kłótnie czarnogłówek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
xanuskaxd
Ptaki które hoduję: nierozłączki
Kontakt:

kłótnie czarnogłówek

Post autor: xanuskaxd » ndz wrz 05, 2010 19:41

Witam.

od pół roku jestem właścicielką parki dwuletnich czarnogłówek, napewno jest to parka, miały nawet jaja jednak nic z nich się nie wykluło, ( zapewne z braku wilgoci w gnieździe ).

Papugi dotąd trzymalam w dużej klatce, 60x70x150 , jednak perspektywa codziennego odkurzania pokoju zmusiła mnie do przeniesienia ptaków do mniejszej klatki ( 50x40x80)

klatka jest itak dość spora a nierozlaczki to małe papugi,
jednak odkąd znajduja sie w mniejszej klatce caly czas sie kłucą, dziobią, odganiają, ( ale w przewach pomiędzy klutniami iskaja się i siedzą wtulone ).
Boje sie poprostu że pewnego dnia po powrocie z pracy zastane jedną z nich ranną lub martwą;/

hodowałam kiedyś falki razem z czerwonoczelnymi, i nigdy nie widzialam żeby któreś się atakowaly, nawet miedzy gatunkami :-/
więc poprostu nie wiem co robić.
proszę o jakąś rade, podpowiedź :-(
Ostatnio zmieniony sob lis 13, 2010 05:57 przez xanuskaxd, łącznie zmieniany 1 raz.
O, RLY ?

lorysa
Zbanowany
Zbanowany
Ptaki które hoduję: kozy,nimfy,aleksandretty,faliste

Post autor: lorysa » ndz wrz 05, 2010 19:59

ja mysle ze mają za mało miejsca bo były w większej klatce a tu nie i niemają az az tyle swobody i terytoria moze jakies chcą miec to jest moje zdanie
większego dupka niż ja na pewno już w necie nie znajdziecie, nie znam się na niczym i handluje ptakami.

Wojo
Ptaki które hoduję: -

Post autor: Wojo » ndz wrz 05, 2010 20:56

Ja uważam, że w tamtej klatce każda miała swoje miejsce, a w tej jest go za mało i jedna zajeła sobie większość terytorium... i są to kłótnie terytorialne.
Wojtek

Awatar użytkownika
xanuskaxd
Kontakt:

Post autor: xanuskaxd » ndz wrz 05, 2010 21:07

ehh no nic, jezeli kłutnie będa nadal, to przez ten tydzień będe poprostu zostawiała otwartą klatke, żeby ptaki mogly sobie z niej wychodzić i latać po pokoju kiedy beda chcialy,

a w ten weekend postaram sie zbudowac klatke której 3 ścianki nie będą z krat tylko z drewna, a jedna kratowana zwrócona w strone okna,
nie bede miala wtedy juz takiego problemu z zachowaniem względnej czystości w pokoju.
pozatym ptaki prawie codziennie mają mozliwosć latania po mieszkaniu pod nadzorem..
dzieki ;)
O, RLY ?

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » pn wrz 06, 2010 08:00

wyjście to też zrobienie z pleksy np. takich pasków które ograniczały by śmiecenie (jakby podwyższenie kuwety,miałam takie coś i dobrze sie spisywało

ewahejduk

Post autor: ewahejduk » śr wrz 08, 2010 22:44

Zastanawia mnie jeden fakt. Jaki wpływ ma wielkość klatki na bałagan robiony przez papugi? Robią taki sam śmietnik wszędzie gdzie są. A sprzątać trzeba tak czy siak. Ja bym nie przenosiła nierozłączek do mniejszej klatki. To są zwariowane i nieobliczalne czasami ptaszki zwłaszcza kiedy czują, że przestrzeni mają za mało.... Mogą się kochać ale muszą mieć gdzie się wylatać. A może problem był w tym, ze były zamknięte na zbyt małej przestrzeni bez możliwości lotu? wtedy nierozłączki robią się agresywne i nerwowe nawet wobec partnera.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”