Konura złota

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Konura złota

Post autor: Grzegorz » wt lut 19, 2008 16:48

Już jakiś czas temu w czasopiśmie Nowa Exota ukazał się artykuł na temat Konury Złotej, dokładnie Nowa Exota 2/2007. Bardzo mi się spodobała kolorystycznie. Słyszałem jednak że są bardzo głośne. Wiem że ciężko jest przelać głos na kartkę papieru, ale może ktoś z Was wie jak z nimi jest? Może wiecie kto w Polsce je hoduje i jak przedstawiają się cenowo?
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt lut 19, 2008 17:29

Z tego co wiem, to jedna z najrzadszych papug i wątpliwe zeby w Polsce była obecna. Cenowo to też w związku z tym kosmos, przypuszczam że bez kilkudziesieciu tysięcy euro nie ma co o nich myśleć. Poszukaj w wyszukiwarkach amerykańskich, może tam jakaś firma ma je w ofercie, choć watpię.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » wt lut 19, 2008 17:35

Hmm, to może pomyliłem ze słoneczną, ale wydaje mi się że to o złotej było.
Papuga ta jest koloru żółtego i zielonymi plamkami na skrzydłach i chyba nie jest aż tak droga....

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt lut 19, 2008 17:53

Było o złotej :-D , słoneczna kosztuje 5 - 7 tys. koron.

Gardenia
Ptaki które hoduję: mewki japońskie

Post autor: Gardenia » wt lut 19, 2008 18:51

Wczoraj zamawiałam przez telefon jedzonko u Justyny dla mojego Leonka. Korzystając z okazji opowiadałam Justynie jak się paputek miewa, ponieważ Leonek pochodzi właśnie z hodowli Justyny. W pewnym momencie usłyszałam potworny wrzask, spytałam Justyny co to za papuga i odpowiedziała, że to konura, która podobno tak właśnie reaguje jak ktoś wchodzi w czapce... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt lut 19, 2008 19:40

Też wiem jak się potrafią "drzeć" choć do patagonek im daleko, nie mówiąc o już o arach.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » śr lut 20, 2008 08:31

Pewnego razu gdy byłem u kolegi (hodowcy) w Czechach poszliśmy do jego sąsiada który hoduje właśnie konury(różne gatunki).Miał na tyle podwurka wybudowane piękne woliery zewnętrzno -wewnętrzne(zresztą jak prawie wszyscy hodowcy czescy).Jego konury jak tylko nas zobaczyły podniosły taki wrzask że nie było sposobności porozmawiac na podwórku musieliśmy kawę wypić w domu nawet owczarek niemiecki swoim szczekaniem nie miał przy nich szans jego szczekanie było praktycznie niesłyszalne przy "koncercie" ośmiu par konur. Są to bardzo piękne ptaki ale żeby je hodować to podstawowym warunkiem ich posiadania są barrrddzzzzoooo wyrozumiali sąsiedzi.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr lut 20, 2008 10:58

Czyli wszystko i na temat :-) już zrezygnowałem :) a co do ich urody, to się zgadzam, są to bardzo piękne ptaki! Większość osób z którymi rozmawiałem na ich temat mówiła to samo, że niestety największą ich wadą jest donośny głos. Ale można zawsze pozachwycać się zdjęciami ;-)

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr lut 20, 2008 12:27

To podejrzewam dotyczy tylko dzikich osobników,ręcznie karmione nie powinne być taki głośne.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr lut 20, 2008 16:35

No zgadza się, ale bardziej chodzi mi o hodowlę niż ręcznie karmioną... Ptaszysko naprawdę cudowne. Dla uprzyjemnienia oka poniżej fotka:

Obrazek

Zdjęcie zaczerpnięte ze strony: http://commons.wikimedia.org

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » śr lut 20, 2008 16:40

A myślisz że reczne ręcznie karmione to niemowy :lol: . One naprwdę głośno to się drą jak zobaczą nową konurę, a jak taka odchowana ręcznie myśli że jest człowiekiem to dopiero by się darła :lol: One są całkowicie ciche w okresie lęgowym. Wtedy to nawet nie wiadomo czy żyją. W budce, lezą całkowicie bez ruchu do czasu aż się je dotknie, dopiero wtedy następuje gwałtowny wrzask i atak.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw lut 21, 2008 08:43

