Aleksandretta nie lubi kobiet

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Tomas
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Aleksandretta nie lubi kobiet

Post autor: Tomas » pn lut 17, 2014 10:54

Witam. W listopadzie kupiłem niebieską aleksandrettę. Miała wtedy około pól roku (według zapewnień sprzedawcy) więc płeć nie jest jeszcze znana. Choć na początku panicznie bała się ludzi , nie wspominając już o rękach to po paru tygodniach jakie u mnie spędziła udało się ją oswoić do tego stopnia że sama przylatuje , domaga się kontaktu i głaskania. Niestety mam z paputem pewien problem a mianowicie od pewnego czasu nie toleruje kobiet. Atakuje moją dziewczynę i nie pozwala jej zbliżyć się do klatki. Jak się niedawno okazało aleksa nie lubi żadnych kobiet !!! Inaczej jest z mężczyznami , nawet jeśli kogoś widzi pierwszy raz to sama przylatuje na ramię i domaga się uwagi.
Ponieważ zanim zakupiłem moją aleksę to forum niejednokrotnie pomogło mi w poszukiwaniu cennych rad i zawsze mogłem znaleźć wyczerpującą odpowiedź na nurtujące mnie pytania oraz wątpliwości mam nadzieję że i teraz ktoś z doświadczonych hodowców pomoże mi i podpowie co może być przyczyną takiego zachowania aleksandretty i nakieruje mnie jak można sprawić aby nie była tak agresywna w stosunku do kobiet.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » wt lut 18, 2014 10:19

Hmmm zdaję się, że "jakaś" kobieta musiała jej się kiedyś naprzykczać, a papugi pamiętają, tylko niestety trochę słabo. Np: Jeżeli jakaś kobieta kiedykolwiek jej coś zrobiła, to ptak to zapamiętał i nie będzie tolerować kobiet.
Pozdrawiam to moja teza,ale ktoś może ma jakąś inną!
Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta.

Awatar użytkownika
krzysiooo77
Ptaki które hoduję: Konura/Amazonka
Kontakt:

Post autor: krzysiooo77 » wt lut 18, 2014 20:16

Coś może być na rzeczy ...ale pamiętajmy o tym że statystyczny hodowca to mężczyzna który karmi czasami ręcznie lub nie zresztą kontakt jest jak jeszcze na dodatek ma złe wspomnienia(odrzucenie) to pieczęć nienawiści murowana tak jak w przypadku mojej papugi żona robi co może <bezradny> .....ale będąc szczery postępy są ,tak może za 5-lat sądzę nabierze zaufania.
Krzysiooo

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » śr lut 19, 2014 06:36

a może Paput to Ona i po prostu nie lubi "konkurencji" <rotfl>

Tomas
Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna

Post autor: Tomas » śr lut 19, 2014 11:21

Dziękuję za odpowiedź.
Wczoraj zauważyłem że moja aleksa pozwala sobie na ataki tylko kiedy nie ma mnie w pokoju. Potrafi zjeść z ręki od mojej dziewczyny słonecznik, a za chwilę podejść i ją dziobnąć. Bywa też że papug przyleci do niej, ugryzie ją a jak ja wejdę do pokoju to ptak siedzi na jej ręce jakby nic się nie stało.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr lut 19, 2014 14:33

Tomas pisze: a jak ja wejdę do pokoju to ptak siedzi na jej ręce jakby nic się nie stało.

Papuga wie kto w domu rządzi, wyczuwa przywódcę stada.
Tu poczytaj podobny problem:
viewtopic.php?f=93&t=5572&view=unread#unread
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”