Problem z dogadaniem się kóz pomiędzy sobą POMOCY
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Problem z dogadaniem się kóz pomiędzy sobą POMOCY
Witam. Mam problem z dogadaniem się papug pomiędzy sobą. Klatka jest dość spora tzn ok 170 cm wysokości, 60 szerokości i 60 głębokości. Mam tam roczną samiczkę cynamonową, około 2 miesiące temu dokupiłem rocznego samca czerwonogłowego żółtego, parę dni temu dokupiłem parkę tego roczną- samiec szek natomiast samiczka zielona. O ile samce się ze sobą dogadały, to zawarły tak jakby pakt przeciwko samiczkom. Na dodatek stara samiczka nie toleruje tej młodej.
Papugi się nie nudzą ponieważ do klatki co chwilę wkładane są różne gałązki, zabawki z tektury itp. Mają też pozawieszane zabawki np z warzyw, w klatce jest też basenik. Może jest jakiś sposób na pogodzenie tej czwórki?
Papugi się nie nudzą ponieważ do klatki co chwilę wkładane są różne gałązki, zabawki z tektury itp. Mają też pozawieszane zabawki np z warzyw, w klatce jest też basenik. Może jest jakiś sposób na pogodzenie tej czwórki?
- maciek98
- Ptaki które hoduję: Nierozłączki Fischera
- Kontakt:
Dla Cb to jest ,,dość spora,, ? Nie powiedziałbym tego. Oczywiście nie odbieraj tego źle, nie chcę nikogo obrażać. Klatka o wym. które podałeś owszem nie jest najmniejsza ale nie dla ,,kóz,,. Papugi te mają około 30 cm wiec mogą mieć za mało miejsca. Prawdopodobnie chodzi o dominacje i o terytorium. Stara samica jest tam od początku ( z interpretacji tekstu ) i może nie tolerować młodej samicy. A parka ,,trzyma,, się razem więc nie jest tak atakowana. Osobiście mam klatke 1.20 dł, 60 szer, 60 głeb. i jest ona przeznaczona dla nierozłączek a i tak zamierzam ją powiększyć a co tu dopiero mówić o ,,kozach,,. Moim zdaniem za mała klatka i papugi bronią swojego terytorium i dlatego są kłótnie.
Nieważne ile lat trzymasz papugi , ważne ile o nich wiesz
Może są jakieś płyny którymi można spryskać klatkę i wyrównać zapach np?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Wyrównać zapach ? a co tam śmierdzi ?
Kozy lepiej trzymać w parach, czyli każda para osobno ,Ty masz je w klatce a nawet w wolierze o wiele większej ptaki mogą walczyć ze sobą
Kozy lepiej trzymać w parach, czyli każda para osobno ,Ty masz je w klatce a nawet w wolierze o wiele większej ptaki mogą walczyć ze sobą
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Al, Boomerowi chodziło o coś a'la przemeblowanie, tak żeby ptaki nie poznawały że są w Swojej klatce. W trzodzie chlewnej robi się to octem (spryskuje się nim lokum i nowego osobnika przed wprowadzeniem) i chyba to miał na myśli pisząc "wyrównanie zapachu". Boomer, w tym wypadku się to nie sprawdzi. Po prostu musisz zorganizować drugie lokum.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- maciek98
- Kontakt:
Dokładnie. Nie da się spryskać niczym klatki aby ,,znikły,, terytoria
. Jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy= nowe klatki dla każdej pary kóz albo woliera choć nie daje ona 100 % pewności ,że ptaki nie będą ciągle walczyć co napisała Al

Woliera nie wchodzi w grę ponieważ mam mieszkanie a nie dom. Ok zadałem tylko pytanie czy może jest jakiś środek- nie ma ok, trzeba znaleźć inne rozwiązanie. Może pomoże chwilowe oddzielenie starszej parki od młodszej? Mam taką małą awaryjną klatkę jak od falistych. Młodsza parka pozostanie w dużej klatce docierając się, natomiast starsza chwilowo do tej małej
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
i co dalej ? raczej nie ma szans na zgodne mieszkanie 2 par, u mnie w zgodzie żyją 2 pary ale na 16 m2.Ale nie zawsze tak jest,mam 3 pary, 2 w miarę zgodnie zyją, ale próba połączenia 1 i 3 pary , to samo w połączeniu 2 i 3 nie dała rezultatu. Więc 1 i 2 para są razem .
