Czekamy na Ciebie Ruffi...

-każdy nowy temat to nowa galeria jednego utzestnika forum-

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Rozalka:)
Ptaki które hoduję: Lilianki, rudosterka zielonolica

Re: Czekamy na Ciebie Ruffi...

Post autor: Rozalka:) » wt maja 14, 2019 11:08

Agata82 pisze:
wt maja 14, 2019 10:55
Dokładnie Rozalka, ja uważam, że bardzo duża część papug mówi - tylko ludzie spodziewają się chyba czystości mowy ludzkiej - a to potrafią tylko niektóre gatunki papug. Np, jak Ruffi pierwszy raz powiedział "całusek" to mój mózg zarejestrował to dopiero gdy powtórzył drugi raz.
My zrozumieliśmy "cześć" dopiero po kilku miesiącach...
Agata82 pisze:
wt maja 14, 2019 10:55

W ogóle jest wiele zabawnych sytuacji z nim - sprzątałam kiedyś w pokoju córki po zabawie i jej lalka Filipek leżała na łóżku. Ruffi siedział mi na ramieniu, podniosłam lalkę i pytam "Ruffi gdzie ta lalka powinna być ?? " a on poderwał się w moment i usiadł na łóżeczku dla lalki...człowiek głupieje ,czy to zwykły zbieg okoliczności, czy on naprawdę "kuma" co się do niego mówi albo po prostu kojarzy przedmioty i ich miejsce. Nie wiem.... ale dziwi.
Ja wszystko staram się brać realistycznie, papuga może rozumieć co się mówi tylko jak wielokrotnie się powtarza i może wywnioskować z obserwacji. Tak jak np. Zenek rozumie słowo "idę" i jak ktoś powie np. "Idę do łazienki" to on w płacz bo myśli, że wychodzi z domu a nie wie co to jest łazienka <wysmiewacz> Szybciej można obstawiać albo zbieg okoliczności, albo po prostu uznał, że poleci tam gdzie była ta lalka

Bercicki
Ptaki które hoduję: Rudosterki

Post autor: Bercicki » wt maja 14, 2019 14:20

Dzięki dziewczyny ! Nie tracę nadziei, Frania wielokrotnie próbuje coś powiedzieć. Zawsze próbuje nasluchiwac, raczej jest to kwestia czasu. Tylko gdy słucham ile umie Ruffi lub Zenek to jestem pod wrażeniem. Miałem już kilka papug w swoim życiu, ale żadna nie gadała. Ja Też staram się dużo mówić. Frania jak narazie nie jest mistrzem mowy 😝 ale za to jest bardzo zdolna w 2 dni nauczyłem jej sztuczki. Na hasło ,,obrót,, robi obrót wokół własnej osi, a dzisiaj w 20 minut na hasło ,,łapka,, daje mi jedną łapkę na palca ( wygląda to troche jakby dawała mi pione lub żółwia) 😂😂. Lubi też papugowac😂😅 gdy ja np kucam ona się slchyla, gdy ja idę ona idzie za mną,gdy ja skacze na skakance ona podskakuje. Agatko być może jednak jest to prawda że samce lepiej mówią w przypadku Rudosterek, tylko ciekawe kim to naprawdę jest Frania, badań nie mam i teraz trochę żałuję ...

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » pn maja 20, 2019 10:41

Ha! Mojego męża w czwartek rano wywiało do Warszawy <haha> , nie było go 2 dni i 2 noce... <hura> Ruffi oczywiście dostał możliwość pobuszować ze mną na dole domu :D (hihihi) Oj jak mu się podobało fruwanie po salonie , siadanie na kuchennych szafkach, zrobił mi dziury w firankach w kuchni pazurami :) Było szaleństwo :) To było fajne...ja coś tam robiłam, a on zerkał na mnie siedząc na blacie kuchennym.... pił wodę prosto z kranu ...ale mąż by się wkurzył jakby wiedział... <nie_powiem> <nie_powiem> <nie_powiem>

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » pn maja 20, 2019 11:05

Hihihi <haha> I moi rodzice by się wkurzyli gdyby Zenek porobił dziury w firankach... Mam nadzieję, że Ruffi za dużych nie porobił bo jeszcze się wyda <nie_powiem>

Bercicki

Post autor: Bercicki » pn maja 20, 2019 15:12

Ja to kurczę boję się żeby Frania latała luzem po domu Tak to ma tylko do dyspozycji mój pokój, salon Zawsze mam zamknięte drzwi żeby nie wyleciała. Boję się że gdzieś będzie otwarte okno i mi wyleci... nie wiem chciałbym żeby Frania latała luzem po domu, ale się boję ...

