Zamiar kupna nimfy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw sie 09, 2007 10:00

Popieram w całej rozciągłości. Zresztą podobne tezy zawarłem w artykule sprzed paru lat http://papugi.gery.pl/oswojone.php

pawelanime
Ptaki które hoduję:

Post autor: pawelanime » czw sie 09, 2007 11:25

JC-a wysyłasz ptaki pocztą polską?
Na razie jeszcze nie kupię. Musze chyba jednak poczekać do początku roku szkolnego, wtedy każdy ma swoje sprawy(5 osób w rodzinie). Muszę się rozeznać jak długo nikogo w domu nie ma, jak wcześnie/późno każdy wraca. Będę dzwonił po zakładach weterynaryjnych aby się dowiedzieć czy w razie nagłego wypadku przyjmą mi ptaka. Potem jeszcze muszę wiedzieć co zrobić z ptakiem/ptakami gdy nikogo nie ma w domu na dłuższy czas np.w wakacje. Mam nadzieję że babcia obok mi pomoże :mrgreen: . Patrzałem na google na ceny Katarzynek i muszę przyznać że dość drogie są. Da się taniej? A jakie one właściwie są tzn. czy parka potrzebuje dużej klatki (czy moja w60xd50xg30 wystarczyłaby?), czy samotna katarzynka lepiej znosi samotność niż nimfa, czy mają szalony charakter(temperament), czy utrzymanie ich różni się w dużym stopniu od innych np.falek?
W kupowanie z allegro nie mam zamiaru się bawić, jeżeli chodzi o zoologiczny to nie wiem. Szukam dlatego dobrego hodowcy. Jeżeli nie JC to będę dalej szukał. W każdym razie nie mam zamiaru się spieszyć. Żebym potem nie żałował tego pośpiechu.

Iwona346
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Iwona346 » czw sie 09, 2007 11:51

Musisz zrozumieć, że ŻADNA papuga NIGDY nie znosi dobrze samotności... Z drugiej strony bardzo ładnie rozważasz wszelkie aspekty zmian jakie zajdą w Waszym życiu po wprowadzeniu się nowego domownika. Mądrze na wyrost myslisz o przyszłych wakacjach o sprawdzeniu gdzie najbliższy lekarz...
Twoja klatka jest za mała na dwa ptaki. Twoja klatka nadaje się jedynie na jadalnie dla ptaków. Ja początkowo też szukałam wielkiej klatki, z rozpaczą czytałam kolejne rady i prawie włosy z głowy darłam gdyż wydawało mi się niemozliwością zapewnienie tych wszystkich koniecznych wraunków w mieszkaniu. Stopniowo udało się przystowować mieszkanie tak, aby ptaki NIGDY nie musiały być zamykane w żadnych klatkach. Mam jeden pokój w którym są zamykane gdy nikogo nie ma w domu przystosowany właśnie dla nich. W calym mieszkaniu mają zabawki, konstrukcje z patoli i hustawki z naturalnych patoli. Nawet gdy uda Ci się uzbierać na wielka klatkę to i tak będziesz musiał ptaki wypuszczać na kilka godzin dziennie na loty. Zbadaj sprawę czy nie łatwiej przystowować pokój dla potzreb ptaków. I czy Rodzice wyrażą na to zgodę.

Pozdrawiam
Iwona

pawelanime
Ptaki które hoduję:

Post autor: pawelanime » czw sie 09, 2007 12:19

Ale z wypuszczaniem nie będzie raczej problemu. Klatka nie będzie wiecznie otwarta-no może w przyszłości. Jeżeli stopniowo dostosuje ptakom miejsce na loty to możliwe że wtedy klatka będzie otwarta na cały dzień. No więc każdy ptak tak samo znosi samotność? Ok. :)
A odnośnie wielkości klatki. Jakie minimum powinna mieć katarzynka/para katarzynek?
Rozumiem że klatka jest za mała na parkę ptaków- rozumiem też że koniecznością są wolne loty po mieszkaniu, kontakt z człowiekiem, opieka, sprzątanie. Mam zamiar się do tego z czasem dostosowywać coraz bardziej. Ja i oczywiście moja rodzina. Szkoda że w klatce nie może być para nimf-nawet wypuszczana na cały dzień. A może to też jest pytanie? Może być???

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » ndz sie 26, 2007 11:40

Bo ma za mała tą klatke :lol:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

pawelanime
Ptaki które hoduję:

Post autor: pawelanime » ndz sie 26, 2007 13:40

Witam.
Mam już dwie faliste. Temat nieaktualny:) Zdjęcia w dziale nasze zwierzaki:)
Pozdrawiam.

ps. ja nie chcę mieć różowej nazwy w profilu :evil: :evil: :evil:

Lukasz
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Lukasz » ndz sie 26, 2007 16:16

Witam wszystkich na forum! (jestem nowy) mam pytanie odnosie Nimfy czy ta papugo moze byc hodowana sama bez partnera ????

pawelanime
Ptaki które hoduję:

Post autor: pawelanime » ndz sie 26, 2007 16:55

Może ale nie powinna. Będzie samotna i nie tak szczęśliwa jak w parze. Też chciałem mieć jedną ale nie chcę mieć samotnej nimfy.

Lukasz
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Lukasz » ndz sie 26, 2007 18:22

powiem Ci tak ze chciałem miec aleksandretta on moze byc sam i w sumie jeszce nie wiem jak czytam na tym forum jakie mogom miec choroby papugi to uswiadamiam sobie ile im trzeba poswiencac czasu..... a TY co bys mi polecił dla poczatkujacego moze nie az tak poczatkujacego bo laikiem nie jestesm miałem papugi nierozłonczki tylko ze jak miałem 13 lat teraz juz jestem nieco starszy......