Moja koleżanka miała Konure andyjską i to w bloku.Fakt,że pierwsze co mi o niej powiedziała, to to że jest głośna rano i wieczorem ale za nic w świecie nie chce innej papugi tylko taką.Są bardzo mądre szybko się uczą i doskonale się nadają na pupile-warunkiem jest jednak to ,że trzeba mieć fajnych sąsiadów i wytrzymałe uszy.A ta papuga na tym zdjęciu to poprostu bajera na żywo musi być jeszcze ładniejsza
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » czw lut 21, 2008 23:43

Ja słyszałem o 25 000 $ [nie wiem, czy za szt. czy parę], ale nie mam pojęcia czy to prawda :?: :?: :?: Może komuś uda się zdobyć, wiarygodne dane, bo te moje, to takie sobie [jedna baba drugiej babie :-D ].

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pt lut 22, 2008 12:03

Ja słyszałem różne ceny i za duża rozbieżność, więc bez sensu jest zamieszczanie tego co słyszałem. Widzę że i innym się ona podoba ;-) ale wygląd to nie wszystko, trzeba wcześniej upewnić się czy będzie możliwość stworzenia jej odpowiednich warunków i czy jej krzyk nie będzie problemem (włączając sąsiadów). Ptak naprawdę ładny, ale to co inni opisali jest naprawdę do przemyślenia... Nie sposób kupić papugę, ale sposobem jest opieka nad nią i cierpliwość w jej wychowywaniu.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pt lut 22, 2008 13:28

W Europie kilku hodowców je rozmnaża, więc może są tańsze :?: :?: :?: Ale w internecie nie ma żadnych informacji o ich sprzedaży czy oferowania, więc trudno coś wiarygodnego powiedzieć. R. Sobecki lubi takie rzeczy wiedzieć, kto będzie się z nim kontaktował pierwszy niech zapyta.

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » sob lut 23, 2008 15:04

W czasie wizyty Grzegorza z żoną u mnie rozmawialiśmy na temat tej ceny lecz jakoś nie dawaliśmy wiary cenie podanej przez JC więc postanowiłem zadzwonić do R.Sobeckiego i zapytać go o cenę.W rozmowie R.Sobecki powiedział iż w tej chwili w Czechach jest trzech hodowców którzy posiadają ten gatunek w swojej hodowli a dwóm z nich udalo się je rozmnożyć.Cena - UWAGA!! - wynosi 3000 euro (trzy tysiące euro) za sztukę.
Dami8 możesz więc rozpocząć wyprzedaż swojego "dobytku" aby ją sobie kupić he,he,he.
Ostatnio zmieniony sob lut 23, 2008 15:13 przez coco39, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
ArekP

Awatar użytkownika
dami8
Ptaki które hoduję: Nierozłaczki Fishera

Post autor: dami8 » sob lut 23, 2008 17:05

a to nie jest zle..:).....ale jak sprzedam wszystko to bede mial konure ale nie bede mógl pisac na forum bo nie bede miał kompa...:).....i co tu wybrac..:)

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » sob lut 23, 2008 22:34

Aratinga žlutý (guarouba) - nepříbuzný pár, rok 2007. Jen vážným zájemcům.
Kontakt: , Olomoucký kraj, 737 288 698.
Vloženo: 23.02.2008
http://www.nowaexota.eu/inzerce/radkova-inzerce.php

Takie coś się przed chwilą pojawiło :shock:

Awatar użytkownika
coco39
Kontakt:

Post autor: coco39 » ndz lut 24, 2008 12:31

Właśnie dostałem odpowiedź od kolegi z Czech.tak się akurat złożyło że wlaścicielem tyh papug jest jego kolega .Cena za tą parę wynosi 170 000 Kć czyli na nasze około 24 650zł.
Więc już sprawa odnośnie ceny jasna.Jeśli jest ktoś chętny na te ptaki to służę kontaktem.
Pozdrawiam
ArekP

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt lut 26, 2008 13:22

Konura słoneczna to chyba najpopularniesza w hodowli konura. Jednak z powodu urody jej cena jest stosunkowo wysoka i wynosi ok 1000 zł/szt za ptaka młodego. Ja bym jednak nie przepłacał i kupił połowę tańsze jendaje. Które są trochę mniej żółte ale za to trochę wieksze. Oczywiście mówię o "pupilu domowym" a nie o ptakach do hodowli, bo hodowla obu gatunków jest identyczna i jej wyniki takie same tylko "zyski" mniejsze. Słowo "słoneczna" daje 100% przebicie :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla Konury”