Moja para Kurik ......

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

mstoszek
Ptaki które hoduję: rózne:)

Moja para Kurik ......

Post autor: mstoszek » pt kwie 23, 2010 14:14

witam

potrzebuje pomocy w sprawie amazonek
w tamtym roku jesienia kupiłem dwie amazonki kuriki ptaki miały być 5 letnie
na oko wyglądały jak para ponieważ wyrażnie różniły sie wielkością .
na dzien dzisiejszy zaczynam szczerze wątpić czy to para ponieważ nie widze u nich żadnego zainteresowania sobą mimo wiosny za oknem a są one w tej chwili w olierze z wylotką zewnętrzną
kolejna sprawa kolory piór maja identyczne nie widać żadnej wyrażnej różnicy

moje pytanie jest następujące czy ktoś jest w stanie pomóc mi ustalić czy jest to faktycznie para??

z góry dziękuje za pomoc
Poprawiłam tytuł tematu bo mowa jest o Kurikach a nie o amazonkach wenezuelskich jak poczatkowo było zatytułowane.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 25, 2010 05:49 przez mstoszek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » pt kwie 23, 2010 14:17

mstoszek pisze:moje pytanie jest następujące czy ktoś jest w stanie pomóc mi ustalić czy jest to faktycznie para??
jeśli kupiłeś te amazonki bez badań DNA co do płci, to powinieneś takie badania teraz sam zlecić, bo inaczej to tylko możesz się domyślać i gdybać.

mstoszek

Post autor: mstoszek » pt kwie 23, 2010 14:34

kupiłem bez badań niestety

a macie może namiary na jakies laboratorium gdzie mozna badania wykonać

druga sprawa jak wyrwac pióra tak żeby ptaków nie zestresować za bardzo :)?

mstoszek

Post autor: mstoszek » sob kwie 24, 2010 12:12

jestem z bukowca koło łodzi najlepiej było by gdyby wyrwał weterynarz poniewaz ja tego nie chce robić
moje papugi są w wolierach i ta akurat para jest wyjatkowa dzika takie wyrwanie spowodowałoby że jeszcze bardziej były by zestresowane i podejrzewam że również to żle wpłyneło by na ewentualne lęgi

a tak zmieniając troszke temat
czytałem kilka artykułów że amazonka kurika jest bardzo głośnym ptakiem
moja para jest strasznie cicha i spokojna zero życia w tych ptakach diete u mnie maja taką aby się nie obtuszczały czyli głównie owoce kiełki warzywa zielonka
i nie wiem czy jest to spowodowane stresem czyli zmianą miejsca mam je mniej więcej pół roku (może troszke dłużej) czy jakies inne kwestie wpływają na ich zachowanie i czy poprostu te ptaki takie są

p.s. przepraszam za haotyczność

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » ndz kwie 25, 2010 05:43

Nie wiem czy w Łodzi (WojtekZ tam mieszka, może coś wie :-D) przeprowadzają badania DNA. .....
Do Warszawy masz blisko więc polecam jazde z ptakami do :
Klinika Małych Zwierząt SGGW ul. Nowoursynowska 159 C tel tel. 022 593 61 04
Dr. Ledwoń
Trzeba telefonicznie umawiać się na wizyty.
lub :
Salvet - tel. (22) 842 95 06 - ul.Kosiarzy 14 dr. Kruszewicz
tel. (22) 670 20 42 - ul. Ratuszowa przy wejściu do ZOO
mstoszek pisze:...... moja para jest strasznie cicha i spokojna zero życia w tych ptakach diete u mnie maja taką aby się nie obtuszczały czyli głównie owoce kiełki warzywa zielonka ......

Kuriki uwielbiają się bawić. Czy te ptaki mają jakąś rozrywkę typu zabawki, gałęzie do korowania , itp ? Drabinki do wspinania - uwielbiają wspinaczki, huśtawkę lub dwie do bujania ?
Znudzone ptaki zawsze będa osowiałe......
Suche ziarno też muszą mieć.
Kuriki z reguły sa wesołymi ptakami, nie drą nieustannie dziobów...... ale by stały się żywsze - dostarcz im czegoś, by miały zajęcie. Często zabawki zmieniaj bo tak jak małe dzieci - szybko tracą zainteresowanie jedną i rozgladają się za inną.

http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=879 tu masz charakterystykę Kurik więc poczytaj proszę.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz kwie 25, 2010 18:08

Ja wysyłałem pióra do Wrocławia dr. Piasecki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Robi
Ptaki które hoduję: zako ary lorysa gorska
Kontakt:

