Rudosterki - Hodowla stadna

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

MisiekPapuga

Rudosterki - Hodowla stadna

Post autor: MisiekPapuga » czw mar 13, 2008 17:40

Nie zauważyłem żeby było osobne sub-forum stworzone dla rudosterek, dlatego też piszę tutaj. Chciałem zapytać czy na forum jest ktoś, kto próbował hodować rudosterki systemem stadnym? Chodzi mi tutaj dokładnie o rupicole, perlata perlata, melanura bądż molinae.
CHodzi mi tu głównie o dwa aspekty:
- Hodowla systemem stadnym rudosterki w obrębie tylko jednego gatunku?
- Hodowla systemem stadnym wielogatunkowa?, (np perlaty z rupicolami w jednej wolierze).
Jeśli ktoś wiedziałby cokolwiek na ten temat to byłbym wdzięczny, mile widziane również linki do stron zagranicznych, bądź literatura w jezyku angielskim, bądz francuskim.
Zaznaczam że woliera byłaby raczej dużych, jak nie bardzo dużych rozmiarów.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw mar 13, 2008 17:51

Przypuszczam, że nie znajdziesz nikogo kto by wogóle hodował te wszystkie gatunki, a ich najlepszy polski hodowca niedawno zmarł. Przypuszczam, że masz własnie ptaki "w spadku" po nim.
Myślę, że hodowla wielogatunkowa odpada, bo nastąpiła by bastardyzacja i nigdy do końca nie był byś pewny czystości gatunkowej odchowów. Natomiast czy hodowla wspólna jest mozliwa :?: myślę, że tak, biorąc pod uwagę ich pokrewieństwo z konurami które systemem stadnym mozna hodować.

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » czw mar 13, 2008 19:24

No właśnie niestety nie załapałem się na ten spadek po tym hodowcy z Jarosławia, wszystko podobno kupił jeden gość... A szkoda bo podobno miał bardzo dobre pary hodowlane i ptaki "na poziomie". Szkoda również tego hodowcy, nie znałem go osobiście ale słyszałem bardzo wiele pozytywnych opinii. Mało kto również mnoży perlaty czy cruentaty tak jak ten hodowca to robił.
Wracając do tematu. W takim razie wielogatunkowa odpada, bo nam się hybrydy porobią. Masz rację, zwłaszcza że bardzo dużo już jest hybryd w handlu i nie zawsze mam pewność czy teoretycznie molinea jest molineą czy też krzyżówką z frontalis.
Z jednogatunkową w takim razie będę próbował w tym sezonie.
Konury bardzo ładnie się mnożą systemem stadnym w krakowskim zoo więc myślę że jest to pomysł wart uwagi.
Dlatego mi na tym tak zależy bo rudosterki bardzo ładnie się prezentują w stadzie w wolierze ogrodowej, a poza tym dochodzi problem rozpoznania płci... Wiadomo DNA jest drogie i nie ma kto zrobić. A tak może się uda sposobem naturalnym dobrać pary.
Zwłaszcza rupicol mam pokaźne młode stadko które chciałbym właśnie tym systemem hodować. A orientujesz się może jak wygląda sprawa agresji w czasie lęgów??? Ja mnożyłem tylko w osobnych klatkach więc ciężko mi powiedzieć.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » czw mar 13, 2008 20:27

Ja też tylko w klatkach, po parze :->

MisiekPapuga

Post autor: MisiekPapuga » czw mar 13, 2008 22:20

A o literaturze na ten temat też nie słyszałeś? A jak jest z tymi ptakami na wolności? Żyją stadnie czy parami?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pt mar 14, 2008 13:46

Poszczególne pary żyją oddzielnie, z tym, że spotkałem się z opisem odchowywania lęgu przez 3 dorosłe ptaki. Ornitolog podejrzewał, że to młode z poprzedniego roku pomaga rodzicom w wychowaniu rodzeństwa.

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » śr sty 14, 2009 13:50

Piszecie ,że hodowaliscie te ptaki w parach w klatkach.Jaka jest minimalna wielkosc klatki dla pary rudosterek?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » śr sty 14, 2009 15:40

Ja w 100x60x45.