Awatar użytkownika
Agata82
Ptaki które hoduję: Ruffi -ręcznie karmiona rudosterka zielonolica, mutacja yellow sided

Post autor: Agata82 » ndz cze 02, 2019 11:18

Jakiś czas temu pisałam Wam, że Ruffi budzi się wraz z rozbrajaniem alarmu w domu ! Dzisiajrano, gdy syn rozbrajał, odkryłam, że on wydaje dokładnie dźwięki manipulatora :D są to 4 krótkie skrzeknięcia ( wpisywanie kodu) i przeciągłe gdaknięcie ( sygnał pozytywnego rozbrojenia) - prawie padłam w łóżku ze śmiechu.... najlepsze, że mój mąż potwierdził, że też słyszy .

Bercicki - pytałeś mnie ostatnio na FB jak u Ruffiego z kąpaniem - Ruffi sam pokazuje mi kiedy chce się kąpać. Mamy taką tradycję, że zmieniamy mu wodę do picia razem - on idzie ze mną do łazienki. Kiedy chce się kąpać, podczas mycia miseczki siada mi na ramieniu i potrząsa skrzydłami - znak że ma ochotę na kąpiel - więc mu ją umożliwiam na różne sposoby... w misce, kuwecie, umywalce lub wannie... różnie.

Nowa obserwacja - gdy od rana za długo go nie odwiedzam - np idę koło 10 do niego po raz pierwszy - jest atak, puszy się na mnie i dziobie przez chwilę. Aż się boję co będzie po wakacjach ;) chyba mnie zadziobie....

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » ndz cze 02, 2019 11:23

Agata82 pisze:
ndz cze 02, 2019 11:18
Jakiś czas temu pisałam Wam, że Ruffi budzi się wraz z rozbrajaniem alarmu w domu ! Dzisiajrano, gdy syn rozbrajał, odkryłam, że on wydaje dokładnie dźwięki manipulatora :D są to 4 krótkie skrzeknięcia ( wpisywanie kodu) i przeciągłe gdaknięcie ( sygnał pozytywnego rozbrojenia) - prawie padłam w łóżku ze śmiechu.... najlepsze, że mój mąż potwierdził, że też słyszy .
Hehe my z Zenkiem też mamy ubaw z naśladowania dźwięków <haha> On czasami nawet odgłos obcinania paznokci naśladuje <wysmiewacz>

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » ndz cze 02, 2019 18:25

Mogę też dodać kolejną rzecz - ostatnio przy poście Pezet27 o panicznym lęku aleksandretty, mówiłam , że Ruffi po czasie rozpoznaje kto jest domownikiem, a kto nie i trzyma się na dystans od "obcych", dodałam , że ciekawe jak traktuje mojego męża.... otóż... pojechałam ostatnio po dzieci do szkoły, a mój mąż MUSIAŁ coś pilnie poszukać na kompie Filipa....papuga była wypuszczona... ( to musiało być mega pilne, skoro i tak wszedł i tam siedział) reakcja Ruffiego ??? ŻADNA!!! Ruffi siedział na swoim stanowisku kumy, czyli na klamce okna dachowego - tuż nad biurkiem, na którym stoi komp.... zero reakcji, potraktował mojego męża jakby go tam nie było !! Dopiero jak weszliśmy do pokoju, zerwał się z miejsca i ukradkiem lecąc do mnie zbadał plecy męża...:)
Załączniki
WP_20190525_007.jpg
WP_20190518_18_27_11_Pro.jpg
WP_20190525_006.jpg
WP_20190525_012.jpg

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » ndz cze 02, 2019 19:26

O, jest najsłodsze zdjęcie Ruffiego jakie widziałam <serce> <serce> <serce> <serducho> <serducho> <serducho> (mam na myśli to drugie od góry)

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » ndz cze 02, 2019 20:39

a to nie było to ??
Załączniki
WP_20190518_003.jpg

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » ndz cze 02, 2019 20:49

Tak, to to było zdjęcie, pomyliłam je <Glupek2> Pamiętam, że oba mi się spodobały ale to na to miałam ochotę kilka razy kliknąć serduszko <wysmiewacz>

Bercicki

Post autor: Bercicki » ndz cze 02, 2019 22:56

Dla mnie najlepsze jest drugie 😍 szkoda że nie dałaś na grupę konurki na konkurs bo to jest świetne zdjęcie 😮 A jak zareagował mąż ja ruufiego 😂

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » śr cze 05, 2019 20:13

Ruffi - najświeższe zdjęcia :)
Załączniki
WP_20190605_031.jpg
WP_20190605_029.jpg
WP_20190605_028.jpg
WP_20190605_027.jpg
WP_20190605_024.jpg

Bercicki

Post autor: Bercicki » śr cze 05, 2019 20:30

Piekny 😍 i te czerwone piórka nad dziobem. Moja Frania ma takie kasztanowe- brązowe.

