Aleksandreta: Wieksza i Rozowopiersna

Ważnym czynnikiem jest prawidłowy dobór par lęgowych , warunki jakie stworzyliśmy ptakom oraz dużo cierpliwości ze strony hodowcy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Aleksandreta: Wieksza i Rozowopiersna

Post autor: walh » ndz mar 25, 2007 20:10

Witam!! Wszystkich!!
jestem nowym uzytkownikiem tego wspanialego forum mam nadzieje ze bedzie wszystko ok.

Mam maly problem jesliu chodzi o Aleksandrety wieksze . Mam samca ktory byl trzymany w klatce z 3-4 lat:/ ale byl wypuszczany umi powtarzac swoje imie" Nicko" nie dawno kupilem mu samice 2,5 letnia z obrackza wszystko ok ale wystapilo wtornew z dziczenie tzn ze samiec nie powtarza nic juz;/ tylo troskze pogwizduje do samicy i siedza razem juz;/ Nicko chce wchodzic na samice tak to wyglada ale sa jeszcze bez budki bo chce im dac troszke czasu zeby sie zbiyly do siebie;) nie wiem jak to wyglaa kiedy pra jest gotowa do legu i jakie sa przejawy u nich wiem cos ze samice sa aktywniejsze no wlasnie bo moja samica strsznie wszeszczy juz pwooli. Dostaja kazdego dnia miske wazyw i owocow a druga miska ziarna.

Drugi temat to Posiadam pare alexandret rozowpiersnych samica juz wybarwiona a samiec juz powolli sie koloruuje fakt faktem tesh za bardzo nie wiem jak pzebiega okres godowy u tych papug i kiedy on wystepuja para widac ze jest razem bo samiec juz proboje karmic samice. dziennie dostaja swierze galazki do dziobania jak i wieksze alex. a zywienie podobne jak u innych alexandret. prosze o rady jesli mozna.:)

Pozdrawiam Waldemar

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn mar 26, 2007 08:35

Aleksandretty po otrzymaniu partnera bardzo szybko dziczeją i przelewają swoje uczucia właśnie na partnera ze swojego gatunku. Powinieneś im założyć odpowiedną dla nich budkę lęgową. Ptaki w okresie poprzedzającym lęgi są bardzo hałaśliwe i nic na to nie poradzisz. Po założeniu budki para najprawdopodobnie zajmie się przygotowywaniem gniazda co może potrwać kilka tygodni i to je troszkę uspokoi. Powinieneś im teraz zapewnić dobre pożywienie i dużo spokoju. Do samej kopulacji może dojść nawet bardzo szybko jednak do złożenia jaj możesz czekać nawet i trzy miesiące ale równie dobrze może to być krótszy okres.

Co do różowopierśnych to do na pewno jest jeszcze przed nimi długi okres do przystąpienia do lęgów, minimun1,5 roku. Mojemu koledze różowopierśne przystąpiły do lęgów dopiero w 7-mym roku życia jednak dojżałość płciową ptaki te osiągają już w trzecim roku. Więc tu narazie masz jeszcze czas z zakładaniem budki lęgowej.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » wt mar 27, 2007 11:09

no tak to dzis powiesze jeszcze budke wiekszym tylko mam jeszcze jedno pytanie czy musze im zostawic troszke miejsca na dachu budki czy moze przylegac bezposrednio do sufitu woliery, bo slyszalem ze trzeba zostawic troche miejsca i budke zawiesic w polowie woliery zeby ptaki wchodzily na budke:/ acha i mam do tej pary pien drzewa czy moze byc otwor wlotowy 9cm srednicy. postaram sie zrobic dzis fotke tej pary i wrzucic wieczorem.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt mar 27, 2007 11:55

U mnie akurat wszystkie budki u wszystkich gatunków ptaków są podwieszone pod samym sufitem , jakoś nie zauważyłem aby to przeszkadzało ptakom. Myślę że to tylko będzie zależało od Ciebie jak powiesisz budkę. Otwód wejściowy jest trochę za mały ale aleksandretty i tak go sobie przerobią na swój sposób, sam zobaczysz czy wciskają sie tam na siłę lub go powiększają.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » wt mar 27, 2007 14:44

Budka juz została powieszona:) i zaraz samica przyleciala i weszla :) slychac juz jak skrobie we wnatrz, samiec narazie nie pewnie siedzi na dachu budki:) wieczorem bedzie fotka:)

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » pt mar 30, 2007 22:56

moje alexy
Załączniki
ale.JPG
moja para wielkich
nicl.JPG
samiec
samica 0.1 alexy.JPG
samica rozowpiersnej
[ar.JPG
para rozowopiersnych

Awatar użytkownika
walh
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » wt kwie 03, 2007 21:38

Witam:) samica alexy wiekszej juz powoli zaczyna znikac w budzie:) samiec karmi juz samice.
Ostatnio zmieniony wt kwie 03, 2007 21:41 przez walh, łącznie zmieniany 1 raz.

Wowo
Ptaki które hoduję: Aleksandretty i nierozłączki
Kontakt:

Post autor: Wowo » śr maja 02, 2007 21:24

Ja jutro wstawię budkę swoim wielkim. Zobaczymy co z tego będzie. A u Ciebie już coś mają?
Pozdrawiam i życze sukcesów w hodowli!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Hodowla i Rozmnażanie Aleksandrett-(psittacula)-”