Rudosterka zielonolica - początki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr lis 10, 2010 17:09

Ucz ją jeść inne owoce,. Trzymaj w ręce prócz jabłka jeszcze coś innego dla niej pożywnego. W końcu się skusi ;-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

michał13
Ptaki które hoduję: rudosterka zielonolica

Post autor: michał13 » czw lis 11, 2010 14:43

Cześć, dzięki GoldAngelo za informację.
Wiem że na zarejestrowanie papugi mam 2 tyg. od zakupu. Ile kosztuje taka rejestracja i czy jest ona jednorazowa czy wielokrotna??? Co się stanie w wypadku nie zarejestrowania papugi?? Czy papuga musi przebywać na kontrolne wizyty u weterynarza??

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » czw lis 11, 2010 15:29

michał13 pisze:Ile kosztuje taka rejestracja i czy jest ona jednorazowa czy wielokrotna?
Jest ona jednorazowa. Ile trzeba zapłacić-nie pamiętam dokładnie, ale kosztuję około 20-30 zł (w zależności od urzędu), chyba że coś mi się pomieszało. Dawno nie rejestrowałem papug.
michał13 pisze:Co się stanie w wypadku nie zarejestrowania papugi?
Będziesz miał masę problemów-a szkoda Sobie je robić przez zaniedbanie.
michał13 pisze: Czy papuga musi przebywać na kontrolne wizyty u weterynarza?
Nie musi, ale dobrze by było gdybyś sam robił takie badania-będziesz w tedy w pełni świadom stanu zdrowotnego papugi. Sam weterynarz może przyjść do Ciebie i sprawdzić w jakich warunkach trzymasz ptaka (rzadko się zdarza jeśli nie zadzwonisz po niego żeby wystawił zaświadczenie urodzenia w niewoli).

Wniosek o zarejestrowanie papugi możesz pobrać z tego tematu.

Zajrzyj do działu Dokumenty, wnioski, zestawienia itp. oraz -Ustawy Prawne-
Pozdrawiam, Michał.

michał13

Post autor: michał13 » czw lis 11, 2010 16:05

Cześć dzięki GoldAngelo za szybką odpowiedź ;). Mam jeszcze jedno pytanie, jutro chciałbym zarejestrować Franię , uzupełniłem już wniosek który podałeś, ale zastanawiam się gdzie go trzeba złożyć - czy ma być to Urząd Miasta?? Pozdrawiam

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » czw lis 11, 2010 17:11

Urząd miasta/gminy.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt lis 12, 2010 05:03

michał13, tu : http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1134 poczytaj i się dowiesz.
Wogóle o rejestracjach jest dużo tematów http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=138 z informacjami więc proszę w TYM watku nie mieszać merytoryki tematu.

michał13

Post autor: michał13 » sob lis 13, 2010 14:27

Czy macie jakiś sposób żeby uciszyć Franię ?? Wiem, wiem że to papuga, ale czytałem że lekceważenie jej jak skrzeczy może spowodować że ją oduczę tego. Czy jest może jakiś inny sposób??

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » sob lis 13, 2010 14:59

michał13, nie chodzi o całkowite lekceważenie. Sposób polega na tym, że uczysz Franie jakiegoś gwizdania, melodyjki czy czegoś w tym stylu, a następnie przychodzisz tylko kiedy używa ona właśnie tego dźwięku, ignorując te dla niej naturalne.
Pozdrawiam, Michał.

michał13

Post autor: michał13 » ndz lis 14, 2010 18:57

Cześć, mam pytanie ;). Frania już codziennie w czasie lotów po pokoju siada na rękę i wcina smakołyki (najczęściej jabłko i słonecznik, ale ostatnio posmakowały jej też gruszki) - reaguje już też na komendę "Chodź". Franie przebywa na ręce tylko kiedy mam smakołyka i jak mogę to zmienić żeby przesiadywała u mnie na ręce/ramieniu/głowie nie tylko wtedy kiedy mam smakołyka, ale cały czas. Czy mogę ją tego jakoś nauczyć - jak tak to jak?? Czy może Frania sama musi przyjść na ramię, głowę ??? Pozdrawiam

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator

Post autor: GoldAngelo » ndz lis 14, 2010 19:18

Frania sama musi przyjść. Jeśli ją tego nauczysz to będzie robiła to bo tak będzie miała zakodowane a nie dlatego że tak chce.
Pozdrawiam, Michał.

