Piasek dla papug
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
mam pytanie jak to jest w końcu z piaskiem dla papug?kiedy wcześniej miałam rozelle to kupowałam piasek i nikt nie mówił że jest zbyteczny(też wtedy nie miałam neta)a teraz zdania są różne że nie potrzebny,że szkodzi i że zamiast piasku można wykładać gazety lub ręczniki papierowe...sypie piasek ale chciałabym poznać wasze zdanie.
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
-powiem po krótce o piasku dla waszych papug:-) papugi nie muszą mieć piasku bo im nie jest ten pisaek do niczego potrzeby,nie jedzą go, nie kąpia sie w nim wcale-( można zauważyć w sklepach" gryz" który podają niektórzy hodowcy swoim papugą )-
Dla chigieny papugi i dla naszej czystości w domu -jeśli przetrzymujemy jedna czy dwie papugi takie piasek spełnia role podściółki w klatce który powoduje mniejszy zapach po załatwieniu swoich potrzeb przez ptaka, ale i również łatwiejsze sprzątanie pomieszczenie w jakim sie znajduje papuga-jeśli chciałby ktoś robic podsypkę dla swoich papug w klatce to musi mieć piasek odpowiednio czysty-wymyty-wyparzony. Są piaski w sklepach zoologicznych-które można kupować, ale są drogie i nie byłbym do końca przekonany o tym że są rewelacyjne.Inaczej rzecz się ma do wróblowatych-one powinny mieć wysypane dno klatki i podawany piasek do tego żeby mogły przetrzec spozywane ziarno.
To prawda że wiele ludzi wykłada papier na dno klatki-zgadzam się z tym i popieram to chodz sam tego nie stosuje, mogłbym jeszcze podpowiedziec ża ja do klatki z papugą podsypuje dla chigieny osobistej ptaka drobne trociny-wypróbowałem ten wynalazek kilka lat wstecz i nadal go stosuje i polecam innym
JacekW
Dla chigieny papugi i dla naszej czystości w domu -jeśli przetrzymujemy jedna czy dwie papugi takie piasek spełnia role podściółki w klatce który powoduje mniejszy zapach po załatwieniu swoich potrzeb przez ptaka, ale i również łatwiejsze sprzątanie pomieszczenie w jakim sie znajduje papuga-jeśli chciałby ktoś robic podsypkę dla swoich papug w klatce to musi mieć piasek odpowiednio czysty-wymyty-wyparzony. Są piaski w sklepach zoologicznych-które można kupować, ale są drogie i nie byłbym do końca przekonany o tym że są rewelacyjne.Inaczej rzecz się ma do wróblowatych-one powinny mieć wysypane dno klatki i podawany piasek do tego żeby mogły przetrzec spozywane ziarno.
To prawda że wiele ludzi wykłada papier na dno klatki-zgadzam się z tym i popieram to chodz sam tego nie stosuje, mogłbym jeszcze podpowiedziec ża ja do klatki z papugą podsypuje dla chigieny osobistej ptaka drobne trociny-wypróbowałem ten wynalazek kilka lat wstecz i nadal go stosuje i polecam innym
JacekW
- wanted
- Zbanowany
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Piasek tak jak JacekW napisał nie jest papugom potrzebny, znajdują się w nim jednak gastrolity które papugi wybierają tak samo jak i drobna egzotyka. Pomaga to im w trawieniu zboża.
Jest też przydatny pod tym względem że wchłania zanieczyszczenia ptaków.
Tak, dobre do podawania dla naszych pupili są napewno skorupki jaj i gryt, jak i muszle mątwy oraz kostki wapienne. Przy podawaniu tego wszystkiego ptaki nie powinny zjadać własnych jajek.
Jest też przydatny pod tym względem że wchłania zanieczyszczenia ptaków.
Tak, dobre do podawania dla naszych pupili są napewno skorupki jaj i gryt, jak i muszle mątwy oraz kostki wapienne. Przy podawaniu tego wszystkiego ptaki nie powinny zjadać własnych jajek.

Piasek rzeczywiście jest dość drogi - 3zł za woreczek, który wystarcza na 3 razy. Nie wiem czy można kupic jakieś większe opakowanie. Ale dla mnie to także element estetyczny
, więc kupuję. Czasem stosuję wariant oszczędnościowy w postaci ręczników papierowych. Tylko bez posądzania o skąpstwo, po prostu piasek szybko się kończy, a nie chce się iść do sklepu 

Słodki uparciuch - Tupcia (na pewno chłopak)
Ja też kupowałam piasek u JustynyB. wielki wór piasku z dodatkiem anyżu.Duuuużo taniej niż w innych sklepach.