- maciek98
- Kontakt:
Dokładnie. To tylko rozwiązanie na chwilę ( dopóki znowu nie dopuścisz starszej parki do klatki). Nie przysporzy Ci kłopotu przeniesienie starszej parki do klatki po falistych ale samym papugom tak. Jak wgl wpadłeś na pomysł żeby do małej klatki wpuścić 30cm papugi? Pomysł nie do przyjęcia. Musisz kombinować dalej. A nie możesz zrobić 2 takiej samej klatki? I w ostateczności postawić jedną na drugą? ja innego wyjścia nie widzę. Pozdrawiam
ok tylko pytam. Kolejne pytanie- co w przypadku gdy młode ptaki się nie dogadają i nie stworzą parki? Na razie młody samiec lekko pogania młodą samiczkę po klatce
- maciek98
- Kontakt:
Narazie oddziel potencjalne pary od siebie i obserwuj( chodzi mi oto, że jedna parka do 1 klatki druga do 2
) . Wszystko przyjdzie z czasem. Jak papugi będą chciały się wziąć w pare- to dobrze, nie- nic na silę. Jedynie co Ci zostaje to czekać i obserwować papugi.

Witam. Mam dziwny problem. Znalazłem dzisiaj na dnie klatki znalazłem jajko- wczoraj jego nie było. Włożyłem od razu budkę lęgową i zobaczymy co będzie dalej. Pytanie moje brzmi czy jeśli te znalezione jajko włożę do tej budki to coś z niego będzie. Znalezione jajko włożyłem na jakiś czas pod lampkę.
- maciek98
- Kontakt:
Hmm ciężko powiedzieć. Jajko możesz włożyć a jak samica go nie zaakceptuje to po prostu wyrzuci albo nie będzie wysiadywać. Spróbować zawsze można. Życzę powodzenia. Informuj na bieżąco. A mam pytanko. I co zrobiłeś z kozami? Oddzieliłeś jak Ci radziliśmy? Która, parka ma jajko?
Ok dzięki za rady. Parki najpierw przez jakiś czas trzymałem w osobnych klatkach i pomieszczeniach, później je połączyłem i po jakimś czasie się dogadały. Dzisiaj nagle okazało się że znalazłem jajko, włożyłem budkę lęgową żeby sprawdzić od której pary i okazało się że to od tej starszej. Nigdy w życiu nie miałem małych papug i stąd pewnie moje przegapienie całej sytuacji. W tej chwili oddzieliłem znowu młodą parkę od starszej i znów obserwuję. Starsza samiczka ułożyła sobie gniazdo po swojemu i teraz z małymi przerwami siedzi w budce- wychodzi tylko napić się wody albo coś delikatnie zjeść, samczyk też ją karmi. Ciekawie się to wszystko obserwuje. Samczyk pilnuje wejścia i zagląda do środka. Zobaczymy co będzie dalej
- maciek98
- Kontakt:
Dobrze zrobiłeś, że oddzieliłeś młodszą pare, gdyż mogła by przeszkadzać starszej. Oglądanie papug to zawsze ciekawe zajęcie i sposób na spędzenie czasu. Po tym co napisałeś wnioskuje, że wszystko jest ok skoro samica siedzi w budce i wychodzi tylko na chwile aby się napić i coś zjeść. Narazie nie zaglądaj do budki aby nie wystraszyć ptaków. Do budki możesz zajrzeć gdzieś tak dopiero w weekend albo i po aby sprawdzić ile jest jajek i w razie potrzeby prześwietlić je. Pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanie takie na bieżąco. Przez wejście do budki widzę, że ściółka w budce jest przekopana. Wczoraj na początek włożyłem tam trocinę z torfem. Jest to normalne zachowanie? Ciekawe jeszcze co z jajkiem które wczoraj podłożyłem
- maciek98
- Kontakt:
Jak najbardziej. Papuga sama sobie ułoży materiał jaki jej zapewniłeś w kształt jaki będzie jej odpowiadał podczas wysiadywania.
Dzięki :) Aby się choć jedno wykluło i wychowało :)