michał13

Post autor: michał13 » ndz lis 21, 2010 13:29

Cześć, dodaje zdjęcia Frani. Na zdjęciu rozkoszuje się jabłkiem - które mogłaby jeść cały czas. Jak na zdjęciu Frania już siedzi na ręce i je jabłko czy inny smakołyk, ale jak próbuje ją dać na ramię ucieka, chociaż wczoraj dała się pocałować w piórka. Czy jest jakiś sposób który zachęcił by Franię przyjścia do mnie???? A no i Frania codziennie rano skrzeczy - w sumie to dobry budzik - ale czasami troszkę to przeszkadza. Czytałem że jak papuga wydaje rano dźwięki to znaczy że jest zdrowa. Ale czy jest szansa żeby ją tego oduczyć ???? A przynajmniej nauczyć gwizdów itp. - czegoś przyjemnego dla ucha??? Pozdrawiam
Zapraszam do oglądania zdjęć. ;)
Załączniki
Kopia S6307329.JPG
Kopia S6307329.JPG (44.63 KiB) Przejrzano 19310 razy
Kopia S6307327.JPG
Kopia S6307327.JPG (44.45 KiB) Przejrzano 19311 razy

michał13

Post autor: michał13 » pn sty 31, 2011 17:52

Witam Was, Frania jest już prawie całkowicie oswojona - daję się głaskać, pobiera owoce( w końcu nauczyłem ją jeść inne owoce niż jabłko), ale piszę do Was z pytaniem czy nie znacie jakiegoś hodowcy który miałby na sprzedaż samca rudosterki zielonolicej , ja dzwoniłem do dość dużej ilości hodowców niestety bez żadnych rezultatów. Jak znacie hodowcę proszę o nr. telefonu bądź maila.

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » pn sty 31, 2011 20:46

Napisz do Miśka papugi tu jego strona:
http://www.hodowlapapug.com/
lub tutaj na PW
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

michał13

Post autor: michał13 » wt lut 01, 2011 17:10

Cześć, dzwoniłem do pana Łukasza ( ze strony którą podałaś) ale powiedział że owszem ma rudosterki zielonolice, ale nie jest pewny płci, a mi zależy na samcu.
Mimo wszystko dzięki za stronę. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt lut 01, 2011 17:22

u rudosterek żeby mieć pewność co do płci trzeba zrobić badanie DNA. Masz taką pewność?
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

michał13

Post autor: michał13 » wt lut 01, 2011 18:01

Cześć, moja samiczka kupiona od pana Radosława Szymańskiego jest po badaniach DNA i jest 100% samiczką. Ale pan Łukasz ( do niego dzwoniłem) mówi że nie ma na razie czasu i badania dla swoich papug wykona później, a mi zależy na samczyku. Mówił ponadto że mógłby wybrać, ale nie daje 100% gwarancji że to na pewno będzie samczyk.

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt lut 01, 2011 18:21

Moja samiczka też jest po badaniach, drugą właśnie wzięłam od Łukasza. Mimo że nie miała badań zaryzykowałam i zdałam się na doświadczenie. Gdzieś czytałam chyba nawet tutaj na forum, że u rudosterek w śród młodych jest przewaga samców 70%. Doświadczeni hodowcy płeć poznają z dużym prawdopodobieństwem po dziobie (samiec ma bardziej masywny dziób, a samiczka bardziej smukły) tak mogę to wyrazić patrząc na moje papugi.

michał13

Post autor: michał13 » wt lut 01, 2011 18:32

To myślisz że warto zaryzykować??

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt lut 01, 2011 18:46

Ja zaryzykowałam, jeszcze przed zrobieniem DNA mojej Frani :-) dr. Czujkowska stawiała właśnie że to jest samica. Jak zobaczyła drugą to powiedziała że to jest samiec, wiec już nie robiłam badań.
Ale czy Ty masz podjąć taką decyzję to już sam musisz zdecydować. Dla mnie priorytetem było aby się zaakceptowały i Frania miała towarzystwo, a jak kiedyś będą maluchy to super.

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » wt lut 01, 2011 20:16

Nie warto ryzykować!W hodowli Radka Szymańskiego na 6 sztuk były 2 samce i 4 samice w tamtym roku.W hodowli Jego kolegi na 5 sztuk był tylko jeden samiec.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące Rudosterek”