Naturalne budki lęgowe.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
Wykonanie budki lęgowej ze zdrowego pnia jest zajęciem trudnym i czasochłonnym. Musimy zdobyć pień o odpowiedniej długości i grubości z drzewa dość twardego. Na zdjęciu są widoczne dwie budki, które wykonałem osobiście. Pierwsza z lewej jest wykonana ze zdrowego pnia brzozy bez sęków, druga ze spróchniałego w środku pnia świerku.
Zdrowy pień brzozy postawiłem pionowo i rozłupałem go przez środek. Do tej czynności potrzebne będą nam: siekiera, młot i kliny. Siekierą robię ,,ślad” przez środek uderzając w nią młotem. Powstaje nacięcie w które wbijam kliny stalowe, aż rozpołowi się. Gdy już mamy połówki musimy wybrać ze środka drewno. Do tej pracy używałem ręcznej, elektrycznej piły mechanicznej. Nacinałem wzdłuż co parę centymetrów, a następnie w dłutem usuwałem zbędne drewno. Po uzyskaniu odpowiedniej wielkości ścianki wygładzałem szlifierką tarczą z papierem ściernym (listkówką). Mając już odpowiednio przygotowane połówki posmarowałem klejem stolarskim brzegi. Następnie złożyłem je i bardzo mocno skrępowałem linką w paru miejscach. Na drugi dzień po wyschnięciu kleju dla pewności skręciłem jeszcze paskami blachy obie połówki. Teraz mogłem już śmiało zdjąć linę.
Lepszym rozwiązaniem jest wykonanie budki z lekko spróchniałego wewnątrz pnia. Do wykonania drugiej przedstawionej na zdjęciu budki użyłem świerka. Środek wybrałem i wygładziłem długim dłutem.
Na zdjęciu trzeci od lewej jest też kawał pnia jesionu przecięty wzdłuż piłą spalinową . Ten oflis posłużył mi do wykonania budek skrzynkowych z desek. Front takiej skrzynki lęgowej znajduje się wewnątrz woliery a cała budka na zewnątrz.
Zapraszam do dyskusji.
Zdrowy pień brzozy postawiłem pionowo i rozłupałem go przez środek. Do tej czynności potrzebne będą nam: siekiera, młot i kliny. Siekierą robię ,,ślad” przez środek uderzając w nią młotem. Powstaje nacięcie w które wbijam kliny stalowe, aż rozpołowi się. Gdy już mamy połówki musimy wybrać ze środka drewno. Do tej pracy używałem ręcznej, elektrycznej piły mechanicznej. Nacinałem wzdłuż co parę centymetrów, a następnie w dłutem usuwałem zbędne drewno. Po uzyskaniu odpowiedniej wielkości ścianki wygładzałem szlifierką tarczą z papierem ściernym (listkówką). Mając już odpowiednio przygotowane połówki posmarowałem klejem stolarskim brzegi. Następnie złożyłem je i bardzo mocno skrępowałem linką w paru miejscach. Na drugi dzień po wyschnięciu kleju dla pewności skręciłem jeszcze paskami blachy obie połówki. Teraz mogłem już śmiało zdjąć linę.
Lepszym rozwiązaniem jest wykonanie budki z lekko spróchniałego wewnątrz pnia. Do wykonania drugiej przedstawionej na zdjęciu budki użyłem świerka. Środek wybrałem i wygładziłem długim dłutem.
Na zdjęciu trzeci od lewej jest też kawał pnia jesionu przecięty wzdłuż piłą spalinową . Ten oflis posłużył mi do wykonania budek skrzynkowych z desek. Front takiej skrzynki lęgowej znajduje się wewnątrz woliery a cała budka na zewnątrz.
Zapraszam do dyskusji.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Ale piszesz o zewnętrznej średnicy?
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
http://papousci.chovzvirat.com/diskuzni ... /tema-920/ tu znajdziecie zdjęcia jak czescy koledzy wykonali taki budki
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
wojtek, powiedz mi czy z osiki nadaje sie pień do budek.Tak myślałem żeby jedną zrobić rozella białolicom a drugą kozą.Ja mam te pniaki co dopiero ściete czy to trzeba czekać aż wyschną.Piłę spalinową mam tak że jutro sie biorę z przecinanie i nacinanie i wydłubywanie.
Ostatnio zmieniony wt kwie 08, 2008 17:43 przez Patryk1, łącznie zmieniany 1 raz.
Patryk
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Kontakt:
50 cm to małe pieńki i możesz spróbować wydrążyć pień bez rozcinania. Postaw pieniek i czubem piły motorowej po środku zacznij drążyć pomału obchodząc do okoła. Tak z obu stron. Nie musisz czekać aż wyschną. Aby powiękrzyć wysokość budki dno i daszek daj na zewnątrz pnia.

trzeba załozyć.Patryk1 pisze:czy zakładać nowy post