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » ndz sty 18, 2009 10:00

U mnie zima ( grudzień, styczeń, luty) w klatce 100x50x80 Lato (lęgi) woliera 3x2x1 m
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

morfeusz
Ptaki które hoduję: Żako,amazonki, aleksandretty, konury, barabandy, nimfy.

Post autor: morfeusz » ndz sty 18, 2009 16:31

JC czy ten hodowca rudosterek o którym piszesz że zmarł to Piotr Stasiła??

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz sty 18, 2009 18:04

Tak :-(

morfeusz
Ptaki które hoduję: Żako,amazonki, aleksandretty, konury, barabandy, nimfy.

Post autor: morfeusz » ndz sty 18, 2009 18:42

NAPRAWDE WIELKI SZACUNEK DLA OSOBY JAKO CZŁOWIEKA I JAKO HODOWCY BO HODOWLE RUDOSTEREK MIAŁA WSPANIAŁĄ.MAM MASE ZDJĘĆ Z JEGO HODOWLI.
A CZY WIESZ CO SIĘ STAŁO?

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » pn sty 19, 2009 21:13

Ja kiedyś korespondowałem z jego synem. Podobno wszystkie papugi powędrowały w świat.
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » czw maja 13, 2010 19:03

Misiek,JC i w tych klatkach o tych wymiarach które podaliscie mieliscie odchowy rudosterek?Ile te parki miały lat kiedy przystąpiły pierwszy raz do lęgów co?I oczywiscie jakie to gatunki były?
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » ndz maja 16, 2010 10:16

MisiekPapuga pisze:U mnie zima ( grudzień, styczeń, luty) w klatce 100x50x80 Lato (lęgi) woliera 3x2x1 m
MisiekA w lato(podczas lęgów) trzymasz je w stadzie czy każdą pare w osobnym boksie?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz maja 16, 2010 14:17

Ja w takiej klatce miałem odchowy a jak się w niej znalazły to opisłaem w:
http://ptakiegzotyczne.net/rudosterka.php

adam1557
Ptaki które hoduję: Szkarłatki, aleksandretty obrożne,śliwogłowe ,różowopiersi, WPF, rudosterki brązowouche
Kontakt:

Post autor: adam1557 » pn maja 17, 2010 11:01

Mam pytanie do JC, w jakim dnu obrączkowałeś młode rudosterki?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn maja 17, 2010 21:46

Nie obrączkowałem :-D , ale obrączkuje się tak jak u wszystkich papug ok. 10 dnia.

adam1557
Ptaki które hoduję: Szkarłatki, aleksandretty obrożne,śliwogłowe ,różowopiersi, WPF, rudosterki brązowouche
Kontakt:

Post autor: adam1557 » pn maja 24, 2010 08:33

Ja hoduję Rudosterki Brązowouche w klatce 2m długa 80 cm szeroka i 80cm wysoka. I właśnie mam młode rudosterki w takiej klatce!!!Na zdjęciu najstarsze młode ma 12 dni!!!!
Załączniki
K800_DSCN1466.JPG

MisiekPapuga
Ptaki które hoduję: Rozelle, Aleksandretty, Ary, Kakadu, Rudosterki, i parę innych
Kontakt:

Post autor: MisiekPapuga » wt cze 15, 2010 10:27

Bardzo ładne maluchy:) samiczkę może bym nawet zakupił od Ciebie? Ja zauważyłem u siebie że jesli poszczególne pary rudosterek się widzą (są w sąsiednich wolierach) to są spore problemy z lęgami.. .
Wiele osób podaje że rudosterki już po 1 roku roku mogą gniazdować. Z doświadczenia jednak wynika że najlepiej gniazdują ptaki 2 a najlepiej 3 letnia. U łodch wystepuje zaparcie jaja, lub problemy z odchowem młodych. Dorosłe rudosterki (4-5 letnie) często wyprowadzają po dwa lęgi w ciągu roku.
www.CentrumHodowlane.pl oraz www.hodowlapapug.com - nowa odsłona strony - po przeczytaniu forum zapraszam również do mnie;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla Rudosterek”