Mutacje aleksandretty obrożnej

Obecnie mamy bardzo wiele odmian barwnych, możemy tu poznać je i rozmawiać o nich.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Mutacje aleksandretty obrożnej

Post autor: Gerard » czw lis 16, 2006 20:49

Aleksandretta obrożna.
Artykuł ten jest krótkim przeglądem mutacji jakie pojawiły się u aleksandretty obrożnej i zostały rozpoznane na tyle że można je opisać jako dość ” pewne” mutacje wg stanu wiedzy na dzień dzisiejszy(listopad 2006). Wymieniłem nazwę mutacji , dziedziczenie i kilka charakterystycznych cech. Jeżeli chodzi o nazewnictwo to na pierwszym miejscu jest nazwa angielska(pod którą znana jest fachowcom od genetyki), a po myślniku nazwa polska(jeżeli istnieje). Ponieważ kilka z tych mutacji nie jest znanych wśród polskich hodowców to nie mają one nazw polskich. Proste tłumaczenie nazw angielskich czy wymyślanie nazw polskich nie zawsze jest szczęśliwe i akceptowane stąd w kilku przypadkach pozostawiam tylko nazwę angielską . Język angielski popularyzuje się już u nas na tyle że może nie będzie potrzeby wymyślania nazw polskich i wystarczy(a nawet moim zdaniem też jest konieczne) nauczenie się nazw angielskich aby ułatwić komunikację między zainteresowanymi. To tylko krótki wstęp a teraz mutacje:
1.NSLino[Non Sex-Linked ino]-lutino autosomalne. Mutacja recesywna autosomalna. Jest tu eliminacja czarnego barwnika-eumelaniny. W wyglądzie przejawia się żółtym upierzeniem , łapki są różowe, pazurki białawe. , u dorosłych samców obroża jest różowo-biała ,
2.Bronze fallow-brązowa płowa. Mutacja recesywna autosomalna. Gen ją powodujący jest allelem czyli wariantem genu(ten sam gen jest inaczej zmieniony)powodującego mutację lutino autosomalnego. Sytuacja taka (gdy ten sam gen jest różnie zmieniony i powoduje różne mutacje nazywa się serią wieloalleliczną ). Papuga ma po urodzeniu czerwone oczy , które ciemnieją ale pozostają zauważalnie czerwone do końca życia. Mamy tu zmiany w eumelaninie, czyli ciemnym barwniku, powodujące lekkie rozjaśnienie generalnego tonu upierzenia , a czarny kolor piór zmieniony jest w kierunku brązowawym, Głowa żółtawa, czerń w obroży samców rozjaśniona, łapki , pazurki jaśniejsze.
3.Blue-niebieska.Mutacja recesywna autosomalna, Eliminacja żółtych i czerwonych barwników(psittacin), skutkująca zmianą zielonych piórek na niebieskie(zielony-żółty=niebieski) .Upierzenie więc jest czysto niebieskie w miejscu zielonego. Czarno -biała obroża u samców.
4.Turqoise-turkusowa. Mutacja recesywna autosomalna. Gen ją powodujący jest allelem genu powodującego mutacje niebieską. Jest tu redukcja barwników żółtych i czerwonych . Generalnie ton upierzenia zmieniony w kierunku niebieskiego , a więc zielono-niebieski czyli turkusowy. Zmiany te są nierównomierne: na jednych częściach ciała zmienione bardziej a na innych mniej. Obroża samców czarno-biała.
5.Aqua-akwamarynowa. Mutacja recesywna autosomalna. Następna mutacja z serii wieloallelicznej , którą tworzy razem z niebieską i turkusową(mutacje akwamarynowa i turkusowa to mutacje typu paraniebieskiego czyli „niepełne”niebieskie). Jest tu ok. 50% redukcja psittacin. Upierzenie generalnie zmienione jeszcze bardziej(niż u poprzedniej mutacji) w kierunku koloru niebieskiego. Przybiera regularnie, równomiernie na całym upierzeniu kolor morski(akwamarynowy) tu gdzie był zielony. Obroża samców czarno- biała.
