Dmuchanie(chuchanie) na papugę jako rodzaj zabawy ??

czyli jak postępować z papugą

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Breaker010
Ptaki które hoduję: Nimfa, Faliste

Dmuchanie(chuchanie) na papugę jako rodzaj zabawy ??

Post autor: Breaker010 » czw sie 21, 2008 23:19

Czy wasze papugi też lubią jak się na nią delikatnie dmucha? Gdy stoje przy klatce moja nifma schodzi na najbliższy żerdź i gdy na nia dmucham puszy się, otrząchuje i próbuje przedostac sie przez kratki klatki aby sie zblizyc do mnie bardziej. I potrafi tak nawet przez pol godziny siedzi taka nadymana :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czw sty 20, 2011 06:22 przez Breaker010, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt sie 22, 2008 05:17

A czemu to dmuchanie na papugę ma slużyć ?
Schodzi bliżej Ciebie bo sądzi że ją wypuścisz z klatki a Ty bezsensownie dmuchasz.
Moim zdaniem jest to zwykłe znęcanie się nad ptakiem a nie zabawa.

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt sie 22, 2008 12:23

Niekoniecznie Krysia - Marian lubi jak na niego leciutko dmucham kiedy siedzi mi na ramieniu albo na palcu. Furka skrzydełkami i nie odchodzi a wręcz nastawia sie.

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » pt sie 22, 2008 12:35

Zgadzam sie z przedmówczynią,równiez moja papuga lubi jak sie na nią delikatnie dmucha.Rozkłada wtedy skrzydła i biadoli cos po swojemu.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt sie 22, 2008 12:40

I jeszcze jedno - wpada wręcz w ekstazę, kiedy dmucham na niego żując mocną miętową gumę. Jak przestaję, to mi łapą usta otwiera. Naprawdę.

Awatar użytkownika
Breaker010

Post autor: Breaker010 » pt sie 22, 2008 13:55

Krysia- pisze:a Ty bezsensownie dmuchasz.
Moim zdaniem jest to zwykłe znęcanie się nad ptakiem a nie zabawa.

jakby tego nie lubila to bym to zauwazyl, a co do tego ze mysli ze chce ja wypuscic to napewno nie bo jej nawet jeszcze nie wypuszczalem odkad jest u mnie i nie znecam sie nad moimi ptakami :evil:

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » pt sie 22, 2008 14:06

Co do dmuchania to owszem nie jest to znęcanie ale cytuje "A co do tego ze mysli ze chce ja wypuscic to napewno nie bo jej nawet jeszcze nie wypuszczalem odkad jest u mnie"no to chyba do znęcania można to dołączyć.WYPUSZCZAJ PTAKI NA WOLNE LOTY PO POKOJU!!!
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
Breaker010

Post autor: Breaker010 » pt sie 22, 2008 14:15

tak ale nimfa jest u mnie niecale 2 tyg a chyba sie powinno wypuszczac na pierwsze loty po ok. 2 tyg gdy zapozna sie z otoczeniem? Mnie juz sie nie boji ale dwa dni temu wymieniałem żerdzie na naturalne niech złapie jeszcze troche rozeznania w klatce i za jakies 2,3 dni ja wypuszcze na pierwsze loty.

Awatar użytkownika
Pietr
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wieksza, Zeberki Czarnopierśne
Kontakt:

Post autor: Pietr » pt sie 22, 2008 16:28

ja na swoja tez podmuchuje delikatnie gdy siedzi mi na ramieniu...
nie uwazam zebym sie znecal nad swoja papuga..... :shock:
SWIAT NALEZY DO ZWIERZAT! NIE DO LUDZI!

Anka
Ptaki które hoduję: amazonka mączna
Kontakt:

