Problemy z lataniem
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Problemy z lataniem
Witam. Od stycznia jestem posiadaczem aleksandretty obrożnej. Niestety do tej pory nie udalo mi się jej oswoić w żadnym stopniu. Jednak dopiero niedawno pojawił sie poważniejszy problem. Jakiś miesiąc temu zauważyłem że Alex ma problemy z lataniem. Wylatując z klatki potrafi "przydzwonić" centralnie w drzwiczki od szafy. Nie wiedziałem czemu tak się dzieje a przez te nieprzyjemne doznania Alex coraz rzadziej wychodzi z klatki a jeśli już to robi to siedzi w miejscu i nie bardzo chce gdziekolwiek latać. Zauważyłem że największe problemy ma ze zwiększeniem wysokości. Więc jeśli już leci to tylko w dół
Dodatkowo dzisiaj zauważyłem że jedno skrzydło jest około 2 cm krótsze i podejrzewam że to może być powod problemu. Co o tym sądzicie?

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Ptak ma w lewym skrzydle brak większej części lotek a w prawym nie ma wczale. Jest z nim coś nie tak bo nawet podczas pierzenia skrzydła powinny wyglądać lepiej.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Trzeba czekać aż lotki odrosną a jak długo trwa u papugi to pierzenie(o ile jest to pierzenie)
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Amadyny wspaniałe,Kanarki,Rozela
Minęły prawie dwa miesiące od poruszanego tematu i przeglądajac forum musiałem zabrać głos w sprawie - z opisów Buli i fotografii winika na 99% że powodem kłopotów z fruwaniem ptaka i brakiem kompletu piór - deficyt w organizmie głównie wapnia i magnezu oraz różnych mikroelementów. W okresie pierzenia ptaki powinny dostawać co trzy dni, gotowane i pokruszone skorupki kurzych jaj ( szerokie spektrum różnego wapnia ) Uzupełnieniem mieszanki ziaren powinny być różne owoce, co w sumie dopiero gwarantuje prawidłowy rozwój ptaka i pozwala ptakowi oraz opiekunowi być szczęśliwym.
Z pozdrowieniami dla wszystkich Forumowiczów Gustaw z Gdańska.
Z pozdrowieniami dla wszystkich Forumowiczów Gustaw z Gdańska.

Przyjaciel Zwierząt.