6.Buttercup(clearhead fallow). Mutacja recesywna autosomalna. Jest to mutacja typu fallow ( w Polsce przyjęło się określać różne mutacje fallow nazwą; płowe). Są tu zmiany w eumelaninie powodujące rozjaśnienie upierzenia, które przybiera żółto-zielony odcień oraz charakterystyczne żółte upierzenie głowy dorosłych samców. Jaśniejsza jest skóra (łapki) i pazurki. Oczy są czerwone przez całe życie. Obroża samców szaro-różowa.
7.Cleartail-żółta głowa żółty ogon. Mutacja recesywna autosomalna. Charakterystyczne dla tej mutacji jest, jak nazwa wskazuje, żółty kolor głowy i ogona u samców, a rozjaśnienie dolnych partii ciała u obu płci. Oczy ciemnoczerwone. Obroża samców szaro-różowa.
8.Dark factor-ciemny faktor. Mutacja dominująca autosomalna. Dokładnie jest tu niepełna dominacja czyli mutacja objawiająca się stopniami –faktorami. Pierwszy stopień –1F(jeden faktor)powoduje przyciemnienie koloru ,a więc w połączeniu z formą nominalą(głównie zielonym kolorem), nadaje piórom ciemnozielony odcień i ten stopień tej mutacji nazywa się ciemnozielona(dark factor 1F). Drugi stopień czyli 2 F powoduje jeszcze bardziej przyciemnienie koloru ciemnozielonego w kierunku oliwkowym i stąd pochodzi nazwa tego stopnia(2F)-oliwkowa czyli ciemny faktor 2F. U dorosłych samców obroża normalna..
9.Dilute-żółta. Mutacja recesywna autosomalna. Powoduje redukcję ciemnego barwnika tak , że piórka zielone przybierają kolor żółtawy z zielonym nalotem. Obroża samców ciemnoszaro-różowa.
10.Dominant edged.-dominująca edged. Mutacja dominująca autosomalna. Rozjaśnione są głównie lotki i sterówki. Jeden faktor powoduje bardzo lekkie rozjaśnienie a dwa czyli 2F już wyraźnie jasne lotki.
11.Recessive edged-recesywna eged. Mutacja recesywna autosomalna. Lekkie rozjaśnienie upierzenia , szczególnie rozjaśnione piórka pokryw skrzydłowych, i grzbietu .
12Grey(greygreen)- szarozielona(szara).Mutacja dominująca autosomalna. Występuje w dwu faktorach nie różniących się w fenotypie(wyglądzie). Powoduje zmianę koloru piórek zielonych na szarozielone a niebieskich na szare. Czasami nieprawidłowo określa się tą mutację jako oliwkowa.
13.Mottle.Zwana czasami progresywnym szekiem, ale natura jej jest całkiem inna od cech mutacji szek. Mutacja mottle w fenotypie przejawia się w tym że papuga rodzi się normalnie ubarwiona a po kolejnych pierzeniach pojawia się coraz więcej miejsc bez ciemnego pigmentu, czyli przybiera wygląd szeka. Dziedziczenie jest złożone bo więcej niż 1 gen musi być zmutowany.
14.Misty znana też pod nazwą khaki. Mutacja autosomalna o niepełnej dominacji(w niektórych opracowaniach podaje się że tylko dominująca). Kolor zielony piórek lekko zmieniony i nabiera odcieni jaśniejszych o zabarwieniu oliwkowym. Obroża samców zabarwiona normalnie.
15.Dominant pied-dominujący szek. Mutacja dominująca autosomalna, a dokładnie to niepełna dominacja. Nieregularne i przypadkowe „odbarwienia” na całym ciele skutkujące występowaniem plam , łat np. żółtych obok zielonych. Wygląd szeków o tym dziedziczeniu jest taki że drugi stopień tej mutacji(2F) ma około dwa razy więcej odbarwień niż pierwszy stopień (1F).
16.Recessive pied-recesywny szek. Mutacja recesywna autosomalna. Wygląd jak u powyższej, czyli łaty i plamy na całym ciele.
