Już od dłuższego czasu interesuję się gatunkiem papug jakimi są Rudosterki. Być może w przyszłości zdecyduję się na ich zakup. Widząc dosyć spore zainteresowanie tym tematem na forum postanowiłam spytać o kilka rzeczy, które mnie zastanawiają. Chodzi tu przede wszystkim o to czy jeżeli kupować to parkę czy jedną papużkę? Znam dobre i złe strony posiadania "pupilka" dlatego wiem, że czasami może nie być to zbyt dobre rozwiązanie dla papużki. Dlatego też mam pytania do osób, które posiadają parkę tych papug w domu. Jak wygląda oswajanie w tym przypadku. Łatwiej czy trudniej? Czy istnieje możliwość oswojenia na tyle, żeby przylatywały na ramię i dawały się głaskać? Czy papugi mogą atakować człowieka w celu obrony partnera? Itd. A jeżeli już decydować się na parę to jak kupować ? od razu dwie, czy najpierw kupić jednego ptaka, oswoić trochę i dokupić drugiego? Czy są potem duże problemy z łączeniem? Chciałabym, żeby osoby, które mają doświadczenie w tym temacie opowiedziały trochę o swoich doświadczeniach pozwalając przybliżyć trzymanie dwóch Rudosterek.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam Dominika