Zeberki
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Zeberki
Witam.Mam parke zeberek.Zaczęło sie od tego ze samiczka zlożyła jajo nie mając założonej budki.Włożyłem szybko budkę gdzie zniosła 3 jajka.Po 14dniach wysiadywania na zmianę z samcem, nagle przestały siedzieć więc wyciągłem budke z jajkami gdzie znalazłem rozwinięte, martwe zarodki.Postanowilem ściągnąc budkę, aby dać im troche odpocząc ale niestety po 2 tygodniach samiczka znowu złożyła jajko na dnie klatki.Wiec ponownie włożyłem budkę, umieściłem w niej jajkoSamiec zabrał sie do budowy gniazda, mialem nadzieje ze teraz lęki bedą udane, po 2 dniach od założenia budki zauważyłem ze zostalo złożone 2 jajko ale niestety niesiedzą na nich tak jak za pierwszym razem.Niewiem co mam robić??? Proszę o rade.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Mogą nie mieć instynktu macieżyńskiego, czasami tak się zdaża. Może są za młode? Młodych zeberek nie powinno się trzymać razem, tzn powinno się je rozdzielać płciami, do czasu ukończenia 9 miesięcy. Dorosłe po sezonie lęgowym też należy rozdzielać. Zeberki nie przywiązują się do siebie i nie tworza par na całe zycie.
Zeberki nie przywiązują się do siebie i nie tworza par na całe zycie.
Nie zgadzam się z tym ostatnim stwierdzeniem. Zeberki są sobie bardzo wierne, ale jeżeli są co jakiś czas na "siłę" rozdzielane to trudno wtedy mówić o tworzeniu par na całe życie.
Rozdzielenie płciami też nie załatwia sprawy jajotoku. Samice bez samców potrafią składać jajka jak leghorny
W przypadku Piotra 123 zeberki były prawdopodobnie za młode albo był to ich pierwszy lęg.
- wanted
- Zbanowany
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Człowiek też potrafi zakończyć żywot po stracie mu najbliższej osoby. Co do zeberek, to jednak ptaki te w wiekszym stadzie potrafią się tasować ile wejdzie. Jak nie wierzysz, postaraj się kiedyś hodować ich tyle co ja miałem-a mianowicie co najmniej ponad 20 sztuk a sam zobaczysz. Ja miałem kiedyś ok. 50 szt. wtedy nawet samce kryły po kilka samic i co tu mówić o wierności tych ptaków i łączeniu się na całe życie w pary.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Małe tanie? Ty chyba nie jesteś hodowcą. Zeberki mają przerózne ceny, przekraczające nawet 100 euro. Oczywiście tyle za zeberkę jest w stanie wydać wyłącznie hodowca. Termin "hodwca" używam tu w rozumieniu czeskim: którzy stosują pojęcia "chovalel" i "rozmnażatel".
"Przypadki śmierci po stracie partnera"!!! - na ten temat nie będę pisał, bo hoduję zeberki od 30 lat i wiem, że jak jeden ptak jest chory to i drugi może paść na tę samą chorobę zakaźną albo i nie
"Przypadki śmierci po stracie partnera"!!! - na ten temat nie będę pisał, bo hoduję zeberki od 30 lat i wiem, że jak jeden ptak jest chory to i drugi może paść na tę samą chorobę zakaźną albo i nie

- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Mnie przekonało i rozumiem co miał na myśli JC mimo że nigdy nie hodowałem, ani nie trzymałem tych ptaków. Myślę że dalsza wymiana poglądów nie ma sensu. Pozostawiamy ten wątek do przemyślenia przez innych... Temat główny jednak możecie kontynuować.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
To co piszecie,to każdy z was ma rację, i każdy wie tyle ile miał przypadków takich i innych
Mnie osobiście jest trudno uzywać słowa-"wierność"-w śród ptaków,bo zwierzeta posługują się instynktem zachowawczym,ich żywot i to co robią jest spowodowane właśnie samym zachowaniem w danym czasie.Do ptaków moze dołączyć kot ,pies i wiele innych zwierząt. Delfiny mozna zaliczyć do zwierząt posługującym się instynktem i nie tylko.... ale to jest już całkiem inna opowieść.
Zdaża się para która w jednym roku ma udane lęgi i pięknie wychowuje swoje młode,natomiast w nastepnym nie przystepuje wcale albo swoim zachowaniem przypomina młode nie doświadczone ptaki-( wystarczyło jej tylko zmienić miejsce )-To samo mozna by powiedzieć tylko całkiem inaczej.Są pary które u jednego hodowcy swoim zachowaniem pokazują że nie mają pojęcia co to są lęgi,-??natomiast już u innego zasypują go młodymi-!!!!
JacekW
Mnie osobiście jest trudno uzywać słowa-"wierność"-w śród ptaków,bo zwierzeta posługują się instynktem zachowawczym,ich żywot i to co robią jest spowodowane właśnie samym zachowaniem w danym czasie.Do ptaków moze dołączyć kot ,pies i wiele innych zwierząt. Delfiny mozna zaliczyć do zwierząt posługującym się instynktem i nie tylko.... ale to jest już całkiem inna opowieść.
Zdaża się para która w jednym roku ma udane lęgi i pięknie wychowuje swoje młode,natomiast w nastepnym nie przystepuje wcale albo swoim zachowaniem przypomina młode nie doświadczone ptaki-( wystarczyło jej tylko zmienić miejsce )-To samo mozna by powiedzieć tylko całkiem inaczej.Są pary które u jednego hodowcy swoim zachowaniem pokazują że nie mają pojęcia co to są lęgi,-??natomiast już u innego zasypują go młodymi-!!!!
JacekW
Witam.Mam pytanko jak to możliwe ze zeberka która nie jest trzymana razem z samcem składa jajo??Ostatnio miala dosyć przykre zdarzenie.Miala duże kłopoty z jajkiem i cudem wyszła z tego cało.Po tym rozdzieliliśmy ją od samca a ona i tak złożyła jajko.Chcialem ją wlasnie przed tym uchornić a tu co??ktoś mógłby mi to wyjaśnić???Jajko leży w kącie klatki nie ruszone 

No ale ona mi sie wykończy tym ciągłym znoszeniem!! w ciągu dwóch tygoni zniosła dwa jaja!!
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Zajrzyj na stronę http://www.zeberki.wer.pl (Zeberkowa Strona)- może znajdziesz odpowiedź na twoje pytania.
czy nie ma żadnej możliwości zeby Zeberka przestalała ciągle składać te jajka??
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Powinieneś z powrotem połączyć ją z samcem. Poczekaj jeszcze na rady osób które hodują drobną egzotykę. Jak już wcześniej Ci pisałem ja nigdy się tym nie zajmowałem.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Liczba zniesionych jaj sie zwiększa a co dziwne zjadła swojej jajo...
Wapno dostaje:ma sępie, skorupki od jajek. Boje sie po ostatnich wydarzeniach, widze ze powoli zaczyna się męczyć tym ciągłym znoszeniem jaj.A teraz jak dołącze ją spowrotem do samca to może znowu coś sie stać. Samiczka ma 9miesięcy