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » czw cze 06, 2019 15:30

Chyba się w nim zakochałam <tancze> <tancze>

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » ndz cze 30, 2019 17:41

Dzisiaj ciekawą rzecz odkryłam...
Nie miałam co robić i bawiłam się w playlistach na youtube. Patrzę moje playlisty i oprócz mojej nowo utworzonej była jeszcze jakaś druga (prywatna, więc tylko ja widzę) nazwana "Podoba mi się" która kompletnie nie wiedziałam skąd się wzięła. Patrzę jakie tam niby są filmiki, a tam niemal tylko Ruffi Ruffi i Ruffi <wysmiewacz> Potem jak bardziej się przyjrzałam to się zorientowałam, że to wszystkie filmiki jakie lajkowałam <haha> Widzisz Agata jakich rzeczy dowiadujesz się o mnie <wysmiewacz>
Załączniki
Screenshot_2019-06-30 Podoba mi się.png
Screenshot_2019-06-30 Podoba mi się(1).png

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » pn lip 01, 2019 09:06

Tak, bo teraz jak się daje lajka to wrzuca do lubianych filmów :) To z Tobą byłoby to samo ;) ja pewnie mam Zenka głównie, trochę muzyki i "świat gosi"

A jak już tu weszłam to napiszę co tam u nas. W sumie nic się nie dzieje ciekawego oprócz tego, że Ruffi testuje co raz to nowe dźwięki wydawane... są takie dziwne, że zastanawiamy się co naśladuje. Nie wiem czy Wam już pisałam, że naśladuje naszą świnkę morską ??
Kilka dni temu pojawił się taki krótki gardłowy gwizd (to chyba jest mój gwizd ) i tak fajnie przy tym wyciąga szyję jak kogucik do piania i otwiera dziobek :) Od wczoraj rana znowuż pojawił się dłuugi , przeciągły gwizd, świst..pisk nie wiem jak to nazwać, może uda mi się nagrać filmik z ukrycia to wrzucę.

Filmików na YT ostatnio nie ma, bo o czym tu kręcić, wakacje, nuda....leci dzień za dniem :)

Jak już Wam wspominałam Ruffi na wakacje ostatecznie zostaje w domu, teściowa przyjedzie do niego co 2 dzień. Sądzę , że nic wielkiego się nie wydarzy - najwyżej trochę się obrazi na nas - to mu przejdzie. Ale ja nasłuchuję go jak on się zachowuje jak zdarzają się dni, że jest sporo sam w pokoju... i uwierzcie mi, jest wtedy aktywny, ćwierka, zajmuje się zabawkami, słychać jak szaleje, trzaska się i dzwoni dzwoneczkami. Z reguły wtedy jakaś zabawka zostaje zniszczona ( i o to chodzi) - więc mam plan włożyć mu na wyjazd kilka nowych , ciekawych zabawek , żeby miał zajęcie... jestem pewna , że sobie poradzi i będzie OK :) Kupiłam poidła zewnętrzne do klatki, miskę z wodą zabiorę, bo się szybko brudzi, dostanie dużo jedzonka i już ;)

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » pn lip 01, 2019 10:57

Agata82 pisze:
pn lip 01, 2019 09:06
Kilka dni temu pojawił się taki krótki gardłowy gwizd (to chyba jest mój gwizd ) i tak fajnie przy tym wyciąga szyję jak kogucik do piania i otwiera dziobek :) Od wczoraj rana znowuż pojawił się dłuugi , przeciągły gwizd, świst..pisk nie wiem jak to nazwać, może uda mi się nagrać filmik z ukrycia to wrzucę.
Przez moment myślałam, że Zenek ma tak samo - też wyciąga tak szyję i gwiżdże ale to bardziej przyjemny dla ucha głos. Czasami jak on zacznie to tak uroczo brzmi że ja jeszcze ten gwizd po nim powtórzę a potem on po mnie i tak w kółko <haha>
Najpierw pisałaś, że jedziecie na 2 tygodnie, potem pamiętam, że coś wspomniałaś, że na tydzień, czy plany się zmieniły i krócej Ruffi będzie sam? Ja jak wyjechałam na 2 tygodnie to babcia na ten czas zamieszkała z Zenkiem i byłam mile zaskoczona po przyjeździe jak pochwaliła Zenka, że był grzeczny :-)

Awatar użytkownika
Agata82

Post autor: Agata82 » pn lip 01, 2019 11:18

Jedziemy na 6 nocy, więc tragedii nie będzie :)

Tak, ten krótki dźwięk jest mega przyjemny, można by spokojnie nazwac to próbą śpiewu :) hehe

Awatar użytkownika

Post autor: Rozalka:) » pn lip 01, 2019 17:37

To może i to ten sam dźwięk :-) A najsłodsze to jest jak tak razem gwiżdżemy <mruga> Mama to się śmieje, że czasami nie wie który gwizd jest Zenka <wysmiewacz> Trochę z nim jest śmiechu ;) Jak wróciliśmy po tych 12 nocach (więc prawie 2 tygodnie) to każdemu oddzielnie powiedział "Cześć" <haha>

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Nasze prywatne galerie-”