Dzwieki wydawane przez aleksandretty.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: żako
- Kontakt:
Dzwieki wydawane przez aleksandretty.
Szukalam w postach, cos na temat jakie odglosy wydaja aleksy, kiedy sie ciesza, wolaja, sa glodne, smutne. Zrozumiec te dzwieki to jak zrozumiec mowe ludzka. Jesli kazdy z Was opisze chociaz troche, jak spiewa jego ptaszysko w zaleznosci od sytuacji to dla nas, nowicjuszow, bedzie o wiele latwiej zrozumiec ptaka. Wiem, ze pewne dzwieki sa indywidualne ale na pewno nie wszystkie. Pewne musza byc zbiezne dla calego gatunku. Juz pisalam o tym w jakims poscie, ale niestety nie moge ich wszystkich jeszcze spamietac i ogarnac. Czekam na Wasze przechwalki, ktore papuzysko lepiej i dobitniej okazuje swoj nastroj 

Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Ja nie moge powiedzieć żeby aleksy śpiewały-nie mówie że nie śpiewają wogóle ale moje do śpiewających nie należą.Myśle,że przy okazji i ja się dowiem czy aleksy śpiewają.Moje aleksy najwięcej gaworzą i krzyczą-bo się jeszcze ze sobą nie zgrały i najwięcej kiedy jeden siedzi w klatce a drugi się nudzi i go woła by wyszedł,kiedy się chce kąpać to wtedy drze się bez przerwy i zwisa ze sznurka i dziób otwiera,skrzydła rozkłada-wtedy wiem że chodzi mu o kąpiel.Leon się drze kiedy chce wieczoem iść spać to musze zgasić światło lub nakryć klatke kocem bo nie popuści.Ale jak im "nic nie dolega"czyli nie są głodni,klatka czysta ktoś się kręci po pokoju to są cicho lub lekko coś mruczą-w tym śpiewaniu i gaworzeniu jednak rozalką,falką czy nimfą nie dorastają do pięt.A z tych co tu wymieniłam uważam że rozelki są najlepsze-miałam pare lat to wiem co mówie.Z tych odgłosów nie krzykliwych co wydakją aleksy podoba mi się jak "szczekają"
-
- Kontakt:
Ja zauwazylam, ze gdy wyjmuje pojemnik z jedzeniem, zeby zmienic i ide do kuchni, to moja pokrzykuje trzykrotnie, prawie zawsze w ten sam sposob, czest tez wydaje jeden spokojny okrzyk, jak juz dam jej wszystko i sie wycofam. Narazie ja poznaje i nie umiem tego odroznic, ale powoli - na pewno zalapie wkrotce. No i wieczorem krzyczy wiecej i te dzwieki sa bardziej zroznicowane.
Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Faktycznie pewne dźwięki aleksandrett są indywidualne, mam ich obecnie sporo, ale jest kilka które byly wcześniej pupilami a z przyczyny ich dużej checi zalożenia rodziny
zostały umieszczone w mojej hodowli które rozpoznaję po dźwiękach.
Po dźwiękach nauczyłem się rozróżniać kiedy są zdenerwowane, kiedy się wzajemnie nawołują, podgwizdują pod nosem i kiedy są to dźwięki godowe (te akurat są bardzo charakterystyczne). Dźwięków godowych jest kilka. Wszystkie jednak trudno mi opisać słowami. Postaram się umieścić do ściągnięcia kilka dźwięków z małym opisem. Będą to dźwięki wydawane przez papugi z hodowli, a nie trzymane pojedynczo.

Po dźwiękach nauczyłem się rozróżniać kiedy są zdenerwowane, kiedy się wzajemnie nawołują, podgwizdują pod nosem i kiedy są to dźwięki godowe (te akurat są bardzo charakterystyczne). Dźwięków godowych jest kilka. Wszystkie jednak trudno mi opisać słowami. Postaram się umieścić do ściągnięcia kilka dźwięków z małym opisem. Będą to dźwięki wydawane przez papugi z hodowli, a nie trzymane pojedynczo.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
mój papug gdy jest zdenerwowany wydaje tajkie charakterystyczne chrobotanie, a wydaje ten dżwięk wtedy gdy mu coś zabraniam niszczyc lub gdy ktos obcy wchodzi do pokoju,ale gdy jest zadowolony to gaworzy sobie i równocześnie wydaje dżwiek taki bardziej elektroniczny próbując wtedy nawet coś powiedzieć, ucząc się rozpoznawać te dżwięki często wiem o co mu chodzi, i to jest duża frajda
pozdrawiam

pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Skup sie na obserwacji mowy ciała - jak się boi, wycofuje, ostrzega pewnie inne dźwieki wydaje niż jak obwieszcza światu że słonko świeci... Bardzo mozliwe, że u Ciebie w związku z tym że jest krótko jescze tego nie robił... Inaczej ptak spokojny i wesoły woła inaczej zły i zdenerwowany... Obawiam sie, że na razie masz jeszcze małą skalę porównawczą i ptak dopiero się "rozkręca"... Nie zamartwiaj się tym - zanim się obejrzysz zrozumienie samo przyjdzie... Nie ma elementarza z którego to wyczytasz i będziesz wiedziała zanim nastąpi - poza tym to odkrywanie jest najpiekniejsze... Mozliwośc oberwacji rozwoju ptaka, mozliwośc obserwacji jak na Twoich oczach z zahukanego, przestraszonego ptaszora rozwija się w pieknego i pewnego siebie ptaka...
Zauważ czy Cie nie nowałuje - czy kiedy znikniesz z pola widzenie nie woła Cie niesmiało - ptaki porozumiewają się głosem kiedy sie nie widzą, wtedy czują się bezpiecznie - odpowiadaj mu w takic sytuacjach...
Pozdrawiam
Zauważ czy Cie nie nowałuje - czy kiedy znikniesz z pola widzenie nie woła Cie niesmiało - ptaki porozumiewają się głosem kiedy sie nie widzą, wtedy czują się bezpiecznie - odpowiadaj mu w takic sytuacjach...
Pozdrawiam
Iwona
-
- Kontakt:
Jestem w trakcie sprawdzania. Wczoraj wieczorem wymienialam mu jedzenie a on pare razy zaswiergolil po swojemu.Bylam w czesci kuchennej, nie patrzylam w strone salonu. Moj maz powiedzial, ze gapila sie za mna, wlazla na czubek klatki i starala sie mnie dostrzec, no i zaskrzeczal kilka razy. Jednak robi to roznie i jeszcze sie w tym nie lapie. A po drugie to zbyt piekne, zeby bylo prawdziwe. Jak zmieniam jedzenie, to nadal czmych jak najdalej. 

Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Juz mam kilka dźwięków, ale musze je podocinać i delikatnie obrobić. Nie tylko samce śpiewają, samice może sa delikatnie bardziej ciche, ale czasami nawet przy obserwacji zalotów samiec i samica zachowują sie identycznie. Przeważnie samiec roskłada skrzydła i wydaje charakterystyczne dźwięki, ale i u samic można to również zauważyć.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Tęskny, potem niecierpliwy gwizd najprawdopodobniej jest nawoływaniem... Powinnas jej odpowiadać... Ptaki jak znikają ze swojego pola widzenia w ten sposób się uspokająją i dają znać, że są w pobliżu i wszytsko ok. Takiemu gwizdowi powinno towarzyszyć "szukanie" Cię wzrokiem, patrzenie ptaka w kierunku w którym zniknęłaś lub spodziewa się Ciebie zobaczyć...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Iwona
-
- Kontakt:
W takim razie to raczej nawolywanie, chociaz nie robi tego zawsze. Glownie wieczorami, wtedy jest bardzo ruchliwy i wszystko go interesuje.Juz wiem na pewno, ze kiedy gawozy to znaczy, ze cos mu sie podoba, zwykle jest to jakas grzchotka, lub to, co my jemy. Potrzebuje jeszcze duzo czasu, zeby go dobrze rozumiec.
Sorina
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Bardzo uogólniając dżwięki ptaka wystraszonego czy nieszczęśliwego sa nieprzyjemne i nerwowe, radosne wrzaski mogą świdrować ucho, na dłuższą metę moga być przykre ale sa zupełnie inne niż te nasączone negatywnymi emocjami...
Gaworzenie, nawoływanie są bardzo dobrymi znakami - ptaszysko czuje się dobrze, bezpiecznie i domaga się Waszego towarzystwa...
Im mu bedzie lepiej tym więcej będzie "gadał"
...
Pozdrawiam
Gaworzenie, nawoływanie są bardzo dobrymi znakami - ptaszysko czuje się dobrze, bezpiecznie i domaga się Waszego towarzystwa...
Im mu bedzie lepiej tym więcej będzie "gadał"

Pozdrawiam
Iwona
- ansag
- Ptaki które hoduję: żako kongijskie
- Kontakt:
Moja aleksa jak chce wyjść z klatki, albo domaga się zainteresowania, wydaje jeden głośny "wrzask", bo to za głośne na zwykły krzyk jest
Jak się przestraszy, albo daje znać, że nie ma ochoty na "zabawę", to robi coś w stylu "KRAAA" z takim śmiesznym "r"
No i jeszcze miauczy. Identycznie jak kot, ale niestety bardzo rzadko.
No i czasem coś tam sobie pod nosem "piszczy" jak się bawi, albo je
Ale bardzo cichutko, chyba na znak, że jest zadowolona, albo jej smakuje 

No i czasem coś tam sobie pod nosem "piszczy" jak się bawi, albo je

-
- Ptaki które hoduję: aleksandratta obrożna, kanarki,
- Kontakt:
witajcie, mam Alexa od tygodnia i on nie wydaje dzwiekow;( raz kiedy chciałam go złapac to wydarł sie rozpaczliwie i wiecej tego nie robie(teraz sam wraca do klatki) i wczoraj pierwszy raz zagwizdal ale tylko raz. mowie do niego, gwizdze, cmokam, prawie cwierkam
a on nic
codziennie gdy jest spokoj i gdy nie jest niczym zajety to puszy sie tak jak do snu i zgrzyta dziobem oraz wydaje taki żabi dzwięk, jakby nieudany, czy wiecie o co mi chodzi? odpowidzcie prosze, bo o zachowaniu aleksandrett przeczytalam z reka na sercu 80% forum i w zadnym z tematow nie moglam znalezc, nie wiem czy to jest to gaworzenie... ale nie wydaje mi sie... nie wiem jak to brzmi... a moze cos mu jest...? z gory dziekuje...

abi