Mutacje świergotki seledynowej i ich dziedziczenie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

aklorek
Ptaki które hoduję: nimfy, świergotki, rozelle, górskie, księżniczki walli
Kontakt:

Post autor: aklorek » sob paź 20, 2012 18:25

Od ponad roku krąże po internecie i dostępnej prasie i staram się zrozumieć dokładnie jakie są mutacje barwne świergotek i sposób ich dziedziczenia.

Mało jest jasno opisanych informacji na ten temat. Może w tym temacie troszkę byśmy wyjaśnili?
Zachęcam specjalistów do podzielenia się chociaż podstawowymi uwagai. Za co z góry dziękuje!

Prowadzę obserwację na swoich ptakach i po mału coś zaczyna mi się naświetlać ale czy nie jestem w błędzie?

Pierwsza analiza to para świergotek o ubarwieniu zwykłym gdzie oboje rodzice są szpaltami na orange.
Mamy więc taki schemat:
1,0 normalny/mutacja x 0,1 normalny/mutacja

ich potomstwo powinno być:
25% mutacja
50% normalny/mutacja
25% normalny

No i powiem szczerze że faktycznie tak jest! Otrzymuje od tej pary część młodzieży naturalnej, część młodzieży naturalnej szczepionej na orange a część młodzieży w pełnej mutacji.
Schemat jest więc spełniony, ale nie w tym rzecz. Skąd mamy wiedzieć jakie ubarwienie będą miały młode?
Czy nie powinno być tak iż:
od rodziców 1,0 normalny/orange x 0,1 normalna/orange
otrzymamy:

25% orange
50% normalny/orange
25% normalny

Niestety ja nie zaobserwowałem takowej zasady, ponieważ od przykładowej pary uzyskiwałem ubarwienia: naturalne, opal-orange, opal-niebieski, orange samice i samce.

Skąd chociażby ptaki o ubarwieniu niebieskim?

I pytanie kolejne skoro niebieski mutant to czy może być szpaltem na orange po rodzicach?
Jakiego najlepiej dobrać dla niego partnera? Oczywiście chodzi o jakiej mutacji? A może naturalny?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » sob paź 20, 2012 20:43

Widocznie twoja para nie jest 1,0 normalny/orange x 0,1 normalna/orange a 1,0 normalny/niebieski, opalin, orange x 0,1 normalna/niebieski, orange.
Oczywiście, że niebieski moze być szpaltem na orange, ale tego się dowiesz dopiero po wygladzie dzieci.

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » sob paź 20, 2012 21:21

Hodowca zapewniał mnie że ta para to na 100% 1,0 zwykły/orange o 0,1 zwykły/orange ale widocznie tak nie było i wprowadził mnie w błąd.

A idąc dalej łączymy dwa mutanty, czyli:
1,0 mutacja x 0,1 mutacja
potomstwo powinno być 100 % mutantami tak?

Jakich mutacji można spodziewać się po takim połączeniu?
1,0 Orange x 0,1 pastel-orange

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz paź 21, 2012 12:16

Jak bym wiedział co rozumiesz pod pojęciem "pastel", to może bym ci odpowiedział :lol: Nie mam zielonego pojecia co to za mutacja, ten pastel :?: Jesli to jakaś mutacja recesywna, to bedziesz miał po połowie oranzowych i dziko ubarwionych.

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » ndz paź 21, 2012 18:05

JC pisze:Jak bym wiedział co rozumiesz pod pojęciem "pastel", to może bym ci odpowiedział :lol: Nie mam zielonego pojecia co to za mutacja, ten pastel :?: Jesli to jakaś mutacja recesywna, to bedziesz miał po połowie oranzowych i dziko ubarwionych.

Też nie wiem co to ten pastel i skąd się wziął :) miał być cynamon. Przepraszam za pomyłke.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn paź 22, 2012 14:12

To zmienia o tyle, że wszystkie samce beda szpaltami na cynamonowe.

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » pn paź 22, 2012 16:23

JC pisze:To zmienia o tyle, że wszystkie samce beda szpaltami na cynamonowe.