A zasatanwiam się nad inną opcją....z przyczyn esteycznych faktycznie piasek to lepsze(a w każdym razie ładniejsze) rozwiązanie....klatka moich papug jest tak skonstruowana, że paputy nie mają kontaktu z dnem klatki... jest taka kratka odzielająca je od piasku(taki "ruszt")...więc czy mogłabym nasypac piasku z plaży? Też jest drobniutki, ładny, złocisty....a paputki i tak nie mają z nim kontaku. Więc może to bez różnicy?
A piasek z plaży mogę mieć w ilościach przemysłowych za darmo:)
A zasatanwiam się nad inną opcją....z przyczyn esteycznych faktycznie piasek to lepsze(a w każdym razie ładniejsze) rozwiązanie....klatka moich papug jest tak skonstruowana, że paputy nie mają kontaktu z dnem klatki... jest taka kratka odzielająca je od piasku(taki "ruszt")...więc czy mogłabym nasypac piasku z plaży? Też jest drobniutki, ładny, złocisty....a paputki i tak nie mają z nim kontaku. Więc może to bez różnicy?
A piasek z plaży mogę mieć w ilościach przemysłowych za darmo:)
Ewa
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Uważajcie dziewczyny na anyż - czytałam, że on uczula niektóre papugi...
Piasek z plaży ? No gdybyś go wyprażyła w piekarniku chyba pozbyłabyś się ewentualnych bakterii i zanieczyszczeń... To że papuga nie grzebie w piasku , który pod wpływem trzepania skrzydłami może fruwać po całej klatce to zbyt małe zabepieczenie...
Ja po lekturze różnych opinii zrezygnowałam z piasku i ze specjalnych papuzich granulek /drogich okropnie/ które chętnie uzywałam na rzecz ręczników jednorazowych... Wygodne, tanie i co njawazniejsze całkiem bezpieczne...
Pozdrawiam
Piasek z plaży ? No gdybyś go wyprażyła w piekarniku chyba pozbyłabyś się ewentualnych bakterii i zanieczyszczeń... To że papuga nie grzebie w piasku , który pod wpływem trzepania skrzydłami może fruwać po całej klatce to zbyt małe zabepieczenie...
Ja po lekturze różnych opinii zrezygnowałam z piasku i ze specjalnych papuzich granulek /drogich okropnie/ które chętnie uzywałam na rzecz ręczników jednorazowych... Wygodne, tanie i co njawazniejsze całkiem bezpieczne...
Pozdrawiam
Iwona
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Ja długo sie biłam z myslami - w końcu miałam drogie specjalistyczne podłoże... Robiłam eksperymenty jak te granulki zachowają się po ewentualnym zeżarciu przez papugę - czy nie spuchną w żołądku itd. Od długiego już czasu stosuje te reczniki /bez nadruku/ z powodzeniem i wszystkim je polecam... Mozna biały albo szary papier pakunkowy też uzywać, ale ręczniki chyba wychodzą taniej i są po prostu wygodniejsze...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Iwona
-
- Ptaki które hoduję: papugi
Kupując ALFA dostałam m.in. jako wyprawkę podloże z wiórków jako higroskopijne. po zużyciu całego opakowania, przeszłam na ręczniki papierowe białe do rąk, które kupuję w MAKRO w rolkach/ 3 szt./ za 21,00 zł.moja papuga nie żeruje na dnie klatki,tak więc zmieniam codziennie,podczas obróbki owoców częściej.I zupelnie to wystarcza.Pozdrawiam
Marina
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Właśnie higroskopijne jest niebezpieczne... Ono ma za zadanie pochłaniać wilgoć... Po zjedzeniu przez papugę mogłoby zrobić się niebezpiecznie... Moje granulki po wrzuceniu do szklanki z wodą rozlatywały się dosownie w pył... By na nich napis iż można wrzucać do tolety bez strachu, że się zatka...Opakowanie z duża kolorowa papugą kosztowało ponad 30 zł - jak na tego typu granulki było drogie...
Ręczniki 3 szt. po 21 zł...??? Strasznie drogo... Ja płacę za 2 sztuki białych jednorazowych ręczników w Carrefourze około 5 zł...
Pozdrawiam
Ręczniki 3 szt. po 21 zł...??? Strasznie drogo... Ja płacę za 2 sztuki białych jednorazowych ręczników w Carrefourze około 5 zł...
Pozdrawiam
Iwona
-
- Ptaki które hoduję: papugi