Trujące rośliny doniczkowe

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Cypres86
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Post autor: Cypres86 » ndz sie 19, 2012 10:05

Dzisiaj Micki zjadł troszkę rośłiny o nazwie Zamioculcas czy coś mu grozi? Rośliny nie ma w wykazie roślin trujących.
"Kocham ptaki, są dla mnie symbolem wolności"

milenium6
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne, patagonka

Post autor: milenium6 » ndz sie 19, 2012 22:13

ta roślinka jest trująca, ale jej soki są gorzkie, wiec paput nie raczej nie zje takiej ilości która by mu zaszkodziła

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » pn sie 20, 2012 17:02

Gorzki smak papugom nie przeszkadza.

Esti7
Ptaki które hoduję: Piona niebieskogłowa

Post autor: Esti7 » pn wrz 17, 2012 19:28

Mam pytanie, czy rośliny takie jak Maranta, Celozja i Fitonia są trujące dla papug? Czy ktoś się orientuje? o Marancie znalazłam jedną wypowiedź na innym forum, że nie szkodzi papugom, czy mógłby to ktoś zweryfikować? Z góry dziękuję ;-)

Awatar użytkownika
sqrczybyk
Ptaki które hoduję: Żako Kongijskie, Kakadu żółtolica
Kontakt:

Post autor: sqrczybyk » pn wrz 17, 2012 19:41

celozja i fitonia uważane są za rośliny bezpieczne http://amadynyzebrowate.pl/ro%C5%9Bliny.html -spis alfabetyczny.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » pn wrz 17, 2012 19:46

Esti7 pisze:Maranta

Jest szkodliwa.
Wszystkie obrazkowate są szkodliwe.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

benzulli
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: benzulli » śr gru 19, 2012 18:21

Witam

dzisiaj moje papugi, kiedy wyszedłem z pokoju siadły na doniczce z żyworódkami i zaczęły skubać. Czy żyworódka pierzasta i grubosz jajowaty to rośliny trujące? To ostatnie, które zostały w pokoju ze względu na papugi. W niektórych źródłach piszą, że grubosz trujący, w niektórych, że nie, a żyworódka? Żyworódka jest z tej samej rodziny co grubosz.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr gru 19, 2012 18:33

Żyworódka jest rosliną leczniczą ale czy wskazana dla papug ?

benzulli
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: benzulli » śr gru 19, 2012 18:35

Nie usuwałem jej, z tego względu, że właśnie jest lecznicza, zawiera bardzo dużo cennych elementów, a papugi bardzo do niej ciągnie, przysiądą na niej i tak głośno skrzeczą, tak jak wtedy, kiedy wypuszczę je z klatki. Póki co jedna z rudosterek wcina żyworódkę.

Awatar użytkownika
eriopus
Ptaki które hoduję: Primolius maracana 1.1
Pionites melaocephala 1.1
Cacatua alba 0.1

Post autor: eriopus » sob mar 30, 2013 23:22

wojtek pisze:
Esti7 pisze:Maranta

Jest szkodliwa.
Wszystkie obrazkowate są szkodliwe.

Maranta nie należy do rodziny obrazkowatych - Araceae.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz kwie 14, 2013 05:22

Cyklamen perski (Cyclamen persicum)

Cyklamen, znany również jako fiołek alpejski, występuje dziko w górach Europu, Azji Zachodniej i Afryki Północnej. Bardzo długo kwitnie w doniczkach, dzięki czemu jest chętnie uprawianą rośliną ozdobną. Spożycie cyklamenu nie powoduje śmierci, jednak może mieć bardzo przykre skutki. Zawarta w roślinie cyklamina spowodować może nudności, bóle głowy i biegunkę.
Załączniki
Cyklamen.jpg
Zdjęcie ze str. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cyklamen_perski

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz kwie 14, 2013 05:28

Kliwia cynobrowa (Clivia miniata),
Ta afrykańska roślina z rodziny amarylkowatych zawiera duże ilości szkodliwych alkaloidów, które są wyjątkowo niebezpieczne dla zwierząt domowych. Objawy zatrucia kliwią to silny ślinotok, kaszel i wymioty. Spożyta w dużych ilościach powoduje natychmiastową śmierć.
Załączniki
Kliwia.jpg
Zdjęcie ze str. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kliwia_cynobrowa

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz kwie 14, 2013 05:36

Lilia długokwiatowa (Lilium longiflorum)
Dzięki swoim pięknym kwiatom lilie są chętnie wykorzystywane do komponowania bukietów. Należy jednak pamiętać, że do niektórych gatunków lilii trzeba podchodzić ze szczególną ostrożnością. Jednym z nich są lilie długokwiatowe. Rośliny te zawierają wysoką ilość trujących alkaloidów. Można jednak odetchnąć z ulgą, ponieważ wdychanie woni lilii nie niesie ze sobą zagrożeń – dopiero jej spożycie może spowodować silne zatrucie, którego skutkami są bóle brzucha i zawroty głowy. Niemniej warto zabezpieczyć stojące w domu lilie przed zwierzętami domowymi, dla których kwiaty mogą okazać się zabójcze.
Załączniki
Lilia królewska.jpg
zdjęcie ze str. http://pl.wikipedia.org/wiki/Lilia_%28ro%C5%9Blina%29