17.Violet(violet factor)-fioletowa(fioletowy faktor). Mutacja autosomalna o niepełnej dominacji. Pierwszy stopień tej mutacji(1F) to lekkie przyciemnienie zielonych piórek a drugi stopień (2F), dalsza zmiana kolory zielonego na ciemniejszy. Bardzo dobrze mutacja ta widoczne jest na niebieskich piórkach , gdzie powoduje wybarwienie ich na fioletowo(jasnofioletowo-1F i ciemniej-2F).
18.Cinnamon-cynamonowa. Mutacja recesywna sprzężona z płcią. Istota działania tej mutacji jest zatrzymanie produkcji eumelaniny na etapie gdzie jest ona brązowa, co skutkuje w fenotypie rozjaśnieniem zielonych piórek a w miejscu koloru czarnego(obroża samców, lotki) jest kolor brązowawy.
19.Opaline-opal. Mutacja recesywna sprzężona z płcią. Rozjaśnienie ogólnego tonu upierzenia . Charakterystyczne jest że głowa pozostaje wyraźnie bardziej zielona od reszty ciała. Powiększony obszar różu w obroży samców.
20.SLino[Sex –Linked ino]-lutino. Mutacja recesywna sprzężona z płcią. Wygląda zupełnie jak lutino autosomalne.
21.Pallid .Lacewing to nazwa , pod którą najbardziej znana jest ta mutacja na świecie i w Polsce. Jest allelem genu powodującego poprzednią mutację(lutino). Ubarwienie żółtawe z zielonym nalotem, lotki szare, oczy czerwone po wykluciu , później trochę ciemnieją. Głowa dorosłych samców czysto żółta, obroża szaro-różowa. Łapki i pazurki bardzo jasne.
-Grizzle. Forma ta nie jest jeszcze dobrze rozpoznana aby uwzględniać ją wśród „pewnych” mutacji. Podobno dziedziczy się recesywnie autosomalnie. Charakteryzuje się zanikiem ciemnego barwnika na częściach piór skrzydeł , brzucha , piersi , grzbietu powodując wygląd bardzo pstrokaty. W wieku dwu lat samce mają tracić tą pstrokatość. Podobną(być może tą samą) odmiana jest forma znana pod nazwą american pied-amerykański szek.
Mutacje można łączyć ze sobą i uzyskiwać różne efekty kolorystyczne. Połączenia 2 i więcej mutacji nazywane są kombinacjami. Najpopularniejsze to np.;
1.Kombinacja mutacji niebieskiej i lutino, a efektem jest czysto białe upierzenie papugi i często nazywa się to połączenie albino a czysto białe papugi-albinosy .
2.Kombinacja mutacji ciemnego faktora z mutacją niebieską da w efekcie kombinacje zwane;
a. kobaltowa(ciemny faktor1F+niebieska),mająca ciemnoniebieskie kolory i
b.mauve(ciemny faktor 2F+niebieska) o szaroniebieskim kolorze piór
3.Kombinacja mutacji niebieskiej z fioletową da w efekcie fioletowo ubarwioną alesandrettę
a. jasnofioletowa (niebieska+fioletowa1F)
b. ciemnofioletowa (niebieska+fioletowa2F)
4. Kombinacja którejś z mutacji paraniebieskich(turkusowa i akwamarynowa) z lutino da w efekcie kombinacje zwane creamino czyli kremowe a więc blado żółte. W obu kombinacjach będą czerwone oczy ,łapki różowe ,pazurki białawe a rozkład psittacin w upierzeniu będzie wyglądało tak;
a. w połączeniu mutacji akwamarynowej z lutino psittacina będzie zredukowana równomiernie po całym ciele, czyli równomierne żółtawe kolory,
b. w połączeniu mutacji turkusowej z lutino psittacina będzie zredukowana nierównomiernie po całym ciele, czyli niektóre miejsca będą bardziej kremowe a inne bardziej żółte
5.Kombinacja mutacji cynamonowej i lutino to cynamonowe lutino , a właściwa nazwa przyjęta to właśnie lacewing(nie mylić z mutacją pallid). Prawdziwy lacewing więc to lutino z cynamonowymi” cieniami”. Głowa samców czysto żółta.
6.Kombinację mutacji szarej(szarozielonej), niebieskiej i cynamonowej nazywa się czasami srebrną.
To tylko kilka przykładów najpopularniejszych kombinacji., a ogromna ilość mutacji sprawia możliwość uzyskania ogromnej ich ilości.