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » ndz sie 26, 2007 18:50

Jak dbasz o ptaka odpowiednio i kupisz u sprawdzonego hodowcy to wystąpienie jakieś choroby jest znikome,jak ich nie ma w genach.A co do gatunku jaki Ci polecić to poczytaj na forum co jaka papuga ma za wymagania i potrzeby i sam zdecydujesz ile czasu i pieniedzy bedziesz mogł przeznaczyć.Ale lepiej od razu pomyśl czy mimo wszystko nie warto kupić dwóch?

pawelanime
Ptaki które hoduję:

Post autor: pawelanime » pn sie 27, 2007 13:00

Mi się wydaje że zakup dwóch nimf byłby ok. Ja nie mogłem bo mam przy małą klatkę. Zgadzam się z Boguśką. Myśl o dwóch papugach. No chyba że mógłbyś poświęcić pojedynczej papudze bardzo dużo czasu. Przynajmniej niektórzy tak twierdzą (w tym ja :mrgreen: ). A może mi ktoś powiedzieć ile kosztują aleksandretty?I jaką klatke potrzebują?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn sie 27, 2007 13:10

O klatkach dla aleksandrett możesz poczytać sobie tutaj http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=15
Co do cen to zależy od rejonu Polski orentacyjnie od 150 -250 zł za sztukę. W Łodzi na giełdzie od 200-250zł. za zielone. Inne odmiany barwne są droższe 300-350zł, ale to są ceny z centralnej Polski. Jednak ceny giełdowe są zależne od podaży i popytu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Lukasz
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Lukasz » pn sie 27, 2007 14:25

chciał by sie dowiedziec jak brzmi pełna nazwa nimfy białej(tak poprostu nimfa biała??) najlepiej po łacinie ale po polsku tez moze byc! z gory dziekuje!!! :-D

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn sie 27, 2007 14:41

Łacińska nazwa nimfy to Nymphicus hollandicus, pozostałe to różne odmiany barwne. W Polsce używa się określenia mutacji i odmian barwnych w języku polskim (nie słyszałem aby ktoś to określał po łacinie).
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Benek
Ptaki które hoduję: Narazie nic

Post autor: Benek » sob mar 29, 2008 22:48

Witam mam na imie krzysiek i jestem z Krakowa... Pozwole sobie odnowic troszke temat poniewaz chce zakupic papuge a dokladnie Nimfe i mam w tej sprawie kilka pytan :) Czy klatkao wymiarach 615x425x790 (dlugosc-szerokosc-wysokosc) bedzie odpowiednia dla jednej nimfy? Drugie pytanko w jakis sposob karmic takiego ptaszka? Wiadomo ze specjalna mieszanka ziaren itd owoce? ale jakie? slyszalem cos o jajku na twardo itp? I trzecie pytanie bylem dzisiaj w jednym sklepie zoologicznym i cena jaka uslyszalem za nimfe byla chyba delikatnie zawyrzona :D bo az 240zl! Czy ktos wie gdzie lub u kogo w krakowie moge kupic Nimfe od hodowcy? Jak narazie to tyle moich pytan :)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » sob mar 29, 2008 23:03

Jak będziesz wypuszczał ptaka na loty to klatka spoko.Co do karmienia to nimfy jak nie są nauczone jeść warzyw i owoców to cała nauka spada na Ciebie,a jeśc mogą wszystko co inne papugi.Jabłko ,marchew,kalerepke itp....Jajko na twardo raz w tygodniu ,ale dla jednej nimfy to ćwiartka wystarczy.A co do zakupu ptaka to sklep absolutnie NIE!Raz że cena jak z kosmosu a dwa że nie wiesz czy ptak ma rok,miesiąc czy samiec czy samiczka.W Krakowie ja polecam p.Heńka Biskupa jest co wtorek na giełdzie.Ja w zeszłym roku kupowałam u niego nimfe za 35 zł.Ale od hodowcy polecam Ci tylko papuge bardzo młodą bo taki ptak wychowany w wolierze jak jest z papugami długo to potem bardzo tęskini.Teraz WojtekZ ma chyba nimfy młode do sprzedania a do Łodzi nie jest daleko

Benek

Post autor: Benek » sob mar 29, 2008 23:21

Boguśka, oczywiscie ptak bedzie wypuszczany :) Do pana WOJTKA pisalem ale ptakow nie wysyla :) A P.Heniek na gieldzie ma ptakii z wlasnej hodowli? i czy jest to uczciwy czlowiek ktory mi nie wcisnie ,,starego" ptaka zamiast mlodego? :)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » sob mar 29, 2008 23:27

Ma ptaki ze swojej hodowli a jak w danej chwili nie ma a Tobie zależy to jak ma możliwość to załatwia od znajomych hodowców-napewno nic nie wciska mam od niego również jedną alekse i jedną falke.

Benek

Post autor: Benek » sob mar 29, 2008 23:30

Czyli mozna do niego spokojnie sie udac i kupic papuzke bez obaw tak? A mam jeszcze male pytanko co doo klatki bo mam zamiar kupic w sklepie internetowym bo ceny sa dosyc dobre ale wiesz moze czy gdzies u nas w Krakowie dostane klatke za rozsadne pieniadze bo w M1 jak dzisiaj bylem to ceny w oczy raza poprostu! :)

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator

Post autor: Boguśka » sob mar 29, 2008 23:35

Również u p.Heńka możesz się umówić i ma klatki odpowiednie dla danego ptaka.Proponuje pojechać Ci we wtorek na giełde i już się dogadać z nim co i jak.Myśle,że taniej nigdzie nie kupisz niż u niego.Ja jak chciałam kupić klatke dla aleksy to w każdym sklepie była droższa o minimum 20-30 zł.o talkich samych wymiarach

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”