Duduś - ogólnie i w szczegółach.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » śr kwie 10, 2013 09:48

moja Kaśka, trzymana była w pomieszczeniu z innymi gatunkami papug i chyba dlatego potrafi naśladować inne ptaki, może nie śpiewa ale wydaje bardzo przyjemne dzięki, zupełnie "nierudosterkowe", "dzień dobry" na uczyła się w trzy tygodnie (od Wacka) :-D ;
z kolei Wacek bardzo dobrze naśladuje Bogatki

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » czw kwie 11, 2013 07:03

Moje to najlepiej gaworzą na wieczór kiedy są zasłonięte ale jeszcze my oglądamy tv.Czasem też nieźle im to wychodzi rano kiedy jeszcze jest cicho w mieszkaniu-przez dzień sporadycznie odzywają się głosem miłym dla ucha-albo jest cisza albo wrzask taki ze uszy więdną-ale to Bodzio częściej tak się wydziera :mrgreen:
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
eriopus
Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » czw kwie 11, 2013 08:48

Moje alarmują jak są zaniepokojone czymś. Wiadomo jak jedne zaczna alarm to pozostałe sie dołączją. PO zgaszeniu światła też potrafia dać popis jak juz sobie niby śpia w budkach :)

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » czw kwie 11, 2013 10:29

Moja Frania jak do nas przyjechała to potrafiła krakać jak wrona :mrgreen: ale po kilku miesiącach na szczęście przestała. Teraz to wygląda tak że wydzierają się jak się czegoś wystraszą, jak chcą wyjść z klatek, potrafią też tak okropnie "zgrzytać/skrzeczeć" nie umiem tego nazwać, rano nawet dają pospać pod warunkiem że miski pełne :-P każdego wieczoru po wyłączeniu światła przez kilka minut tak cichutko "trzaskają" dziobkami, tak do snu.
Od jakiegoś czasu mówimy na nie "turkawki" bo czasami tak fajnie "turrrkają" i szczebioczą i to jest miłe dla ucha, ale za każdym razem wiem że trzeba sprawdzić co sobie znalazły za zajęcie bo z pewnością im tego nie wolno :mrgreen:
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Vouivret
Ptaki które hoduję: Rodosterka

Post autor: Vouivret » czw kwie 11, 2013 16:53

Ja chyba nigdy bym nie umiała papugi nauczyć mówić. Gratulacje za wytrwałość. :)
Misiu, mój Duda też tak słodko terkocze przed snem. I jak mu daję jeść takie ciche kwilenie wydobywa. Ale często tak drze dziób, że muszę zakładać słuchawki, bo myślę, że mi mózg pęknie. :) Nasza Senegalka też potrafi głośno ryknąć, że słychać ją na dworze, ale ogólnie siedzi cicho. Zazdroszczę tym, którym papugi śpiewają. A miałam wybrać Świergotkę..Jednak w sumie nie żałuję wyboru. :)
Tak za 3 tygodnie będę szykowała się z zamiarem zbadania DNA i dokupienia partnerki.
A tutaj zamieściłam taką małą listę pokarmów, którą sobie stworzyłam. Takie rzeczy ogólnodostępne, co by mieć pod ręką w kuchni. Może komuś się przyda, albo może będziecie chcieli ją zmodyfikować.
OWOCE I WARZYWA
- Jabłko, Gruszka,
- Śliwka
- Czereśnie, Wiśnie,
- Truskawki,
- Pomarańcze, Mandarynki,
- Winogrona
- Papryka,
- Marchew – można z nacią.
- Seler i Pietruszka -> można nać i korzeń, Seler kroić na poziome, małe kawałki
- Kalarepa,
- Pomidor,
- Buraki czerwone,
- Brokuły, Kalafior, Brukselka – można też liście czy łodygi
- Dynia, Cukinia, Arbuz, Melon, Ogórek – podawać z pestkami, prócz dyni (wit. A), reszta to prawie sama woda.
- Jarzębina (przemrożona)
LEPIEJ NIE (bardzo mało):
- Cebula, Czosnek, Por, Szczypiorek, Bakłażan – w dużych ilościach toksyczne
KATEGORYCZNIE NIE:
- Awokado i rabarbar – trujące
DRZEWA:
- Gałązki wierzby
- Gałązki brzozy
- Gałązki jabłoni
- Pędy winogrona
INNE:
- Jajko - gotowane, skorupki
- Twaróg
- Biszkopty - na smaczek
- Kiełki – słonecznika, brokułów, rzodkiewki, fasolka adzuki, rzeżucha, soczewica, kapusta, burak, marchewka...
- Płatki kukurydziane – bez cukru, (bez soli)jako smakołyk
- Mlecz, tasznik, rdest ptasi, gwiazdnica, babka.
Radzę poczytać tematy o tym co wolno podawać papugom, a czego nie wolno. http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150
Ostatnio zmieniony czw kwie 11, 2013 17:28 przez Vouivret, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
eriopus
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » czw kwie 11, 2013 18:15