Bedą wowczas szpaltami tylko na cynamon? Nie powinny być szpaltami na cynamon i orange?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt paź 23, 2012 14:16

Szpaltami na orange bedą wszyskie ptaki, i samce i samice, natomiast na cynamon tylko samce.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » śr paź 24, 2012 09:54

aklorek pisze:

Jak rozmiem to piszecie o tym połączeniu(tyle że zamiast pastel jest cynamon).

Jak rozumiem samica jest cynamon orange( cynamon-orange) a nie cynamon/orange.

. Pozdrawiam

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » czw paź 25, 2012 09:37

Gerard pisze:
aklorek pisze:

Jak rozmiem to piszecie o tym połączeniu(tyle że zamiast pastel jest cynamon).

Jak rozumiem samica jest cynamon orange( cynamon-orange) a nie cynamon/orange.

. Pozdrawiam

Tak mówiły o takiej parze:
1,0 Orange x 0,1 cynamon/orange

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » czw paź 25, 2012 09:42

JC pisze:Szpaltami na orange bedą wszyskie ptaki, i samce i samice, natomiast na cynamon tylko samce.

Dziekuje za odpowiedź!

Jak rozumiem szpaltami na Orange będą wszystkie ptaki bo to mutacja recesywna.
Natomiast szpaltem na Cynamon tylko samce ze względu na mutacje sprzężoną z płćią tak?

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » czw paź 25, 2012 10:12

aklorek pisze:

W takim przypadku połowa młodych będzie orange a połowa to szpalty na orange. Wszystkie samce szczepione na cynamon. Pozdrawiam

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » czw paź 25, 2012 11:02

Gerard pisze:
aklorek pisze:

W takim przypadku połowa młodych będzie orange a połowa to szpalty na orange. Wszystkie samce szczepione na cynamon. Pozdrawiam

Dziekuje oczywiscie za odpowiedz, ale mógłbym prosić o troszke szersze rozpisanie dlaczego?

Bo próbuje to wszystko ogarnąć ale jeszcze mam mętlik w głowie a nie chcem popełnić jakiś błędów.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » czw paź 25, 2012 12:15

Orange to mtacja recesywna więc aby była widoczna musi byc 2 geny orange, na każdym chromosomie po 1.
Jeżeli 1 z rodziców ma tylko 1 taki gen (jest szpaltem ) to będzie przekazywało na potomstwo i chromosom z genem i bez tego genu, więc młodego bez tego genu od tego rodzica, a z genem takim od drugiego mutacja nie bedzie widoczna czyli młode będzie szpaltem. Drugi z rodziców z widoczną mutacją przekazuje taki gen kazdemu młodemu, stąd po parze :mutacja recesywna + szpalt na nią =połowa zmutacją a połowa szpalty.

Cynamon to mutacja recesywna sprzężona z płcią stąd samiec musi mieć 2 geny a samiczka 1. Jeżeli matka ma tą mutację to przekazuje to synom , więc oni będą mieli po 1 genie i będą szpaltami.
Pozdrawiam

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » czw paź 25, 2012 14:20

Gerard pisze:Orange to mtacja recesywna więc aby była widoczna musi byc 2 geny orange, na każdym chromosomie po 1.
Jeżeli 1 z rodziców ma tylko 1 taki gen (jest szpaltem ) to będzie przekazywało na potomstwo i chromosom z genem i bez tego genu, więc młodego bez tego genu od tego rodzica, a z genem takim od drugiego mutacja nie bedzie widoczna czyli młode będzie szpaltem. Drugi z rodziców z widoczną mutacją przekazuje taki gen kazdemu młodemu, stąd po parze :mutacja recesywna + szpalt na nią =połowa zmutacją a połowa szpalty.

Cynamon to mutacja recesywna sprzężona z płcią stąd samiec musi mieć 2 geny a samiczka 1. Jeżeli matka ma tą mutację to przekazuje to synom , więc oni będą mieli po 1 genie i będą szpaltami.
Pozdrawiam

Dziekuje Bardzo!!! To mi bardzo dużo wyjaśnia! Super!