Post autor: Anka » pt sie 22, 2008 16:44

Super sprawa, dmuchać na papuge która jest zamknięta. :evil: WYpuść ją i wowczas sobie dmuchaj. Wskakuje na pręty bo ma ochotę Ci przywalić, ale nie daje rady przez pręty, więc siedzi rozdrażniona i napuszona.
Anka

zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt sie 22, 2008 16:51

Może i za ostrych słów użyłam w pierwszym poście .......
Jednak do końca nie mogę się zgodzic na takie zabawy. ale Wy róbcie jak uważacie.
Wszędzie na forach przestrzega się by nie pozwalać papudze na ,,dłubanie" w ludzkich zębach ze względu na drobnoustroje, zarazki, itp.
Jak te przestrogi się mają do tego, że wraz z dmuchaniem nawet lekkim na papugę wydalamy z chuchem drobinki swoich zarazków :?:
Niektóre ludzkie zakaźne choroby mają długi cykl wylęgania się w organiźmie (a my jeszcze o zarażeniu się nie wiemy ) zanim nastąpi jej apogeum. W tym czasie człowiek najbardziej zaraża swoje otoczenie.
Chuchając na ukochanego, pielęgnowanego z troskliwością ptaka możemy wyrządzić mu niedźwiedzią przysługę bo większość naszych chorób przenoszona jest drogą kropelkową.
Naprawdę radzę się zastanowić nad takimi zabawami żeby później nie było lamentów typu : odeszła papuga i nie wiem na co zachorowała.........

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt sie 22, 2008 17:03

Krysia-, spokojnie - nie wpadajmy w skrajności, bo zaczniemy chodzić koło papug w maseczkach. Równie dobrze drogą kropelkową możnaby przenieść cokolwiek pochylając się nad papugą, mówiąc do niej, a nawet przebywając w tym samym pomieszczeniu itd. Przestogi przed karmieniu papugi z ust wynikają z tego, że to ludzka ślina (i cała niestety jama ustna) zawiera enzymy i bakterie nieobojętne dla zdowia papug.
Ja cały czas mówię, o dmuchaniu w piórka. A ponieważ Marian wie, skąd ten podmuch się wydobywa więc zmusza "źródło wiatru" do działania. Nie przyszłoby mi do głowy dmuchać mu w dziób.
Dmuchanie przez pręty też mi się nie podoba, bo papuga ma ograniczone mozliwości reakcji.

Anka
Ptaki które hoduję: amazonka mączna
Kontakt:

Post autor: Anka » pt sie 22, 2008 19:09

Haaszek to dobrze, ze sprostowałaś :-D TY delikatnie dmuchasz w piórka oswojonej, nie zamkniętej papudze. Marian zna Ciebie i zabawy.
Anka

zanim kupi sie papugę, dobrze jest poczytać i zapoznać się ze wszystkim, aby pózniej nie pisać, że nagle wykryto alergię....

Awatar użytkownika
haaszek
Kontakt:

Post autor: haaszek » pt sie 22, 2008 19:12

Tak, masz rację, na Irenkę nigdy w zyciu nie odważyła bym się dmuchnąć.

Awatar użytkownika
Pietr
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Wieksza, Zeberki Czarnopierśne
Kontakt:

Post autor: Pietr » pt sie 22, 2008 20:30

ja rowniez dmucham w brzuchol :mrgreen: a nie w dziuba :mrgreen:
ale dobrze przypomniec o zarazkach przez nas przenoszonych jak to Krysia uczynila...

Pozdrawiam
Piotr
SWIAT NALEZY DO ZWIERZAT! NIE DO LUDZI!

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » ndz sie 24, 2008 20:35

Ja podczas pieszczot mojej nimfy Edzi często dmucham na jej tył główki, sprawia jej to okropną przyjemność. A potem mały całusek w dziób, usta oczywiście suche i bez obsliniania papugi :mrgreen:
Trochę tego jest ;)

martexek
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: martexek » śr mar 25, 2009 15:26

A propos dmuchania...
Ja nie dmucham, ale uzywam do tego suszarki:)
Pomimo, że moja papuga(aleksandretta obrożna) nie jest oswojona i jeszcze bardzo się mnie boi to za kazdym razem kiedy susze wlosy ona po prostu się "trzepie". Z początku nie wiedziałam o co jej chodziło więc skierowałam podmuch na nią- na Poly. O dziwo! Paput to naprawdę lubi! Wyglada to mniej więcej tak, jak paput podczas kapieli. Niesamowity widoczek pierzastego ptaka:)

mewinka
Ptaki które hoduję: mewki japońskie, kanarki, nimfy.

Post autor: mewinka » pn lut 08, 2016 19:42

Moja papuga nimfa również lubi jak się na nią dmucha, ale nie tylko ona bo również moje inne ptaki. :-D

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Oswajanie-zabawy-socjalizacjia papug-”