Ja nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że nie można podawać dyni z pestkami? Dlaczego? Nie podejrzewam , żbym miał dostęp do dyni z ogródka ale przecież w karmie są nasiona dyni. Bardzo mnie to zaintrygowało.
Nie wiem czy chodzi w podawaniu zieleniny o mlecz czy o mniszek lekarski. To nie są te same rośliny.

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » czw kwie 11, 2013 21:19

chodzi o mniszek lekarski Taraxacum officinale zwany potocznie mleczem
ale prawdziwy mlecz Sonchus sp. jest trujący dla papug

Awatar użytkownika
eriopus
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » czw kwie 11, 2013 22:05

Dokładnie mlecz i mniszek to dwie różne rośliny no i do tego mlecz ma właściwości trujące . Dlatego chciałęm uściślić. Z botanika jestem za Pan brat hahah

Vouivret

Post autor: Vouivret » czw kwie 11, 2013 23:47

O, dziękuję za edycję. Tylko nie rozumiem... W sensie, że to co napisałam to bzdury, czy jak? Chciałam zrobić taki skrót dla siebie, to i wkleiłam Wam.

Widzicie, pisałam to dla siebie, to i wyraziłam się swoim skrótem myślowym:

Z tą dynią chodzi o to, że: prócz dyni [która posiada] (wit. A), reszta to prawie sama woda [można podać papudze jako przekąska, bo Cukinia, Arbuz, Melon, Ogórek mają ponoć mało wartości odżywczych. ]

A z tym mniszkiem to nie wiedziałam. Skopiowałam to z jednego z portali. Dzięki!

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » pt kwie 12, 2013 00:16

Poczytaj tematy z linka podanego przez Krysię, to kopalnia wiedzy, przekonasz się :-D ja wielokrotnie wracałam do tych i innych tematów aż większość zapamiętałam i w miarę możliwości wprowadziłam w życie :-D
Vouivret pisze: W sensie, że to co napisałam to bzdury, czy jak?

troszeczkę tak :->

Vouivret

Post autor: Vouivret » pt kwie 12, 2013 00:49

Oho, ale te moje bzdury właśnie wzięłam z paru portali o papugach, więc chyba, aż takimi bzdurami nie są, nie? : ) Spisałam podane tam jedzonko, bo z palca tego nie wyssałam. ;) No dobrze, więc wszem i wobec:

Olać powyższą listę. Dziękuję.

Awatar użytkownika
eriopus
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » pt kwie 12, 2013 06:43

Wszystko zweryfikuje się jak zaczniesz podawać wymienione przez siebie z listy rośliny, warzywa i owoce. Moze sie okazać , że wiekszości papugi nie beda chciały jesc, inne tylko skubną a inne bedą jadły z wielkim smakiem. U kogoś rudzie jedza brokuła u mnie nie tkna go.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » pt kwie 12, 2013 08:13

Nie odbierz tego źle, nie posądzam Cię że "z palca wyssałaś" :lol: W necie kiedyś natrafiłam na to że ktoś papudze awokado dawał :shock: i jeszcze żyła..
i nie chodziło mi o to co papugom smakuje (moje też nie lubią brokuła), tylko o szkodliwy wpływ na organizm papugi jakiegoś warzywa lub owocu który zawiera toksyny. Po co eksperymentować, jest tak dużo "pewniaków" które możemy podać papugom i mieć spokojną głowę.

Vouivret

Post autor: Vouivret » pt kwie 12, 2013 11:53

A możesz sprecyzować co z tamtej listy jest szkodliwe, a które wymieniłam jako te dobre? :) Bo nie chciałabym dać Dudzie czegoś szkodliwego.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » pt kwie 12, 2013 14:03

Tak więc z tego co wymieniłaś to:
pomarańcze, mandarynki - ostrożnie ponieważ cytrusy są bardzo mocno pryskane
winogrona - kategoryczne nie jeśli chodzi o kupne, jeśli masz z działki nie pryskane to ok.
pietruszka - nie - jest moczopędna i może prowadzić do odwodnienia
ogórek - nie zawiera niczego wartościowego, więc nie ma za bardzo sensu podawania
cebula, po, szczypiorek - szkodliwe - nie podawać
czosnek - podobno są hodowcy którzy podają w niewielkich ilościach, ja nie podawałam
brukselka - nie jestem pewna co do niej, to w końcu kapusta, a tej nie podajemy
czereśnie, wiśnie - bez pestek
to chyba tyle,reszta jest w porządku, może ktoś inny się jeszcze wypowie, mogłam coś przeoczyć :oops:

ps. niech nie przyjdzie Ci do głowy dać papudze "nowalijek" bo kłopotu możesz narobić.

