdrobnione. Daje jej oprocz ziarna oczywiscie, ryz gotowany, kasze, owoce, jablka, marchewke, jajko gotowane, itp. Najbardziej uwielbia ptasie biszkopty, te naprawde lyka z apetytem.
Poza tym co Ty podajesz,moja Fidżi jada jeszcze rodzynki,owoce granatu,wypija-zlizuje wyciśnięty sok z pomarańcza,dławi sie ze szczescia jedząc rozrobioną ciepłą wodą masę jajeczną,lubi ugotowany i jeszcze ciepły ziemniaczek i marchewkę.Bardzo lubi namoczony i skiełkowany groszek i fasolkę-najpierw to wybiera z siteczka,następnie biały słonecznik....a i lubi paprykę i orzechy włoskie-sam proces wydłubywania orzecha ze skorupki sprawia jej wielka frajdę
- ewasik
- Ptaki które hoduję: senegalka, nimfy
Moja tez lubi granat, gotowana marchew i fasole. Masy jajecznej nie lubi, ale ostatnio troche na sucho zaczela ja chrupac. Soku z pomaranczy tez nie ale czastke pomaranczy lubi pomiadlic w dziobie. Mam wrazenie ze podajac owoce cytrusowe mozna bardziej papugom i ludziom zreszta tez, zaszkodzic, sa tak pryskane ze nie wiem czy mycie goraca woda pomoze. Moze lepiej w to miejsce podawac soki bobofruty?
Z mieszanki ziaren wybiera tylko slonecznik i zielony groszek, to mnie martwi bo reszty ziaren nie rusza. Czy wasze tez zostawiaja?
No i koniecznie chce pozrec moje jedzenie z talerza, jak tylko zobaczy
No i lubi jesc tylko w towarzystwie

No i koniecznie chce pozrec moje jedzenie z talerza, jak tylko zobaczy

No i lubi jesc tylko w towarzystwie

- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Co do bobofruta to odradzam bo jest słodzony, ale niektóre przecierki dla niemowląt nie zawierają cukru. Ja moim papugą gotuję na parze jarzynki z gotowych mieszanek warzywnych, wybieram właśnie te gdzie jest marchew, zielony groszek, kukurydza, papryka, po ugotowaniu posypuję to suchym pokarmem jajecznym od Justyny. Czasami dodaję białego sera, dla żako wiejski , a dla amazonki homogenizowany bo obie mają swoje gusta 

- Figa
Tak kupuję mrożonki, dzisiaj właśnie moje potwory dostały warzywa na śniadanie i nic nie zjadły, tyle starania i na nicFiga a te mieszanki warzywne to masz na mysli mrozonki?

- Figa
Co do sera to musi być bez soli, najlepiej gdyby jadła zwykły twaróg tzw. krajanka, ale nie wszystkie taki lubią, u mnie mają gusta podzielone. amazonka chce serka homogenizowanego, a żako da się zabić za wiejskim tym z tzw. granulkami. Taki serek granulowany daję na sitko i przepłukuję z tej śmietanki. Wiem, że najlepiej podawać półtłusty, nie można jednak podawać go za często, ale tak z umiarem.
Dzięki :) w takim razie dzisiaj sprawdze czy serek im zasmakuje. To jedzenie-apatyt na "coś tam"zależy chyba od dnia...bo czasami senegalka wybiera np najpierw zielona fasolę a potem słonecznik,czasem pluje wszystkim i szuka orzechów...to samo z zaczkiem...trzeba obserwowac jak dziecko,podtykac i namawiac :) .
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Moje dzikie senegalki polubiły granulat Kaytee Exact Raibow Chunky (poleciła mi go JustynaB). Poprzednio dawałem Nutri Bird P15, ale mizernie schodził. Miesznkę daję dla dużych papug 60 http://www.hodowlapapug.pl/sklep/p_210.html Pokarm ten świetnie kiełkuje, jedynie orzeszki ziemne trzeba do moczenia rozłupać.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
U mnie właśnie się moczy nr.33. Jest tam naprawdę dużo składników. Jeżeli zda egzamin to biorę jak zwykle 15 dkg

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Dla wszystkich papug , jest jeszcze inna mieszanka dla innego rodzaju ptaków.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455