Luźna dyskusja o obrączkach i Organizacjach ............
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
I jeszcze jedna ważna informacja , każdy Związek Hodowców bądź Stowarzyszenia powinny dostać od Zarządu Głównego wykaz obrączek przypisanego dla danego gatunku ptaków.
Co zaś rozmiaru 9 i 9,5 to przypuszczam że można taką obrączkę założyć na dorosłą papugę.
Co zaś rozmiaru 9 i 9,5 to przypuszczam że można taką obrączkę założyć na dorosłą papugę.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Żako,amazonki, aleksandretty, konury, barabandy, nimfy.
Co do Związku masz racje i tak jest u mnie.Natomiast z obrączkowaniem dorosłej papugi rozwaliłeś mnie dokumentnie.Może i jest to możliwe ale obrączką otawartą nie zaś na zamkniętą a po za tym jaki to ma sens?
Uważam też i na tyle ile się znam to rozmiary obrączek dla poszczególnych gatunków są ujednolicone.
Uważam też i na tyle ile się znam to rozmiary obrączek dla poszczególnych gatunków są ujednolicone.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Lubię rozbawiać ludzi , taką już mam naturę. A jaki to ma sens to już powinieneś się domyśleć, głównym celem jest oszustwo.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Na temat obrączek tegorocznych tzn na 2009 r. firmowanych przez PFO powiem krótko tandeta, szmelc
.Jeszcze tak złych obrączek nie było
jest nawet tak że rozmiarówka nie pasuje do danego gatunku
.Już w oddziele wstępnie uzgodniliśmy iż obrączki na '10r prawdopodobnie będziemy zamawiać u R.Sobeckiego.Wiadomo wiąże się to z niewystawianiem na MP PFO ale cóż z czegoś trzeba być zadowolonym w tym przypadku obrączki będą na czas (centrala nigdy nie mogła się z tym uporać) no i takie jak powinny być nawet sygnum będzie zachowane.

-
Coco.
Ja na ten rok zamówiłem obraczki u Roberta oraz u Siebie w Związku czyli POLSKI ZWIĄZEK ORNITOLOGICZNY w Warszawie.Niedawno odebrałem je i mam możliwość porównania.Nie znalazłem żadnych negatywów u obu dostawców.Duży plus dla Roberta za szybka realizacje.Niestety Robert na ten rok nie mógł umieścić znaku PZO.
Ja na ten rok zamówiłem obraczki u Roberta oraz u Siebie w Związku czyli POLSKI ZWIĄZEK ORNITOLOGICZNY w Warszawie.Niedawno odebrałem je i mam możliwość porównania.Nie znalazłem żadnych negatywów u obu dostawców.Duży plus dla Roberta za szybka realizacje.Niestety Robert na ten rok nie mógł umieścić znaku PZO.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Morfeusz, my mamy ( COCO ) też obrączki z PFO , ja też narzekam na ich wykonanie , rozmiar i termin otrzymania. Otóż na początku roku otrzymałem obrączki ale takie których wcale nie zamawiałem , dla nierozłączek i chyba nawet dla ar , wymiaru nie pamiętam wyglądem przypominały męską obrączkę ślubną
Kiedy dostanę właściwe obrączki tego nie wiem 

Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
morfeusz, Ty jesteś w Polskim Związku Ornitologicznym a My z WojtkiemZ w Polskiej Federacji Ornitologicznej.
Termin ich odbioru to najgorsza bolączka. W sumie mnie to nie robi różnicy, bo generalnie odchowy u mnie dopiero teraz ruszają, ale najgorzej mają hodowcy kanarków, którzy już w grudniu mają młode,a obrączki były dopiero w połowie stycznia bodajże.Sytuacja niestety powtarza się każdego roku a zarząd główny nic nie potrafi lub nie chce w tej sprawie zdziałać.
Termin ich odbioru to najgorsza bolączka. W sumie mnie to nie robi różnicy, bo generalnie odchowy u mnie dopiero teraz ruszają, ale najgorzej mają hodowcy kanarków, którzy już w grudniu mają młode,a obrączki były dopiero w połowie stycznia bodajże.Sytuacja niestety powtarza się każdego roku a zarząd główny nic nie potrafi lub nie chce w tej sprawie zdziałać.
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
przepiszcie się do PFHPO i po problemie u nas obrączki zarząd główny przygotował już bodajże w listopadzie... Zastanawia mnie fakt że ludzie tak na lansują PFO... a jednocześnie ciągle narzekają. Czyżby dlatego że należy do C.O.M.... tylko pytanie co z tego macie??? Przepisać się do jakiejś innej Federacji i spokój...
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Misiek , inną najbliższą Federacje mam ponad 100km od miejsca zamieszkania. Wszystko zależy od Stowarzyszenia do którego należę
Wszystko było by ok. gdyby Zarząd PFO miał jaja

