Nimfy i inne papugi razem podczas lęgów

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Nimfy i inne papugi razem podczas lęgów

Post autor: pirat59 » wt kwie 16, 2013 20:24

Czy Nimfy mogą swobodnie przystąpić do lęgów będąc w jednej wolierze z innymi papugami np. z Liliankami?? Wiem, że nimfy są świetnymi rodzicami zastępczymi, ale czy obecność innego gatunku nie będzie im przeszkadzać??

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » wt maja 07, 2013 13:18

Ja osobiście trzymam osobno nimfy podczas lęgu, nie trzymam ich z łąkówkami (Lilianka i łąkówka to jest ta sama rodzina ptaków ) ,ponieważ może tylko u mnie tak się zdarzyło że jak w jednej klatce 1x1x1 były nimfy ( klatka to była chwilowa ) a łąkówki były obok w klatce też te same wymiary to samiec łąkówki atakował przez siatkę nimfy. Więc radził bym nie trzymać razem ptaszków podczas lęgu.
Pozdrawiam

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » wt maja 07, 2013 13:30

[...]Rozmnażając lilianki w wolierach ogrodowych lub pokojowych musimy przestrzegać pewnych zasad. W wolierze może być tylko jedna para lilianek. Obsady woliery nie powinny stanowić inne gatunki papug. Możemy łączyć je natomiast z innymi gatunkami ptaków. [...]

Źródło: http://ptakiegzotyczne.net/lilianki.php

Chodzi tam co prawda o rozmnażanie lilianek, ale to z nimi trzymasz nimfy i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to one zajęły budkę lęgową czy też przegoniły zadomowione w niej już nimfy.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Lector
Ptaki które hoduję: Nimfy
Kontakt:

Post autor: Lector » wt maja 07, 2013 15:06

Nie mam aż takiego doświadczenia, ale widziałem nimfy + kozy pary lęgowe.
pozdrawiam Lector

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt maja 07, 2013 17:44

Ja mam razem ale nie w klatce tylko w pomieszczeniu ok. 15m2
Co do lianek to w roku ubiegłym i 2 lata temu w wolierze miałam 2 pary i wszystko było dobrze, samiczki nawet razem siedziały w jednej budce, calą zimę były razem w klatce 1x1 .
W tym roku jeden z samców zaczął atakować drugiego,musiałam je rozdzielić
Lilianki mam w wolierze z drobną egzotyką i nigdy nie przeganiały innych ptaków.
Nimfy nic nie zrobią lilianką i vice versa :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”