HODOWLA I ROZMNAŻANIE ALEKSANDRETT OBROŻNYCH
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- walh
- Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna - Lokalizacja: Racibórz
Wiecie co moj samiec także juz tam penetrowal budke przez przypadek zauwazylem..... dzis zlapalem niby samiczkę.... bo pewności to jeszcze nie mam co to moze być... bo sie nie wypierzyla jeszcze jest z 06r. i ku mojemu zdziwieniu miala wielką kloakę.... tak jakby przed znoszeniem jajka.... moze to bedzie jednak samica... ale poki co nadal samiec ją przegania
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
walh pisze: bo sie nie wypierzyla jeszcze jest z 06r.
Sorry ale alexa 3 letnia niewypierzona

Dodam coś od siebiebo wszyscy piszą że samiec przygotowywuje budkę u mnie praktycznie samiec nie wchodził do budki (sporadycznie go tam widziałem) a tak to tylko samiczka w niej przebywała no a teraz już mija tydzień jak siedzi na jajkach

- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
U mnie jest tak samo ,że samica zajeła się budką a samiec może tam wejść tylko czasami.Wczoraj napewno w niej były obie i chyba w niej spały...nie mam pojecia czy one wiedzą do czego jest ta budka bo nie wiem co one w niej robią,ale jak im coś wyjdzie to wtedy się przekonam 

- pabloj
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty
- Kontakt:
Mam do was pytanie. Mam 4 aleksandretty obrożne, w tym 2 dorosłe samce oraz 2 młode samiczki. Samce ostatnio strasznie adorują samiczki, zdaje się że dobrały się w pary, tańczą, głaskają dziobem, karmią się, układają skrzydełka. Czy jest to znak że powinienem umieścić im budki lęgowe? Jedna z samiczek jest na 100% za młoda ponieważ jest z tego roku natomiast druga ma około 2-3 lata nie jestem pewien bo nie posiada obrączki :/
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a
http://www.garnek.pl/pabloj/a
-
- Kontakt:
U mnie aleksandretty miały budki od samego poczatku (kupowałem młode usamodzielnione ptaki). Jedna para przystąpiła do lęgów w wieku 2,5 roku (samiec jeszcze nie miał całej obroży) i miały 5 młodych. Pozostałe parki nawet nie interesowały się zawieszonymi budkami. Jednak w tym roku miałem młode już od wszystkich parek.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty Obrożne
Ostatnio zauważyłem że samiec pokrywa samice (samiec ok 4 lata samica 3 lata), mam je od ok 3 lat. Samica chyba chce złożyć jajko pod szafką na której daje im jedzenie bo ciągle przesiaduje na ziemi i wchodzi pod nią a kiedyś nigdy papugi nie zlatywały na ziemię. Pierwszy raz papugi tak się zachowują, bardzo przyjaźnie nastawione do siebie samiec głaszcze ją i swirgoli, a moje doświadczenie polega na tym że choduję je od 3 lat w dużej wolierze zewnętrznej całorocznie, jest tam budka zrobiona własnoręcznie ale jest za duża i papugi wgl się do niej nie zbliżają. Papugi zjadają z karmy dla średnich papug tylko słonecznik, daje im warzywa i owoce które mam wrażenie tylko rozdziobują ptaki. Moje pytanie jest takie: Czy mam zawiesić nową budkę i wgl próbować rzomnażać te ptaki? Czy pozwolić jej złożyć jajko pod stolikiem i je wyrzucić. Oczywiście bardzo chciałbym żeby się rozmnożyły, ale wiem że ptaki z niedoborami, a w dodatku pierwszy lęg czesto nieudany. Powiedzcie szczerze lub dajcie rady jak mogę im pomóc.
- coco39
- Kontakt:
Zawies im budke legowa z wymiarami dla aleksandrett i po sprawie.Nie dopuszczaj aby ptak znosił jajka na podłodze.Jeśli chcesz je rozmnażać to nie powinieneś przeciez zadawać takich pytań.
Karmę możesz zmienic ja stosuję Delli Natyre 59+69 bardzo dobra mieszanka.To ze ptaki rozdrabniają warzywa i owoce nie oznacza że ich nie konsumują.Na jakiej podstawie sądzisz że ptaki mają niedobory i czego
Zawieś ptakom sepię.
Karmę możesz zmienic ja stosuję Delli Natyre 59+69 bardzo dobra mieszanka.To ze ptaki rozdrabniają warzywa i owoce nie oznacza że ich nie konsumują.Na jakiej podstawie sądzisz że ptaki mają niedobory i czego

