KLATKI dla aleksandrett obrożnych

Odpowiednie pomieszczenia to podstawa dla zdrowia ptaków. Spędzają tam całe życie.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

fabi1990
Ptaki które hoduję: narazie brak

Post autor: fabi1990 » wt gru 23, 2008 12:03

tylko są jedne drzwiczki 30x64 i trzy na miseczki takie 15x12 cm wiec w przyszłości jak będę chciał powieścic budkę lęgową to może byc mały problem będzie trzeba troszkę pokombinowac ale będą to młode papużki (będą miały coś koło pół roku) tak więc taki problem czeka mnie za ok 2 lata więc coś się wymyśli. Jedynie co to sprzedawca stanowczy i nie chciał nawet 10 czy 20 zl obniżyc :( a kupowałem poza allegro :( ale i tak jestem zadowolony bo klatka nie jest taka zwykła prosta tylko u góry ma ładne zaokrąglenia i bardzo ładnie sie prezentuje :) polecam wszystkim

a hodowce znalazłem w Bydgoszczy http://www.sprzedazpapug.pl ma dosyc dużo papug i dużo odmian aleksandretty ( teraz ma zielone (zwykłe i oliwkowe), stalowe, niebieskie, lutino) tak więc coś wybiorę

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw lut 05, 2009 16:49

Poproś kogoś, może zrobisz na wymiar. http://www.volierenbau-genge.de/2.html
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Saphira
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrozna

Post autor: Saphira » pt lip 24, 2009 13:33

witam, chce niebawem zakupic aleksandrette obrozna, lecz najpierw klatke i wyposazenie dla niej... mianowicie: czy taka klatka starczy dla jednego paputa? http://www.zoo-sklep.pl/index.php?p4225 ... -5x34x52cm
nie jestem w stanie kupic teraz wiekszej klatki z powodu malego pokoju. po wyprowadzce brata(byc moze nawet za kilka lat) zbuduje sama woliere 90x90x140.
dodam, ze paput bedzie latac po pokoju(gdy sie do niego przyzwyczai) :)

i takie dodatkowe pytanie;) lepiej brac samca czy samice?;) z gory dziekuje;)

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt lip 24, 2009 17:23

To jest klatka dla parki WYPUSZCZANYCH papużek falistych. Nie dla aleksy. Ona tam nawet porzadnie skrzydeł nie rozłoży.
Przeczytaj co pisze WOJTEKZ. http://www.aleksandretta.pl/informacje,klatki,1,1.html

Saphira

Post autor: Saphira » pt lip 24, 2009 17:49

ale niestety ciezko znalesc taka klatke. do dyspozycji mam szafke o wymiarach szer. 85 na 63 wys. i 45 gl. i nie moge znalesc klatki na takie wymiary. moze znasz jakis sklep internetowy z takimi? bylabym wdzieczna:)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt lip 24, 2009 17:59

www.inter-zoo.pl
Szukaj klatki dla gryzoni , mają dobre wymiary i z powodzeniem nadają się dla papug.
http://www.inter-zoo.pl/zoom.php?f=fretka_100.jpg
http://www.inter-zoo.pl/zoom.php?f=szynszyl_100.jpg
To są przykłady , może znajdziesz coś innego.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Saphira

Post autor: Saphira » pt lip 24, 2009 18:26

dziekuje za pomoc:) czyli klatka o wymiarach jakie podalam w ostatnim poscie moglaby byc? podkreslam, ze bedzie to tylko tymczasowe rozwiazanie :)

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt lip 24, 2009 18:29

Saphira pisze:do dyspozycji mam szafke o wymiarach szer. 85 na 63 wys. i 45
Nie rozumiem - chcesz włożyć klatke do tej szafki?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt lip 24, 2009 18:31

''Od biedy'' i na jakiś okres może być. Zorientujesz się jak ptak się porusza w tej klatce. Jednak przy tych wymiarach co podałaś ostatnio to ptak powinien spędzać kilka godzin w pokoju.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

Saphira

Post autor: Saphira » pt lip 24, 2009 18:39

zle to okreslilam. to cos jak... wneka... w segmencie.. jak na tv ;p nie moge znalezc klatki o takich wymiarach... najwyrazniej jutro ide po zakupy i cos zbudujemy ^^ z czego mozna dosc szybko i latwo wykonac taka klatke? :)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt lip 24, 2009 18:53

Do takiej wnęki trzeba dorobić tylko szufladę i front (można go dokupić na zamówienie) lub wykonać go z siatki przymocowanej do ramki.
Podobno szkot bawił się ostatnio w robienie klatek , powinien Ci o tym napisać coś więcej.
Pozdrawiam
GG 7481455

Saphira

Post autor: Saphira » pt lip 24, 2009 19:03

hmmm... zaraz pokaze jak to wyglada;) i zrozumiecie, dlaczego chce wykonac cala klatke;) tylko nie wiem jeszcze z czego ma to byc...

nie wiem czy nie oplaca sie bardziej zrobic wiekszej klatki w innym miejscu (mozliwe miejsce do wykorzystania 100wys x 90szer x 60gl...)
Załączniki
bez tytułu.JPG

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » pt lip 24, 2009 19:19

Fronty możesz sobie zamówić w Łodzi na giełdzie!Wymiar,ilość drzwiczek wedle życzenia!Ja nie mam smykałki do tego,dlatego projekt i cała reszte wykonuje za mnie firma.Jak tylko dostarczą mi te regały to pokaże jak wyglada!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » pt lip 24, 2009 21:20

Może to plotki,ale słyszałem ,że Heniek Biskup miał ararauny które mialy raz 6 młodych.Cięzko w to uwierzyć no ale.... Ja regały będę miał z płyty meblowej,ale myśle,że płyty OSB tez sie nadaja pod warunkiem,że będą grubsze.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
Tech-No1r
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna
Kontakt:

Post autor: Tech-No1r » czw wrz 02, 2010 20:39

Witam!
Po kilku latach marzeń i planów dot. hodowli papug ... w końcu się za to wziąłem :) Od dziecka miałem kontakt z paputami ... Kilka falistych i kilka nimf, jednakże nigdy wcześniej nie myślałem o hodowaniu tych małych potworków.
Od kilku dni snuje projekty w głowie jak ma wyglądać ta klatka (tudzież woliera).