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr cze 05, 2013 14:00

Rośliny owadożerne :
Dzbanecznik wewnątrz ma płyn, który tak naprawdę jest skoncentrowanym i wręcz żrącym płynem trawiennym rośliny, a wiec cieczą , która może zaszkodzić na układ pokarmowy papugi gdy ptak się napije. Poza tym na obrzeżach dzbanka najczęściej jest jakaś śliska, pachnąca substancja zwabiająca owady ....... nie wiadomo jaki jest jej skład chemiczny więc należy ,,dmuchać na zimne" ..........
Rosiczki - na czułkach mają śliską, słodką substancję zwabiającą owady. Najprawdopodobniej zawiera kwas mrówkowy. Też nie znane są właściwości tej substancji a ptaki z natury lubią słodkie owoce, więc papużka może choćby polizać . I choć nie padnie od jednego liźnięcia czy zjedzenia czułka rośliny, to nie wiadomo jak to może wpłynąć na jej dalsze zdrowie. Dlatego rosiczkę też musisz umieścić w miejscu niedostępnym dla ptaka.
Muchołówka - choć nie wydziela wabiących owady substancji, to też nie do końca jest poznany skład chemiczny rośliny ........
Biorąc powyższe pod uwagę , to dla dobra papugi radzę rośliny umieścić w pomieszczeniu gdzie papugi nie mają dostępu.

meski298
Ptaki które hoduję: Miałem 3 faliste, i Nimfe a teraz będę miał aleksandrettę obrożna

Post autor: meski298 » sob wrz 07, 2013 00:20

A co do paproci ??? Mam w pokoju Paproczkę i 2 kaktusy nie wiem jakie nazwy ale myślę ze wrzucę foty tu i sami ocenicie jutro

Awatar użytkownika
aurea007
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: aurea007 » wt paź 22, 2013 21:13

Witam!
Nie wiem, czy jeszcze tu ktoś zagląda ale chciałabym przyłączyć się do tematu. benzulli pytał/a o kwiaty z rodziny gruboszy, czy są trujące dla papug? A co z tzw. drzewkiem bonsai, kaktusami oraz Anginką (Pelargonia pachnąca)? W internecie wyczytałam, że jej liście można dodawać do herbaty, czy oznacza to że jest bezpieczna dla ptaka? Martwi mnie jej intensywny, cytrusowy zapach.
Pozdrawiam i proszę o rady czy wywalić te rośliny

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt lis 01, 2013 06:23

Wszystkie odmiany doniczkowych pelargonii są bezpieczne dla papug. Jednak nie oznacza to, że non stop można tym żywić ptaki. Po prostu rośliny te można trzymać w pomieszczeniach, w których znajdują się papugi.
Drzewko bonsai - zależy z jakiego gatunku rośliny jest ono hodowane.
Np. bonsai z szeflery drzewkowatej jest szkodliwe z uwagi na to, że roślina zawiera substancje, które mogą drażnić skórę i błonę śluzową.
Kaktusy : nie radziłabym trzymać tych kwiatów w pobliżu papug z uwagi na to, że rośliny te mają drobne igiełki, ciernie włosowate, szczecinowate, iglaste, stożkowate, z końcem prostym lub haczykowatym, które mogą utkwić w przełyku lub wolu ptaka, a wówczas nieszczęście gotowe .......
Żyworódka - choć dla ludzi jest rośliną leczniczą, to nie wszyscy mogą jej używać. Jedne źródła podają, że do wewnątrz nie jest wskazana dla tych, którzy mają zawartość potasu we krwi w górnej granicy normy lub ponad. Powoduje też czasowe drętwienie przełyku w czasie żucia liścia.
Inne zaś, że jej sok ani liść nie są trujące i nie powodują skutków ubocznych.
Rozbieżność danych więc nie wiadomo w co wierzyć <bezradny>

Zatem z uwagi na powyższe - lepiej zapobiegać niż leczyć, ograniczyłabym papugom dostęp do tych kwiatów, choć nie znalazłam informacji ( o gruboszach również ) by były one trujące czy tylko szkodliwe dla papug.
Jako że każdy ma swój rozum - wybór należy do Was.

Awatar użytkownika
fotorobart
Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
Kontakt:

Post autor: fotorobart » pt lis 01, 2013 07:51

ja wierzę moim Paputom :-) na pięć gatunków kwiatów dolniczkowych w mieszkaniu, spróbowały wszystkich ;P , ale tylko Kaśce jeden posmakował i ma regularanie obgryzane listki, Wackowi nie "odpowiada" żaden <rotfl>

Awatar użytkownika
aurea007
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna

Post autor: aurea007 » pt lis 01, 2013 09:04

Moje drzewka Bonsai, to tak naprawdę Fikus Bonsai.
Kaktusy usuwam, a Anginka będzie służyła jedynie jako ozdoba, ewentualnie do herbatki :) a jak się Zazu kiedyś skusi to będę wiedziała, że przynajmniej mu nie zaszkodzi :)
Dzięki za odpowiedź :)
Pozdrawiam

boss
Ptaki które hoduję: konura słoneczna

Post autor: boss » pt lis 01, 2013 16:41

a co z takimi kawiatami bonzai jak grubosz , róża pstyni, liść laurowy, seregisa cuchnąca? są szkodliwe?
alik

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie papug.”