Vouivret

Post autor: Vouivret » pt kwie 12, 2013 15:23

Łoł. Nie wiedziałam, że winogron się kategorycznie nie podaje. Nasza senegalka je je od 20 lat i problemów nie ma. Ale pewnie masz racje, bo to pryskane jest. Ale chyba jak wszystko. O pietruszce też będę pamiętała. :)

A co do cebuli, czosnku, poru i szczypiorku - to napisałam, żeby nie podawać, bo w większych ilościach szkodliwe. ;) o Ogórku też wspomniałam, że tylko na smak można podać. Czyli zbyt wiele byków nie miałam. Ufff. :)

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » pt kwie 12, 2013 18:36

Vouivret pisze: Nasza senegalka je je od 20 lat

to mieliście sporo szczęścia, ja dałam 1 raz i więcej tego nie zrobię, to było jak miałam jeszcze nierozłączki. Podobnie było z rzodkiewką :oops: (wtedy byłam zupełnie nie świadoma zagrożenia) Oczywiście mówię tu o kupnych winogronach i rzodkiewce.

Bafango
Ptaki które hoduję: Jeszcze nic konkretnego
Kontakt:

Post autor: Bafango » pt kwie 12, 2013 18:43

Nie żebym był fachowcem w tej dziedzinie, ale moi rodzice kupę lat dawali żako i rozelli winogrona i masę innych owoców, warzyw kupnych w sklepie i nigdy żadnej się nic nie stało. Moim skromnym zdaniem wystarczy dokładnie wszystko obmyć i po sprawie.
Pick it, Pack it
Fire it up, come along
And take a hit from the bong

Vouivret

Post autor: Vouivret » pn wrz 09, 2013 00:57

To znowu ja.

Dokupiłam w końcu drugą papużkę. Jeszcze się nie zwie, więc ją nie przedstawiam, ale szybko opiszę jak się zapoznali:

Najpierw jeden dzień Nowa była u nas w pokoju, Duda poszedł do innego pomieszczenia. Była ręcznie karmiona, więc raz dwa do nas podchodziła, po wypuszczeniu grzecznie siedziała na nas i badała dziobem wszystko. Minus jest taki, że gryzie, raz mocno - raz lekko. Duda był fajniejszy z początku bo badał bardziej językiem i tylko delikatnie brał w dziobek, a ta Franca gryzie bez opamiętania jakbym była gryzakiem. Z ciekawostek powiem, że umieściłam ją w klatce Dudy, a Dudę w nowej. Duduś przyjął to spokojnie, jakby nigdy nic, że ma inną klatkę i miejsce.
Potem Duda trafił do jednego pokoju z nią, na parę godzin, wspólne loty przebiegły bez problemów, troszkę ją podszczypywał, był zainteresowany - ona nie. Na drugi dzień znów wspólne loty i już tutaj nastał wielki love, siedziały i miziały się. Bez ceregieli zamknęłam je w jeden klatce od Dudy (czyli w tej w której była od początku Nowa) i się znów miziały i już śpią. Dwa dni i mam je połączone. A jakie szczęśliwe!

Ale mam większy problem. Duda atakuje mojego męża. Jak już pisałam, "pokłócili się" (po tym jak mąż łapał go na siłę żeby go zamknąć i dzień później Duda go użarł, mąż dał mu pstryczek w dziób, Duda ugryzł znów ze wściekłością, znów pstryczek i tak chwila trwała..) i od tego czasu papuga bardzo dotkliwie go gryzie i puszy się na niego. Rąk jego nienawidzi, do twarzy się często tuli, ale dziś znów go użarła z nienawiścią w ucho. Krew się polała. Jestem w kropce. Duda siedzi całymi dniami ze mną w pokoju, mąż przychodzi z pracy i na początku papug chce go zagryźć. Jak się oswoi, czasem mu przechodzi, ale często nie i ciągle go gryzie. I nie jest to kwestia tego, że ja z nim dłużej przebywam, bo oni dopiero od miesiąca tak się ze sobą gryzą, a ja w domu siedzę przeszło pół roku. Co ma zrobić, żeby ich pogodzić? :(

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr gru 02, 2015 18:16

Duduś to Dudusia a Nowa to Maniek
Załączniki
PB300001.JPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”