Problemy z lataniem

Pytania i problemy związane z zachowaniem aleksandrett.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Bula
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Problemy z lataniem

Post autor: Bula » ndz cze 17, 2012 16:49

Witam. Od stycznia jestem posiadaczem aleksandretty obrożnej. Niestety do tej pory nie udalo mi się jej oswoić w żadnym stopniu. Jednak dopiero niedawno pojawił sie poważniejszy problem. Jakiś miesiąc temu zauważyłem że Alex ma problemy z lataniem. Wylatując z klatki potrafi "przydzwonić" centralnie w drzwiczki od szafy. Nie wiedziałem czemu tak się dzieje a przez te nieprzyjemne doznania Alex coraz rzadziej wychodzi z klatki a jeśli już to robi to siedzi w miejscu i nie bardzo chce gdziekolwiek latać. Zauważyłem że największe problemy ma ze zwiększeniem wysokości. Więc jeśli już leci to tylko w dół :-( Dodatkowo dzisiaj zauważyłem że jedno skrzydło jest około 2 cm krótsze i podejrzewam że to może być powod problemu. Co o tym sądzicie?

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt cze 19, 2012 17:35

wstaw jakieś zdjęcia bosłowo krótsze nie wiadomo czego dotyczy? ramienia? lotek?

Bula

Post autor: Bula » śr cze 20, 2012 14:55

http://imageshack.us/photo/my-images/402/img3351d.jpg/

Najlepsze zdjecie jakie udalo mi sie zrobic

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr cze 20, 2012 15:29

Ptak ma w lewym skrzydle brak większej części lotek a w prawym nie ma wczale. Jest z nim coś nie tak bo nawet podczas pierzenia skrzydła powinny wyglądać lepiej.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Bula

Post autor: Bula » śr cze 20, 2012 15:39

Właśnie tego się obawiałem. Co moge z tym zrobić?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr cze 20, 2012 15:43

Trzeba czekać aż lotki odrosną a jak długo trwa u papugi to pierzenie(o ile jest to pierzenie)
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Bula

Post autor: Bula » śr cze 20, 2012 15:48

Ciężko powiedzieć od jakiś dwoch miesięcy intensywnie wypadaja jej te "puchowe" piórka. Nie zauważyłem żeby w klatce leżało dużo dlugich piór.

Gustaw
Ptaki które hoduję: Amadyny wspaniałe,Kanarki,Rozela

Post autor: Gustaw » pn sie 13, 2012 20:57

Minęły prawie dwa miesiące od poruszanego tematu i przeglądajac forum musiałem zabrać głos w sprawie - z opisów Buli i fotografii winika na 99% że powodem kłopotów z fruwaniem ptaka i brakiem kompletu piór - deficyt w organizmie głównie wapnia i magnezu oraz różnych mikroelementów. W okresie pierzenia ptaki powinny dostawać co trzy dni, gotowane i pokruszone skorupki kurzych jaj ( szerokie spektrum różnego wapnia ) Uzupełnieniem mieszanki ziaren powinny być różne owoce, co w sumie dopiero gwarantuje prawidłowy rozwój ptaka i pozwala ptakowi oraz opiekunowi być szczęśliwym.

Z pozdrowieniami dla wszystkich Forumowiczów Gustaw z Gdańska. 8-)
Przyjaciel Zwierząt.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowanie aleksandrett.”