aleksndretty - dziedziczenie barw
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
aleksndretty - dziedziczenie barw
Witam,
Mam pytanie odnośnie dziedziczenia barw. Czy na podstawie ponizszych informacji możecie określić na jakie mutacje szczepiony jest samiec?
Para:
samica lutino - po samcu lutino i niebieskiej samicy
samiec szary (stalowy) - nie wiem nic o rodzicach
Młode po tej parze wyszły:
* jedna stalowa
* dwie jasno zielone (jaśniejsze niz standart) z najdłuższymi lotkami z intensywnym niebieskimi nalotem (ciemniejszym niz u standartów).
Mam pytanie odnośnie dziedziczenia barw. Czy na podstawie ponizszych informacji możecie określić na jakie mutacje szczepiony jest samiec?
Para:
samica lutino - po samcu lutino i niebieskiej samicy
samiec szary (stalowy) - nie wiem nic o rodzicach
Młode po tej parze wyszły:
* jedna stalowa
* dwie jasno zielone (jaśniejsze niz standart) z najdłuższymi lotkami z intensywnym niebieskimi nalotem (ciemniejszym niz u standartów).
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl
www.moje-papugi.pl
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, nimfy, faliste, swiergotki, rudosterki, barabndy, barnardy, rozelle,
- Kontakt:
Witam mam pytania co do dziedziczenia kolorów u aleksandrett. Np. Interesuje mnie po rodzichac samiec lutino samica laceving zielony jakie młode będą szpaltami a inne jakie będą miały kolory. Np czy samiec pastel szary może być szpaltem na laceving??? Bo z tego co mi powiedział hodowca od którego kupowałem mojego samca to jest szpaltem. A i po jakich rodzicach mógł by być???
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, nimfy, faliste, swiergotki, rudosterki, barabndy, barnardy, rozelle,
- Kontakt:
okey czyli facet nie kłamał bo powiedział własnie taką parę ( palid czyli laceving ) . a raczej laceving czyli palid. Wiem że pisze nie poprawnie ale uwierzcie ze od młodego jakoś się przyzwyczaiłem laceving za to przepraszam.... 

Bo Moja Jedyna Miłość To Jest Motor ! Śląsk&Motor Zawsze Ponad Prawem !
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna, rozella białolica, nimfa, świergotka, falista
Witam wszystkich. Od roku zafascynowałem się aleksandrettami obrożnymi. Caly czas powiększam stato młodych. Mam pytanie.
Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania koloru po rodzicach u aleksandrett jeżeli ptaki są różnych barw i nie odziedziczyli koloru po rodzicach.
Mam pytanie. Mam stalowego samca aleksandretty obrożnej po parze: - fioletowy samiec, - oliwkowa samica z żółtą głową i ogonem. Czy jest szansa, że taki samiec będzie przenosił kolor po ojcu? W jakim procencie?
Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania koloru po rodzicach u aleksandrett jeżeli ptaki są różnych barw i nie odziedziczyli koloru po rodzicach.
Mam pytanie. Mam stalowego samca aleksandretty obrożnej po parze: - fioletowy samiec, - oliwkowa samica z żółtą głową i ogonem. Czy jest szansa, że taki samiec będzie przenosił kolor po ojcu? W jakim procencie?
tomo pisze:Witam wszystkich. Od roku zafascynowałem się aleksandrettami obrożnymi. Caly czas powiększam stato młodych. Mam pytanie.
Ten stalowy samiec może mieć gen fioletowy , ale nie musi. Pozdrawiam
A o jaką mutację chodzi, o głowa-ogon?.
U mutacji głowa-ogon jest brzuch rozjaśniony. Aby odchowywać takie papugi trzeba taką mutację posiadać. Pozdrawiam
Jeżeli samiec ma gen fioleta( a Twój nie musi mieć) to z taką samicą dałby i młode fiolety.Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję: Modrolotki czerwonoczelne lutino i niebieskie, modrolotki żółtoczapeczkowe, mnichy nizinne mitacje, aleksandretty obrozne i większe, faliste
Witam. Czy ktos moze powiedziec na jakie młode mozna liczyc po parach
1.0zielony/kobalt 0.1niebieski
1.0zielony/niebieski 0.1zielony/kobalt
1.0zielony/niebieski0.1kobalt
1.0zielony/kobalt0.1zielony/niebieski
?
1.0zielony/kobalt 0.1niebieski
1.0zielony/niebieski 0.1zielony/kobalt
1.0zielony/niebieski0.1kobalt
1.0zielony/kobalt0.1zielony/niebieski
?