Awatar użytkownika
wanted
Zbanowany
Zbanowany
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: wanted » czw lis 30, 2006 22:22

Gerard, bardzo pięknie to wszystko opisałeś. Czy dało by radę teraz może skompletowac chociażby większą część mutacji barwnych. A w każdym razie ile się da ?

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » czw lis 30, 2006 22:26

A co znaczy ;skompletować'? Nie bardzo rozumiem.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
wanted
Zbanowany
Zbanowany
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: wanted » czw lis 30, 2006 23:02

Pozbierać i zamieścić fotki na forum , w tym temacie mutacji alexandretty obrożnej ?

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pt gru 01, 2006 17:30

Jak na razie to troche mutacji można pooglądać tu; http://home.wanadoo.nl/psittaculaworld/ ... aWorld.htm i jeszcze tu: http://www.aziatische-parkieten.nl/ Pozdrawiam

Wowo
Ptaki które hoduję: Aleksandretty i nierozłączki
Kontakt:

Post autor: Wowo » sob kwie 28, 2007 21:28

Ja mam u siebie aleksandretty obrożne w 8 kolorach. Jeśli potrzebujecie jakieś zdjęcia, to mogę przesłać.
Pozdrawiam i życze sukcesów w hodowli!

konrad91
Ptaki które hoduję: Aleksandretty Obrożne
Kontakt:

Post autor: konrad91 » pn cze 02, 2008 21:14

W tej galerii zagranicznego hodowcy są piękne mutacje :->
http://www.psittacula.be/album/Album6.htm

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt cze 03, 2008 12:05

Przesyłam link do strony Czeskiego hodowcy Josefa Nieslanika.W jego galeri można znaleźć piękne mutacje aleksandrett obroźnych jak również świergotek.

http://www.nieslanikovipapousci.cz/galerie/

Swoją drogą w wakacje wybieram się do tego hodowcy (mam do niego ok 100 km) i mam zamiar porobić zdjęcia więc później mam nadzieję że uda mi się zamieścić je na forum. :-D
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » śr cze 04, 2008 13:43

Nieslanik ma super warunki i jest co u niego podpatrzeć i dodam że jego ptaki [te z ciekawych czasów :-D ] są obecnie w Polsce. Ma też to "coś" co mu podpowiada jakie ptaki zestawiać w pary żeby wyniki były jak najlepsze. Szkoda tylko że zrezygnował z "papuziego ogrodu zoologicznego" :-( ;-) :lol:

Awatar użytkownika
cuSSic
Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Kontakt:

Post autor: cuSSic » pn sty 26, 2009 00:54

Czy ktoś wie, czy w Polsce są hodowcy mający bardziej "egzotyczne" mutacje aleksandretty obrożnej (np. takie jakie ma Pan Nieslanik - violet, blue pastel buttercup, czy green buttercup) ?
Jeśli tak, to prosiłbym o jakieś informacje.
Z drugiej strony trochę mnie zdziwiły ceny takich odmian. Za fioletową trzeba zapłacić ok 3500 zł. Za inne już trochę mniej, no ale z Czechami to mi się zawsze niższe ceny kojarzyły :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn sty 26, 2009 10:47

Te niższe ceny ptaków w Czechach dotyczą tylko tych egzemplarzy które zostały kupione w Czechach i z odpowiednią marżą są sprzedawane w Polsce. Ptaki róznych mutacji, a nawet niektóre wersje "dzikie" rozmnazane w Polsce są u nas tańsze lub podobnie cenowo. W Czechach jest nie tylko większa podaż ptaków, ale też znacznie większy popyt. Kupują tam Czesi, Słowacy, Polacy, Ukraińcy, Rumuni, Bułgarzy, Rosjanie, Litwini, Węgrzy, Austriacy, Niemcy i pewnie kilka innych narodowości których obecności jak na razie nie stwierdziłem w Prerovie.
U nas jest malutki popyt i jak rozmnożysz aleksandretty fioletowe to za 3500 zł sprzedarz jedną może 2 sztuki i popyt bedzie całkowicie zaspokojony. Resztę odchowów mozesz tylko sprzedać w cenie aleksandretty niebieskiej czyli za 250 - 300 zł.

Awatar użytkownika
cuSSic
Kontakt:

Post autor: cuSSic » pn sty 26, 2009 17:27

Cenę kształtuje popyt, więc skoro u nas jest mniejszy popyt, to cena za różne mutacje aleksandretty powinna ukształtować się w niższych granicach, ale zapewne opłcalnych. Tak było z aleksandrettami mutacji niebieskiej. Kosztowały średnio 2 razy więcej od zielonych (teraz się trochę wyrównały ceny). Zatem dlaczego nie poszerzyć swojej oferty (przepraszam za trochę przedmiotowe traktowanie tych cudownych ptaków) i nie dać możliwości zakupu nam - Polakom. Czy naprawdę wyhodowanie mutacji fioletowej jest tak drogie ?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn sty 26, 2009 17:53

Parę tysięcy za parę wyjściową oczywiście z badaniami DNA, najlepiej złozyć kilka par, bo jak wiadomo mogą trafić się ptaki niepłodne czy mające problemy z odchowami i po 2 -3 latach możemy mieć swoje odchowy. Przypuszczalnie po tych 2-3 latach ceny spadną 10-krotnie w związku z upowszechnieniem się mutacji :lol:
Pamiętam czasy, wcale nie tak odległe, jak rozelle białolice lutino w Czechach "chodziły" po 30 000 koron za sztukę :-D To by aktualnie dawało 4800 zł :!:

Awatar użytkownika
cuSSic
Kontakt:

Post autor: cuSSic » wt sty 27, 2009 13:08

Pisałem do Pana Nieslnika e-maila z zapytaniem o dostępność i ceny.
Część z tego co mi odpisał:

" Blue pastel split butt. 100 eur
Blue pastel buttercup 350 eur
Blue buttercup 250 eur "

Na jego stronie internetowej znalazłem kilka zdjęć, pod którymi było podpisane "Blue Pastel". Zebrałem je i zamieściłem na poniższym rysunku:
Obrazek
Czy ktoś by mógł mi powiedzieć która to która ? Gdyż wyraźnie papuga, którą oznaczyłem nr 5 różni się od pozostałych.
Z góry dziękuję za pomoc.

Zdjęcia pochodzą ze strony http://www.nieslanikovipapousci.cz/nahl ... maly-2005/
Ostatnio zmieniony wt sty 27, 2009 14:34 przez cuSSic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt sty 27, 2009 13:15

Od 1 do 4 wygladają na "turkusowe" czyli blue pastel [Holendrzy przy nie pełnej redukcji barwników "czerwonych" mówią pastel a związku z tym że Nieslanik bierze ptaki od nich to też tak mówi] a nr 5 na niebieską czyli blue.

Awatar użytkownika
cuSSic
Kontakt:

Post autor: cuSSic » wt sty 27, 2009 13:28

Niebieska ? Coś nie tak - skąd takie przebarwienia na głowie ?
Nie wydaje mi się, żeby ta z nr 5 była taka sama jak ta:
Obrazek
A ta z pewnością jest niebieska.
Zatem ?

Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.flickr.com/photos/dnunez_za/2454506723/
Ostatnio zmieniony wt sty 27, 2009 14:32 przez cuSSic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt sty 27, 2009 13:57

Niebieska maślanogłowa 250 ero, przecierz w Twoim poście stoi "Blue buttercup 250 eur " Myślałem że zauważyłeś, że wszystkie ptaki na fotkach to mutacja maślanogłowa.

Awatar użytkownika
cuSSic
Kontakt:

Post autor: cuSSic » wt sty 27, 2009 14:06

Zauważyłem słowo buttercup, ale w słowniku j. angielskiego, buttercup oznacza jaskier (taka roślina), więc nie skojarzyłem z maślanogłową (trochę śmieszne i niewiele mówiące osobie nie znającej się na mutacjach). Ale z tego co myślę, maślany - czyli jakby dodane trochę koloru żółtego, a jak wiadomo niebieski + żółty będzie bardziej zielony - i faktycznie tak jest :)
Bardzo dziękuję za pomoc. Teraz muszę tylko nazbierać ok 1000 zł :)

Ciekawe czy Pan Nieslanik bada genetycznie płeć ptaków, bo chciałbym samca (mam już samicę).

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt sty 27, 2009 14:10

Przeglądnąłem jeszcze raz te fotki i wnoszę sprostowanie - ale też do sprawdzenia :-D - bo ostanio nie "siedzę w mutacjach obrożnych". Możliwe że te na fotach 1-4 to akwamarynowe a tylko na 5 to turkusowa :?: One raczej nie są maślanogłowe :?: tylko ewentualnie szpalty :?:

A co do nazwy, to nie wiem czy nazwa jaskra pochodzi od masła czy odwrotnie. W każdym razie zielone ptaki posiadają taki "maślany" kolor głowy. A nazwa angielska jaskra w dosłownym tłumaczeniu na polski to "filiżanka masła" :lol:
Ostatnio zmieniony wt sty 27, 2009 14:19 przez JC, łącznie zmieniany 1 raz.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » wt sty 27, 2009 19:13

Odnosnie zdjeć 1-4 to moim zdaniem turkusowe a zdjęcie 5 to może być heterozygota z locus niebieskiego a więc turkusowoNiebieska. Gdy jeden allel jest turkusowy a jeden niebieski to wtedy fenotyp jest posredni między turkusowym a niebieskim .U papuzki nr. 5 wyglada troszke turkusowo na głowie i chyb dostrzegam to z boku skrzydeł. Jest ona więc bardziej niebieska od turkusowej i bardziej turkusowa od niebieskiej . Mogłaby więc byc heterozygotą turkusowoNiebieska. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Mutacje aleksandrett”