Post autor: Robi » pn kwie 26, 2010 06:13

Mam pytanie czy dobierajac ptaki jako pare hodowlana nie powinnas przed wsadzeniem ich do woliery sprawdzic ich plec??
Przeciez moglo dojsc do tragedii, na cale szczescie jeszcze nie.
Postaraj sie to zrobic jak najszybciej.
A co zrobisz gdy bedziesz miala dwie samiczki lub odwrotnie?
Jaka wtedy odpowiedzialnosc z Twojej strony wobec tych stworzen? sprzedaz, dokupisz...??
Miejmy nadzieje,ze bedzie to para.
Lidia
Lidia

mstoszek

Post autor: mstoszek » pn kwie 26, 2010 23:17

robi nie wiem czy piszesz do mnie ??
mam na imie michał jestem facetem nie kobietą:)

kupiłem te amazonki od hodowcy jako pare !!!!! takich mamy hodowców w polsce że na słowo nie można wierzyć papugi hoduje tylko dwa lata ale zostałem już tyle razy oszukany i wprowadzony w błąd że szkoda gadać
jeśli będą to dwie samice lub samce to chyba normalne jest to że jedną sztuke sprzedam i do kupie do pary wogule nie wiem skąd to pytanie
wszyscy hodowcy kupują sprzedają aby zbudować pary
to nie jest pupil który się przyzwyczaja do właściciela ( a i tak ile osób sprzedaje swoje pupile bez żadnych skrupułów
czyli chyba twoje wątpliwości juz rozwiałem

krysia dziękuje Ci za adresy na pewno z nich skorzystam
co do karmy oczywiście ziarno mają cały czas pod dostatkiem podaje im karme deli nature owocową od justyny b.
zrobiłem tak jak powiedziałaś i zawiesiłem im obok ich ulubionej gałęzi zabawkę
na razie efekt jest taki że boją się do niej podejść mam na dzieje że za kilka dni ją zaakceptują i będą się bawić
w ciągu kilku najbliższych dni pojade do warszawy i dowiemy sie czy to para przy okazji jak będę u weterynarza który dobrze zna się na ptakach po prosze o kompleksowe badania może powiedzą mi coś na temat wieku i stanu zdrowia

wrzuciłbym kilka ich fotek oraz innych papug tylko nie bardzo wiem jak i gdzie

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » wt kwie 27, 2010 05:18

Rzeczywiście przy tzw. okazji - zrób badania..... Przynajmniej będziesz spokojniejszy co do stanu zdrowia amazonek i ich płci, a wetów podałam Ci najlepszych, z wiedzą, praktyką, doświadczeniem. Dr. Kruszewicz z racji dyrektorowania warszawskiemu Zoo, przyjmuje raz w tygodniu a kolejki są ooookropne.....

Mieszankę masz dobrą, dawaj koniecznie gałęzie do korowania i ewentualnej zabawy - jabłoń, grusza, lipa, brzoza, wierzba, lipa, jesion, bez lilak (nie czarny), spokojnie możesz podać z kwiatami. Rośliny muszą być wolne od zanieczyszczeń, spalin, więc radzę zza miasta przywieźć.
teraz klatka - czy jest obszerna by ptaki nie czuły ciasnoty ? Czy wypuszczasz amazonki dla rozprostowania skrzydeł ? Czy mają dostęp do sepii, kamienia mineralnego ?
Kuriki są z natury ciekawskie więc zabawkami powinny się zainteresować jak tylko dojdą do wniosku, że ,,to nie gryzie" To rozpoznawanie nigdy długo nie trwa. Moja kurika natychmiast chwytała dziobem wszystko co nowe, byle tylko w zasięgu dzioba. Najchętniej bawiła się długopisami lub wspinaczką po łańcuchu.
Odpowiednie żywienie, rozrywka, luz - powinny spowodować rozruszanie się ptaków.
Sorry za te pytania ale nie wiemy jakie masz doświadczenie w tym względzie :->
Czy wiesz, że min te amazonki trzeba rejestrować......
Jeśli chodzi o zdjęcia, to tu http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=133 załóż nowy temat np Galeria Mstoszka lub wklej zdjęcia w albumie.

mstoszek

Post autor: mstoszek » czw kwie 29, 2010 22:11

co do klatki to trzymam wszystkie moje pary papug w wolierach mam siedem wolier zewnetrznych o wymiarach 2,5x1x2metry
oraz 5 wolier wewnętrznych ogrzewanych wraz z wylotkami czesć ogrzewana jest o wymiarach 1,2x1,2x2 a wylotka 2x2x2
i w takiej wolierze znajduje się ta para amazonek
co do wapna mają cały czas go pod dostatkiem sepie również
jak przerabiałem ostatnio woliery to ścianki rozdzielające które postawiłem z OSB wymalowałem zwykłym wapnem ptaki lubia nie raz zjadać ze ściany wapno
gałązki podaje oczywiście z kwiatkami:) głównie brzozowe
dostaja również mleczyk jabłka marchewke szpinak jajka na twardo kiełki i wiele innych różnych przysmaków

Markus85
Ptaki które hoduję: Rudosterki, Katarzynki
Kontakt:

Post autor: Markus85 » śr sie 22, 2012 21:08

Ja też nabyłem a w zasadzie wymieniłem sie za parę "kurik" samiec się podskubywał jak go wziołem u mnie są teraz w wolierze w ogrodzie. Podobno jest to para 8 letnia. Narazie chcę żeby "samiec" poprawił swoje upierzenie, a jak bedzie już z nimi wszystko ok to może da się uzyskać jakieś młode. Chciałbym sie dowiedziec od osób które je hodują, w jakich budkach się lęgną i w jakich miesiącach najchętniej gniazdują? Narazie niebędę nawet próbowal dopuki papugi nie będa naprawdę w formie. Za wszelkie informacje z góry bardzo dziękuję!

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Zywienie-zdrowie-hodowla-amazonki”