Dziwne zachowanie nimfy...Podnoszenie jednej nogi...
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Dziwne zachowanie nimfy...Podnoszenie jednej nogi...
Witam 3 dni temu złapałam na dworze nimfe.Myślę że jest to młody samiec bo pięknie śpiewa. Dzisiaj zauważyłam, że podnosi jedna nogę,wyciąga ją jakby do przodu,mają w górę, w dół a przy tym nieraz coś tam sobie gada. Czy to normalne? Zdjęcia poniżej.
A druga kwestia jest taka,że papuga bardzo delikatnie drapie się w okół oczu. Czy możliwe ze coś ja tam swędzi. Może coś złapała na dworze? Czy papugi tak robią często?
Trzecią kwestią jest to, że ma bardzo długie pazury.Czy lepiej iść do weterynarza obciąć, czy może jest jakiś sposób żeby to zrobić w domu. Mam w domu dwie swinki morskie którym obcinanie sama pazury,wiec doświadczenie mam. Tylko nie bardzo wiem czy sama dam sobie rade z papuga :(
Czy możecie mip powiedzieć czy to jest samiec?
I czy to co ma na nosie jest groźne? Trzeba się udać do weta?
Pozdrawiam wszystkich :)
A druga kwestia jest taka,że papuga bardzo delikatnie drapie się w okół oczu. Czy możliwe ze coś ja tam swędzi. Może coś złapała na dworze? Czy papugi tak robią często?
Trzecią kwestią jest to, że ma bardzo długie pazury.Czy lepiej iść do weterynarza obciąć, czy może jest jakiś sposób żeby to zrobić w domu. Mam w domu dwie swinki morskie którym obcinanie sama pazury,wiec doświadczenie mam. Tylko nie bardzo wiem czy sama dam sobie rade z papuga :(
Czy możecie mip powiedzieć czy to jest samiec?
I czy to co ma na nosie jest groźne? Trzeba się udać do weta?
Pozdrawiam wszystkich :)
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Nie potrafię Ci odpowiedzieć czy to samiec czy samica, ale powinnaś udać się do weta żeby ją zobaczył, zbadał. Woskówka wygląda na zranioną, można ją profilaktycznie odrobaczyć skoro latała wolno po dworze, przy okazji wet może obciąć pazurki ale sama też możesz to zrobić. Koniecznie wymień żerdzie na naturalne o różnej grubości brzoza, wierzba a papuga sama będzie ścierać pazurki.
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Muszę tylko popracować nad jego dietą, bo nie za bardzo chce jeść war
zywa i owoce :(

-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Co do płci, stawiam na samca. Nie widzę prążków na sterówkach, a pierwsze pióro w czubku odbija się charakterystycznie. Papuga może podnosić łapki, bo zwyczajnie jej drętwieją i chce je rozprostować. Powodem mogą być na przykład złe żerdzie w klatce lub niewłaściwe podłoże, po którym wcześniej poruszał się ptak.
Najważniejsze, byś teraz zadbała o kondycję pierzaka. Bardzo ważną jest zbilansowana dieta: ziarna, owoce, warzywa, pokarm bogaty w białko i wapń dla zdrowych piór, dzioba i kości. Dobrze byłoby zanieść ptasie kupy do badania, by sprawdzić, czy nie ma pasożytów albo grzybicy.
Najważniejsze, byś teraz zadbała o kondycję pierzaka. Bardzo ważną jest zbilansowana dieta: ziarna, owoce, warzywa, pokarm bogaty w białko i wapń dla zdrowych piór, dzioba i kości. Dobrze byłoby zanieść ptasie kupy do badania, by sprawdzić, czy nie ma pasożytów albo grzybicy.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
co do płci to chyba nie zauważyłaś że to jest szek a u tej mutacji prążki nie są wyznacznikiem płci, to samo dotyczy czubka, identyczny czubek może miec i samiczka
wlaściciel po zachowaniu powinie poznać - gwizdy, śpiewy
wlaściciel po zachowaniu powinie poznać - gwizdy, śpiewy
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Oczywiście, że prążki są wyznacznikiem płci. Pewnie chodzi Ci o jasnego szeka, u którego lotki pierwszorzędowe i sterówki są jasne, więc prążki są słabo widoczne. Na ciemnym ogonie widać je w postaci szarych pasków - łatwe do zobaczenia pod światło.
Ten zresztą wygląda na szeka perłowego, któremu już zeszły perły. W takim razie byłby to dorosły samiec.
Co do czubka nie jest to regułą, ale często u samców pierwsze piórko wywija się właśnie tak.
Ścinanie pazurów nie jest takie ważne. Lepiej dać dobre żerdzi i poczekać, aż papuga sama zetrze pazury niż fundować jej stres.
Ten zresztą wygląda na szeka perłowego, któremu już zeszły perły. W takim razie byłby to dorosły samiec.
Co do czubka nie jest to regułą, ale często u samców pierwsze piórko wywija się właśnie tak.
Ścinanie pazurów nie jest takie ważne. Lepiej dać dobre żerdzi i poczekać, aż papuga sama zetrze pazury niż fundować jej stres.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Myślę że jest to samiec bo bardzo ładnie śpiewa. Poza tym coraz bardziej się oswaja z nowym otoczeniem :) Nosek juz mu się zagoil. Całymi dniami ma otwartą klatkę i lata kiedy chce. Jest jeden problem, chciałam mu zapewnić jakaś rozrywkę i nazbieralam gałęzi od wierzby. Mam zamiar je rozmieścić gdzieś w pokoju. Ale problem jest tego typu, że gałęzie są z wierzby kruchej prawdopodobnie. Czy mogą takie być? Czy lepiej skombinowac inne? No i jakie proponujecie zerdzie do ścierania pazurów? W zestawie razem z klatką były zwykle takie standardowe.
A co do nóg to podnosi raz jedna raz drugą i raz po raz gada do nich :D
Co do diety jest ciężko :( codziennie ma warzywa i owoce i nie je :( ostatnio jak siedział na łóżku, szybko polozylam połowę jabłka i trochę podziubal. Ale w klatce nie bardzo chce jeść :( Jakiś pomysł? Ostatnio mu wieszam na zabawkach w klatce ale nie je :(
Pozdrawiam
Oto Lolek <3 <3 <3 <3<3
A co do nóg to podnosi raz jedna raz drugą i raz po raz gada do nich :D
Co do diety jest ciężko :( codziennie ma warzywa i owoce i nie je :( ostatnio jak siedział na łóżku, szybko polozylam połowę jabłka i trochę podziubal. Ale w klatce nie bardzo chce jeść :( Jakiś pomysł? Ostatnio mu wieszam na zabawkach w klatce ale nie je :(
Pozdrawiam
Oto Lolek <3 <3 <3 <3<3
- Etna
- Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki
Przeczytaj, ten temat viewtopic.php?f=150&t=405&hilit=kie%C5%82ki
Moje papugi, dostają kiełki codziennie, bardzo je lubią. Większość papug, na nie się skosi.
Możesz robić sałatki viewtopic.php?f=150&t=599
W dziale o żywieniu, jest sporo ciekawych informacji viewforum.php?f=150
Świetnie, że taki papug oswojony jest :)
Moje papugi, dostają kiełki codziennie, bardzo je lubią. Większość papug, na nie się skosi.
Możesz robić sałatki viewtopic.php?f=150&t=599
W dziale o żywieniu, jest sporo ciekawych informacji viewforum.php?f=150
Świetnie, że taki papug oswojony jest :)