lęgi we wrześniu w wolierze zewnetrznej
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
lęgi we wrześniu w wolierze zewnetrznej
Moja para nierozłączek rozpoczeła lęgi. Samica od tygodnia wysiaduje 5 jajek. Termin ewentualnego wylęgu to mniej więcej 20 września. Czy miał ktoś z was tak późno lęgi w wolierze zewnętrznej? Obawiam się zimna i zastanawiam się czy nie zaryzykować i nie przenieś parki do klatki wewnętrznej. Szkoda by mi było gdyby się jajka zmarnowały. Może lepiej jednak poczekać do tego 20 i wtedy najwyżej przenieść budkę z młodymi?
Z góry dziękuję za pomoc.
Z góry dziękuję za pomoc.
- LUKA
- Ptaki które hoduję: Patagonki Aleksandrety Rozelle Królewskie Barnardy i inne...
- Kontakt:
Jeśli je przeniesiesz to już na jajkach na jajkach samica nie będzie siedzieć możesz jedynie zastosować podgrzewanie budki lęgowej, w innym razie ciężko to widzę że będą młode bo jeśli pogoda się załamie to nawet nie cały dzień i po młodych, jeśli samica ich nie bezie ogrzewać.
W wolnych chwilach zapraszam na www.CentrumEgzotyki.pl
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Ja bym je zostawił, wydaje mi się, że większe ryzyko jest, że zejdzie z jajek jak je teraz przeniesiesz niż że nie będzie ogrzewała młodych jak już się wylęgną.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Mi się wydaję, że spokojnie powinna ogrzewać młode, ja na twoim miejscu nie ryzykowałbym. :)
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Zostaw tak jak jest nic im nie będzie nawet młode jak będą zdązą odchować.Ptaki możesz mieć na dworze do końca października bez żadnego ryzyka a nawet i dłuzej ale to juz w zależności od temp w nocy a do tego czasu młode będą już opierzone.
-
- Ptaki które hoduję: nimfy białogłowe, nierozłączki,aleksandretty,modrolotki, gołąbki,konury
- Kontakt:
Spokojnie zostaw ja swoje zabrałem w listopadzie były prawie opierzone rodzice ich nie zostawiły przeniosłem je do klatki i wyjąłem z budki zostawiając na dnie klatki.
pozdrawiam sebastian
2 dni temu zaczęły kluć się młode. Niestety jednak się okazało, że jest zbyt zimno i jedno z nich w nocy padło. Natychmiast włączyłem ogrzewanie w postaci kabla grzejnego zamontowanego pod budką. Włącza się co godzinę na 15 min. Wczoraj wykluły się kolejne 2 sztuki. Mam nadzieję, że będzie już wszytko OK, przynajmniej na to wygląda.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Raczej nie padło z zimna bo samiczka powinna na nich siedzieć i ogrzewać w tym okresie praktycznie nie wychodzi z budki
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
Też nam młode nimfy w wolierze zewnetrznej, również padło mi jedno młode. Nie sądzę jednak że z zimna, ponieważ nieustannie jedno z rodziców siedzi w budzie, a zazwyczaj siedzą oboje.
Kolejne nimfy, powinny się kluć około 29.09, a kozy 4.10... Mam nadzieje że aura będzie łaskawa i obędzie bez dogrzewania
Kolejne nimfy, powinny się kluć około 29.09, a kozy 4.10... Mam nadzieje że aura będzie łaskawa i obędzie bez dogrzewania

-
- Ptaki które hoduję: Nimfa ( Samiec 2010r. + Samiczka 2012r. ) / Koza ( Samiec 2009r. + Samiczka 2011r. ) / Świergot ( Samiec 2011r. + Samica 2012r. = Młode dwa samczyki 2013r. pierwsze potomstwo )
Mam papugi już prawie pół roku :D i wiem z własnego doświadczenia że gdy papuga wchodzi do budki przesiaduje tam oraz samiec wchodzi do niej i zaczyna karmić samicę po za budką lub w budce to nie ma sensu przenosić papug, co za tym idzie? papuga jest taka że wszystko musi zbadać dotknąć oraz obejrzeć nowy teren zajmuje jej to 2 dni w tym czasie samiec szuka odpowiedniej budki dlatego daje się tą samą co miała nie naruszając nic w środku samiec ją zacznie wganiać ja utraciłem jedno jajeczko które zgubiła w locie bo ją parło z 6 jaj 2 pisklaki nie wiem czemu słaby samiec może ..
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
e4Ever, nie już a dopiero - to podstawowa sprawa. Podejrzewam, że na forum są osoby, które papugi hodują więcej wiosen niż Ty na świecie jesteś (bez urazy oczywiście) 
Skąd teza, że samiec zacznie wganiać samicę?
PS. Nie obraź się, ale zacznij stawiać przecinki -lepiej się będzie czytało

Skąd teza, że samiec zacznie wganiać samicę?
PS. Nie obraź się, ale zacznij stawiać przecinki -lepiej się będzie czytało

Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
e4Ever, nie do końca się z Tobą zgadzam, owszem papugi to ciekawskie stworzenia, ale to że wchodzą do budki i się karmią wzajemnie jeszcze o niczym nie świadczy. Mam dwie parki kóz, z czego jedna standardowo: karmienie, kopulacja, powieszam wtedy budkę, samiec wchodzi ogląda, następnie samiczka składa jajka... itd. Po odbyciu lęgów brak zainteresowania budką.
Z kolei druga parka, karmi się non stop, kopuluje (śmiem twierdzić, że dla przyjemności) po czym, nie ma z tego żadnych jajek, a samiczka na noc idzie do budki spać. Tak robią poza sezonem lęgowym.
Odnoszę też wrażenie, że jesteś dość niecierpliwy
Powinieneś poczytać dokładnie forum i poszperać z informacjami w necie.
Z kolei druga parka, karmi się non stop, kopuluje (śmiem twierdzić, że dla przyjemności) po czym, nie ma z tego żadnych jajek, a samiczka na noc idzie do budki spać. Tak robią poza sezonem lęgowym.
Odnoszę też wrażenie, że jesteś dość niecierpliwy
nie możesz oczekiwać nie wiadomo jak obitych lęgów, od ptaków, które masz u siebie od pól roku. Potrzebują się, chociażby przyzwyczaić, mieć odpowiednią, urozmaicona dietę... itd. Dla przykładu powiem Tobie z własnego doświadczenia, że przenosiny nawet do woliery obok mogą zablokować ptaszki i nie przystąpią do lęgów w danym rokue4Ever pisze:z 6 jaj 2 pisklaki nie wiem czemu słaby samiec może ..

Powinieneś poczytać dokładnie forum i poszperać z informacjami w necie.
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa ( Samiec 2010r. + Samiczka 2012r. ) / Koza ( Samiec 2009r. + Samiczka 2011r. ) / Świergot ( Samiec 2011r. + Samica 2012r. = Młode dwa samczyki 2013r. pierwsze potomstwo )
Obserwuję ptaki i widzę jak się zachowują .. :) Teza że wgania samiec do budki samiczkę wzięła się z obserwacji na której widać nawoływanie przez samca
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
- Kontakt:
Generalnie nie ma reguły. Jeśli będą 2 samice to albo w ogóle się nie zainteresują budką, albo obie tam wejdą (razem albo na przemian) i zniosą 12 jaj. Karmienie się również nie jest oznaką że papugi chcą lęgować - często się zdarza że 2 samce się karmią i to nawet z różnych gatunków;)