Nowa woliera

-pomieszczenia -czyli klatki, woliery itp.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Sweet papuzka
Ptaki które hoduję: kanarki, papużki faliste, amadyny zebrowate

Nowa woliera

Post autor: Sweet papuzka » wt paź 04, 2016 17:44

Witam ;)
Ogłaszam że moja woliera dla ptaków jest Już skończona! :D właściwie to była już dawno ale jakoś nie zabardzo miałam czas żeby wstawić posta. Ptaki są w wolierze już około 2 miesiące. Poza tym dokupiłam jeszcze dwie nowe samiczki kanarków.
Ptaki mają teraz swobodę codziennie wymieniane jest pożywienie i woda dodaje trochę lnu w jedzeniu są też pestki dyni i nasiona słonecznika itp. Ogólnie mam dwa podstawowe pokarmy mam też dla nich trochę kukurydzy. Dostają też dużo owoców i warzyw w tym oczywiście i wapno. Została też zbudowana nowa budka ogrzewana i doczepiona wyżej mniejsza że sklepu zoologicznego.
Poniżej zdjęcia woliery i ptaszków ;)
Załączniki
DSC_0602.JPG
DSC_0601.JPG
DSC_0599.JPG
DSC_0598.JPG
DSC_0594.JPG

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr paź 05, 2016 10:16

ladna ale te drzewko na srodku uniemożliwia im latanie, ladnie wyglada, ale latac nie polatają, najlepsze są żerdzie usytuowane jak najdalej od siebie na przeciwległych końcach woliery, jak to sa kanarki to nasiona dyni sa dla nich za duze, slonecznik w bardzo małych ilosciach bo jest tlusty,to samo dotyczy siemienia lnianego, a kukurydzy kanarek nie zje, bo jest za duża i za twarda, jedza jedynie kukurydze w fazie mlecznej.
Nie trzymamy kanarkow razem z falistymi

Sweet papuzka

Post autor: Sweet papuzka » śr paź 05, 2016 12:06

Słonecznika nie dostają za dużo a kukurydza jest zielona w młynki jednak zaczęłam ja podawać dopiero od kilku dni i nie chce też dawać jej za dużo co do nasion dyni to nie jestem pewna bo czasem jak dam ich kilka to raz są chyba zjedzone a raz leżą na ziemi.
A z drzewkiem to też nie wiem ptaki moim zdaniem i tak mają o wiele więcej swobody niż w tych małych klatkach jest kilka małych żerdzi które są bezpośrednio przymocowane do ściany woliery jednak ptaki i tak żwawo skaczą i latają. Len postaram się więc ograniczyć ale wszystko jednak z mojej obawy czy przetrwają zimę dlatego chcę je stopniowo przyzwyczajać do tłustszych pokarmów kiedyś przeczytałam że można ptakom dawać troszkę słoninki spróbowałam im dać kawałeczek jednak zignorowały to. A do tematu kanarków i falistych to moje ptaki raczej zajmują się sobą papugi siedzą razem i kanarki też są razem ich relacje są bardziej olewcze a kiedy wymieniam im jedzenie to nie atakują się (no może tylko jeden kanarek bardzo długo był sam w jednej klatce i dlatego pewnie jest zazdrosny o jedzenie ale powoli to się zmienia i już tak się nie kłócą) jedynie jeśli jakiś ptak chce dołączyć do jedzenia to po prostu się doskakuje do miski nawet jeśli obok są papugi to atmosfera jest dosyć łagodna... No chyba że chodziło o okres lęgowy wtedy może mogłabym się z tym zgodzić ponieważ podczas lęgów ptaki stają się bardziej terytorialne ale myślę że woliera jest na tyle duża żeby każdy ptak znalazł swoje miejsce np teraz jak zauważyłam papugi mają trzy ulubione miejsca: obok budki, całkiem na górze i po środku z tyłu.
A kanarki gdzie chcą. Ale myślę że papuzki na wiosnę może przystąpią do lęgów już teraz trochę zalotuja i często zaglądają do budki. Czasem nawet na noc niektóre ptaszki mi znikają co może świadczyć o tym że są w budkach.
Zastosuje się do tych rad dziękuję i pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr paź 05, 2016 15:33