Na wstępie określę swoje plany. Chciałbym nabyć dwie parki Aleksadrett obrożnych (lutino & stalowe). Planuje wybudować dwie klatki ... jedną na drugiej. Stop! Wróć! Jedną wolierę, podzieloną w poziomie na dwie klatki (nie wiem czy rozumiecie mój chaotyczny opis).

Wymiary woliery:
Długość - 216 cm (odległość wzdłuż łóżka)
Wysokość - 195 cm (do tej pseudo półki odwróconej do góry nogami ;) )
Szerokość - 86 cm (ok. 15 cm oddalone od łóżka)

Na wstępie prosiłbym o opinię. Czy to miejsce jest dobre, czy wymiary pasują? Czy pomysł podzielenia woliery w połowie (poziom) jest dobrym pomysłem -wydaję mi się, że są to wystarczające wymiary dla parki Aleks?
1)Zastanawiam się jak rozwiązać w takim przypadku półki ze ściółką, które jakoś muszą być wysuwane ...
2)Czym pokryć podłogę ...
Prosiłbym o szybką odpowiedź i o chmarę odpowiedzi :)
Pozdrawiam i liczę na to, że mnie przygarniecie do grona hodowców tego pięknego gatunku papug
Ostatnio zmieniony wt sty 11, 2011 07:01 przez Tech-No1r, łącznie zmieniany 1 raz.

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » czw wrz 02, 2010 21:11

Po co od razu dwie pary?Zrób wolierkę wsadż jedną parę,złapiesz trochę doświadczenia,będzie lęg...a potem cały pokój zabudujesz...Zaczynaj spokojnie. ;-)
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw wrz 02, 2010 21:15

Miom zdaniem możesz spokojnie podzielić to na dwie części (tak jak opisywałeś) , tylko jeden warunek , musi tam dochdzić słońce. Życzę powodzenia w robocie. Co do półek to ja porobiłem szuflady , po trzy na każdym poziomie. Poszukaj w temacie "Klatka dla aleksandretty obrożnej" są tam wklejone zdjęcia.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
Tech-No1r
Kontakt:

Post autor: Tech-No1r » czw wrz 02, 2010 21:19

Jest to w zasadzie dobry pomysł, jednakże biorę pod uwagę to, że budując teraz 2 in 1 pozbędę się późniejszych problemów ... tj. jeśli teraz zrobię jedną wielką wolierę dla jednej parki, to po czasie będę musiał ją przebudować w zasadzie gruntownie. Co do zabudowy całego pokoju :)

Mam jeszcze jedno miejsce w tym pokoju na klatkę:
2m x 195 cm x 45 cm (niestety szer. kiepska)

Reszty pokoju nie tykam, bo potrzebuję mimo wszystko miejsce. Powód ? Potrzebuję miejsca, chociażby na stół kreślarski, w który będę musiał się zaopatrzyć w przeciągu roku:( Czyli jedna duża klatka do tyłu ...

WOJTEKZ pisze:Miom zdaniem możesz spokojnie podzielić to na dwie części (tak jak opisywałeś) , tylko jeden warunek , musi tam dochdzić słońce. Życzę powodzenia w robocie. Co do półek to ja porobiłem szuflady , po trzy na każdym poziomie. Poszukaj w temacie "Klatka dla aleksandretty obrożnej" są tam wklejone zdjęcia.

Tak, widziałem Twój projekt. Wygląda to naprawdę fajnie. Ale nie wiem za bardzo jak to przełożyć na mój projekt ... skąd w ogóle takie szuflady wziąć? I boję się, że paputy mogłyby zabrudzić karmidła, które u Ciebie są w sumie na środku każdej klatki ... nie wiem czy dobrze to interpretuję ..

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw wrz 02, 2010 21:34

Jeżeli w przyszłości masz to przerabiać na niższe klatki to lepiej od razu zrobić to teraz , po co robić sobie dodatkową pracę. Co do szuflad to podziel to na dwie równe części i następnie na trzecią szufladę (tak jest umnie) poodejmuj z obu tych szuflad po jakimś dowolnym wymiarze ale symetrycznie wtedy będzie równo i symetrycznie. Ta najwęższa szuflada jest tak zrobiona że kuweta z jedzeniem jest dobrze dopasowana i wchodzi na lekki ścisk (szuflada była robiona pod wymiar kuwety).
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
Tech-No1r
Kontakt:

Post autor: Tech-No1r » czw wrz 02, 2010 21:58

Co do oświetlenia. Myślę o założeniu jakiegoś nagrzewającego systemu oświetleniowego ... niestety na chwilę obecną nie wiem gdzie szukać i czego szukać ... ktoś doradzi?

Jedno pytanie. Z jakiego drewna ma być zrobiona woliera? Z czego zrobic konstrukcję, półki i ściany boczne, tylne ..

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Klatki woliery i szklarnie dla aleksandrett.”