Zawieś ptakom sepię.
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty Obrożne
Ok Dzieki wielkie za odpowiedź, zabieram się do roboty w takim razie a jeśli złoży na tej podłodze to już będzie po ptakach? W sensie nie można tago przenieść do budki? Oczywiście dzięki za polecenie karmy wyprubuję ją, ale używałem wielu mieszanek dla srednich papug, zjadały sam słonecznik nie ruszając np prosa więc połowa szła do kosza, myslę że mają niedobory właśnie przez to że praktycznie wszystko co im daje jest conajwyżej porozrzucane po wolierze i idzie do kosza. Jeśli np dam im jajko czy jakieś warzywo, to jest nietknięte. A właśnie przed legami podobno daje się jajko. Zobaczymy będe prubował może ją najdzie ochota w tarkcie ciąży :D
"Nie dopuszczaj aby ptak znosił jajka na podłodze" masz na myśli np żebym wyciągną ten stolik żeby papuga przeniosła się do tej nowej budki?
"Nie dopuszczaj aby ptak znosił jajka na podłodze" masz na myśli np żebym wyciągną ten stolik żeby papuga przeniosła się do tej nowej budki?
- coco39
- Kontakt:
powies im budke powinny się nią zainteresowac.Co do jajka nie wiem w jakiej postaci go podajesz poszukaj na forum jest wszystko opisane co ijak podawac nie będę powielał tego co już ktoś napisal 

- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Możesz wybierać słonecznik z karmy i go skiełkować.Także możesz kupić mieszanke do kiełkowania i podawać -dziwi mnie ,że aleksy nie chcą jeść warzyw i owoców bo to raczej łasuchy i lubią jeść takie pokarmy.Poczytaj dział o aleksach i zobacz jak i co można im podawać.
- Papio
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Witam, czy u Aleksandrett praktykuje się łączenie w pary w celu reprodukcji papug od dwóch różnych osób czy raczej sie tego nie robi... Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt maja 10, 2013 04:32 przez Papio, łącznie zmieniany 1 raz.
- coco39
- Kontakt:
Proces parzenia ptaków jest długotrwały tzn aby ptaki przystąpiły do lęgów to musi być spełnionych kilka warunków to nie jest tak jak u np psów.
Najpierw ptaki muszą być w jednej wolierze i tu też gra rolę czas bo ptaki muszą się zaaklimatyzować w nowym otoczeniu( bo mniemam po twoich postach iż jeden ptak będzie obcy).następnie ptaki muszą zaakceptować siebie budkę lęgowa przygotować sie do lęgów itd tak że proces ten może w takim przypadku potrwać bardzo długo więc nie wiem czy ktoś ci sie zgodzi oddać swego ptaka na kilkanaście miesięcy a może nawet dłuzej bo nie masz pewności czy ptaki w ciągu roku przystąpią do lęgów.Druga sprawa co jeśli przystąpią do lęgów co z tymi rodzicami po lęgach
chcesz je na powrót rozdzielić 
Najpierw ptaki muszą być w jednej wolierze i tu też gra rolę czas bo ptaki muszą się zaaklimatyzować w nowym otoczeniu( bo mniemam po twoich postach iż jeden ptak będzie obcy).następnie ptaki muszą zaakceptować siebie budkę lęgowa przygotować sie do lęgów itd tak że proces ten może w takim przypadku potrwać bardzo długo więc nie wiem czy ktoś ci sie zgodzi oddać swego ptaka na kilkanaście miesięcy a może nawet dłuzej bo nie masz pewności czy ptaki w ciągu roku przystąpią do lęgów.Druga sprawa co jeśli przystąpią do lęgów co z tymi rodzicami po lęgach

- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Do tanga trzeba dwojga i jeszcze dojrzałości płciowej. 3 miesięczna papuga to jeszcze można powiedzieć "dziecko" Wierzę że Ci się spieszy, ale poczytaj sobie na temat papug i pomyśl logicznie.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrozna
Jestem tu nowy na tym forum, nawet nie wiem czy dobrze dodaje post, mam ważne pytanie. Od miesiąca mam dwie aleksy, Alex i Pola ( jak sam login mówi). Ptaszki maja skończone 3 lata, od hodowcy dowiedziałem sie ze bedą teraz składać jajka, no zrobiłem im samodzielnie budek legowa, i zawiesilem ja na zewnątrz klatki. Problem w tym ze wchodzą tam, chowają sie, slychac jakiesz szumu itd, ale jajek nie ma, dostają duzo jajka, paszy podstawowej, owoców, witamin, latają dziennie po pare godzin po pokoju, nawet zacząłem je trochę oswajać, ale jajek nie ma, i papugi latają zawsze razem, wszystko razem, ale nie widziałem zeby jakoś kopulowaly, czy mam ściągnąć te budke legowa? Pozdrawiam ;)
Patryk ;)
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Musisz się uzbroić w cierpliwość. Teraz jest okres lęgowy dla aleksandrett i jeżeli ptaki zaczynają wchodzić do budki lęgowej to na pewno szykują sobie tam gnizado. Ten szum co pisałeś to jest kopanie trocin i szorowanie łapami po dnie budki. Pozostaje Ci tylko cierpliwie czekać a budki nie zdejmuj.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455