jak to woliera ktora stoi w pomierszczeniu nieogrzewanym to powinna miec zamontowane dodatkowe oswietlenie, budkę trzeba zdjąć i powiesić wiosną
gniazda dla kanarków też tam bedziesz wieszać ? jezeli tak to nie licz na młode a nawet jak sie wylegną to młode faliste szybko sie z nimi rozprawią
?

Sweet papuzka

Post autor: Sweet papuzka » śr paź 05, 2016 17:57

Budka miała służyć ptakom za schronienie i jeżeli przystąpią do lęgów to tak a jak nie to nie nie wiem wszystkiego i nie wiem jak to będzie a nawet nie jestem teraz do końca pewna czy mam 4 samiczki czy 3 i jednego samca (kanarków) bo już kiedyś były komplikacje jaką ten jeden ma płeć więc...
A tak na marginesie zaraz po ukończeniu Przez młode samodzielności zamierzam je oddzielić i np sprzedać ponieważ nie mogę sobie pozwolić na tak dużą ilość ptaków tak może zabrzmiało to tak: po co wtedy chce żeby ptaki miały młode skoro nie będę mogła ich mieć?
W sumie to chyba każdy początkujący hodowca chce żeby coś mu się wyleglo a inni i tak potem sprzedają ptaki

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » czw paź 06, 2016 09:42

ptaki nie potrzebuja budki jako schronienia, potrzebuja ja tylko na legi . własnie najgorsze sa młode pow wyjsciu z budki, sa najbardziej aktywne, zaczepiają wszstko co widzą, potrafia jezdzić na nimfach, łapać je za ogony, wszystko jest dla nich zabawa, ktora moze zle się dla kanarków skończyć

Sweet papuzka

Post autor: Sweet papuzka » pt paź 07, 2016 19:43

Och...... nie wiedziałam ponieważ nie mam jeszcze tyle doświadczenia z ptakami egzotycznymi to właściwie też moje pierwsze papugi (nie licząc nimfy której musiałam się pozbyć) więc teraz nie wiem co mam zrobić jeżeli na prawdę może być tak źle... nie chce źle dla kanarków jednak chciałabym mieć też młode papużki... myślę że dobra byłaby opcja rozdzielenia ich na czas lęgów itd. w sumie mam też dużą klatkę po nimfie ale szerokość między prętami jest za duża,nie chce też żeby ptaki znowu siedziały w małych klatkach a nie mogę sobie pozwolić na to aby kupić drugą taką klatkę i na obecną chwilę nawet brać ich do domu (z resztą w tym momencie taka zmiana temperatury byłaby dla nich niebezpieczna) a na następny rok planujemy remont. Można by też po prostu zdjąć budki ale jest do nich bardzo trudny dostęp. :/

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » sob paź 08, 2016 09:16

utrudniony dostęp do budki ? to jak bedzie wyglada sprawa kontroli czy z młodymi wszystko jest w porzadku, jak bedzie się odbywało sprzatanie budki, bo gdy są młode to robimy to 1 x w tygodniu

Sweet papuzka

Post autor: Sweet papuzka » sob paź 08, 2016 12:06

Samo sprzątanie i kontrola może wyglądać zupełnie inaczej gdyż już próbowałam to robić (w sensie nie sprzątać itp. Ale zaglądalam do budki) ale myślę że to przez ilość gałązek postaram się je potem przyciąć żeby aż tak tego wszystkiego nie utrudnialy. A chodziło mi o zdjęcie budki bo jest powieszona troszkę wyżej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pomieszczenia dla papug”