Wszystko było by ok. gdyby Zarząd PFO miał jaja

Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
Kurcze powiedzcie mi jak to jest.Wszelkie tego typu związki jak te i inne jak np. PZW to ciagły brak porozumienia i można by rzec beton nie do przebrnięcia.Jestem też wędkarzem i nie chcąc tkwić w tym marazmie PZW założylismy wraz z kolegami klub spininngowy.Powstaja też stowarzyszenia i to jest chyba dobre rozwiązanie pod warunkiem jezeli robią to ludzie oodani sprawie a nie WŁASNYM POTRZEBĄ.
CZY W POLSCE WSZYSTKO MUSI BYĆ ODWROTNIE?
CZY W POLSCE WSZYSTKO MUSI BYĆ ODWROTNIE?
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Posty wydzielono z tematu http://www.aleksandretta.pl/forum/viewt ... sc&start=0
-
- Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
- Kontakt:
W Krakowie było to samo.... brak jakiejkolwiek współpracy z katowicką centralą PFO składka bodajże była wtedy 50zł.. pytam się za co?? No i Wiesiek Gorgosz się wkurzył i założyliśmy Stowarzyszenie... własne - bez żadnych haraczy na rzecz organizacji z której nie ma ŻADNEJ korzyści no i święty spokój już z PFO mamy... innym też radzę wsiąść w sprawy w swoje ręce a nie coroczne narzekanie... jak tak dalej pójdzie to PFO wam obrączki dośle w kwietniu...
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Łódzki Stowarzyszenie Hodowców jest już dość długo wstyd mi się przyznać ale dokładnie nie wiem kiedy powstało , prawdopodobnie jeszcze przed drugą wojną światową. W innych miastach na terenie Polski też są Stowarzyszenia, które gdzieś są i powinny być zrzeszona w jakiejś konkretnej organizacji. Wasze stowarzyszenie chyba również jest zrzeszone i macie Prezydenta Andrzeja Bakę, więc nie działacie sami. W przeciwnym razie będziecie tylko jakimś tam klubem miłośników ptaków , bez statutu , wpisu do rejestru sądowego , w zasadzie będziecie działać tylko we własnym zamkniętym gronie. Piszesz że macie już święty spokój z PFO, i bardzo dobrze. To że PFO należy do COM-u to jakoś nie bardzo widać. Wasz Prezydent też może zgłosić Waszą Organizację do COM-u. Jest mi przykro że w PFO jest jak jest , może coś się zmieni po Walnym Zjeździe Delegatów
A le jest mi bardzo miło jak słyszę i czytam to co robi Wasz Prezydent Pan Andrzej Bak.

Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Kontakt:
No tak należymy do PFHPO, ale nie zgodzę się z Tobą odnośnie statutu. Stowarzyszenie "Barrabanda" jest zarejestrowane w KRSie, i mamy STATUT. Więc nawet gdybyśmy nie należeli do PFO mamy pełną osobowość prawną, nawet musimy prowadzić pełną księgowość (jak firma).
Co do COMu to chyba są jakieś wymagania, minimum ileś stowarzyszeń lub federacja zrzeszająca najwięcej. Nie wiem jak jest dokładnie. Pytanie tylko co z tego mamy że należymy do COMu?
Co do COMu to chyba są jakieś wymagania, minimum ileś stowarzyszeń lub federacja zrzeszająca najwięcej. Nie wiem jak jest dokładnie. Pytanie tylko co z tego mamy że należymy do COMu?
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
W Statucie COM jest, że z danego państwa do COM może należeć tylko 1 organizacja. Do COM "opłaca" się należeć, ale tylko wielkim i bogatym organizacjom które mają pieniądze na uczestnictwo w kongresach i wystawach. Niestety takiej organizacji hodowców "drobnych" ptaków egzotycznych w Polsce niestety nie ma 

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Więc jesteście prawną Organizacją , jednak z wcześniejszej Twojej wypowiedzi wynikało ''że tylko jakimś zwykłym klubem''. Natomiast co do CMU-u, to Wasza Organizacja ma więcej stowarzyszeń niż PFO. Pytałeś: ''Pytanie tylko co z tego mamy że należymy do COMu?'' Sam chciałbym to wiedzieć
Jednak to właśnie COM ustala jakieś zasady i reguły odnośnie wystaw , nawet opisując Waszą ostatnią wystawę napisałeś że właśnie następna wystawa będzie zrobiona z wymogami CMU-u.

Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
PFHPO jest wyłącznie federacją stowarzyszeń mających osobowość prawną. Zarząd Federacji tak naprawdę nie może nic narzucić organizacjom członkowskim, które są całkowicie samodzielne i mogą działać jak im pasuje. Tu od poczatku chodziło o "porozumienie" a nie "narzucanie" - przynajmniej ja tak to rozumiałem i tak strałem się prowdzić Statut. Z tego też powodu niektóre organizacje nie przystapiły do PFHPO a wstąpiły do PFO, mimo, że poczatkowo działały w kierunku powołania PFHPO. No i niektórym działaczom też to nie pasowało więc zrezygnowali lub z nich zrezygnowano.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Wy chociaż wiecie na czym stoicie
My natomiast nie wiemy co będzie z Zarządem a już nie mówiąc co się stało z Prezydentem , nie ma po nim śladu już od kilku miesięcy i nikt nie ma z nim kontaktu, po prostu ''wyparował'' 

Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455