Mam jeszcze takie pytanko.
Mając samiczke mutacji opal-niebieski prawdopodobnie szpalt na Orange, czyli mutacja recesywna to aby uzyskać ciekawe potomstwo najlepiej ją łączyć z samcem mutantem czy zwykłym , szpaltem na daną mutację, np. Orange?
Chodzi mi o dwie sprawy:
- czy połączenie dwóch mutacji recesywnych nie bedzie miało wpływu na słaby organizm młodzieży?
- zastanawiam się jaka mutacja mogłaby dać ciekawe ubarwienia.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pt paź 26, 2012 09:56

aklorek pisze:
Mam jeszcze takie pytanko.
Mając samiczke mutacji opal-niebieski prawdopodobnie szpalt na Orange, czyli mutacja recesywna to aby uzyskać ciekawe potomstwo najlepiej ją łączyć z samcem mutantem czy zwykłym , szpaltem na daną mutację, np. Orange?
Chodzi mi o dwie sprawy:
- czy połączenie dwóch mutacji recesywnych nie bedzie miało wpływu na słaby organizm młodzieży?
- zastanawiam się jaka mutacja mogłaby dać ciekawe ubarwienia.

Mutacje te ,można tu łączyć, 2 czy 3 te mutacje razem nie powdują osłabienia organizmu młodego.

Łączyć rodziców można i mutanty i szpalty na te mutacje, są zwolennicy stosowania szpaltów jako że w takich połączeniach ptaki są bardziej zróżnicowane genetycznie.

Odnośnie pytania :" jaka mutacja mogłaby dać ciekawe ubarwienia" to trudno odpowiedzieć bo co znaczy ciekawe ? dla każego co innego jest ciekawe. Pozdrawiam

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » pt paź 26, 2012 11:48

Dziekuję jeszcze raz za wyjaśnienie tematu!

Ja właśnie słyszałem od hodowców że ptaki po szpaltach są mocniejsze genetycznie i fizycznie.

Widziałem kiedyś na wystawie dwukrotnie mutacje którą opisywał hodowca jako red-opal. Co to za mutacja tak dokładnie bo jakoś mało o tym informacji?
To Bardzo piękne ptaki były i takie chciałbym pozyskać ale nigdzie nie moge ich znaleźć.

Myślałem o tym aby połączyć samca tej własnie mutacji z samiczką opal-niebieski. Czy będzie to odpowiednie połączenie?

[img][img]http://s1.pokazywarka.pl/i/1439881/1556673/czerwonyopal.jpg[/img][/img]

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pt paź 26, 2012 12:32

Red opal to po prostu opal.To nazwa "marketingowa", sugeruje że jest tu dużo czerwonego.
Mutacja opal jest bardzo zmienna i np. młode opale po tych samych rodzicach mogą wychodzić różne ,raz bardziej czerwone a raz mniej, tak że po tych red opalach niekoniecznie będa wychodzić same red opale. Pozdrawiam

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » pt paź 26, 2012 12:45

Gerard pisze:Red opal to po prostu opal.To nazwa "marketingowa", sugeruje że jest tu dużo czerwonego.
Mutacja opal jest bardzo zmienna i np. młode opale po tych samych rodzicach mogą wychodzić różne ,raz bardziej czerwone a raz mniej, tak że po tych red opalach niekoniecznie będa wychodzić same red opale. Pozdrawiam

To dlatego nie znalazłem za wiele na ten temat w prasie haha!

W takim razie poszukam samca opala do mojej samiczki niebieski-opal i zobaczymy co z tego kiedyś wyjdzie :)

aklorek
Kontakt:

Post autor: aklorek » czw cze 20, 2013 15:38

Odświeże temat :)

Koledzy i koleżanki pomożecie w opisaniu tych mutacji?

1) Samiczka po rodzicach 1,0 normalny/opal orange niebieski x 0,1 normalna/opal orange
Obrazek
czy to bedzie samiczka orange?

2) Samiczka po rodzicach 1,0 normalny/opal orange x0,1 opal orang
Obrazek

jaka to samiczka?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie-zdrowie-hodowla świergotek”