Patyki, żerdzie, drzewka, place zabaw , konary dla papug

Poidła, karmidła, zabawki i inne niezbędne ptakom rzeczy.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Emii
Ptaki które hoduję: Nie hoduje...

Re: Patyki, żerdzie, drzewka, place zabaw , konary dla papug

Post autor: Emii » ndz cze 12, 2022 18:29

Dzień dobry :mrgreen: . Mam parę pytań co do naturalnych żerdzi z brzozy. Przygotowuję klatkę dla senegalki, a ceny żerdzi w sklepach zoologicznych zaczynają mnie przerażać.. :shock: . Niedawno przyniosłam do domu sporą gałąź brzozy z łaki w pobliżu naszego sadu położonego daleko od miasta i dróg. Brzoza wyglądała na całkowicie zdrową i była czysta, nie obrastały jej żadne grzyby ani mech. W domu oblałam ją kilka razy wrzącą wodą a potem umyłam ciepła wodą.
Pani od której kupiłam klatkę dorzuciła mi żerdzie również z brzozy, ale były używane wcześniej przez inną senegalkę. Pani powiedziała że papuga była całkowicie zdrową i że mogłam użyć te żerdzie. Dostałam 4, ale zachowałam tylko jedną ponieważ były o wiele za grube dla senegalki, i dlatego że nie jestem przekonana co do używania żerdzi po innej papudze dla mojej. Z tą jedną żerdzią powtórzyłam ten sam proces oblewania wrzątkiem i szorowania pod ciepłą wodą. Jest ona poobgryzana w niektórych miejscach, ale te też dokładnie wyszorowałam.
Łącznie mam trzy żerdzie: jedną na całą długość (tą z łaki), jedną na całą szerokość (używana) i jedna krótsza na środku klatki (kupiłam w sklepie zoologicznym)

A więc pytanie jest takie: czy takie mycie jest wystarczające by żerdź była całkiem bezpieczna dla paputa, i czy mogę zostawić tą jedną wcześniej używaną żerdz?

A tak swoją drogą, czy ktoś hoduje/zna hodowcę senegalek? Narazie nie mogę znaleźć nikogo, może to dlatego że u nikogo się jescze nie wykluły?

Pozdrawiam <roza>

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » pn cze 13, 2022 09:10

Ja po myciu wstawiam do piekarnika. Tu masz w dwóch rozmiarach: https://www.zooplus.pl/shop/ptaki/akces ... azki/31519

ketraBik
Ptaki które hoduję: Aleksandretta chińska

Post autor: ketraBik » wt wrz 13, 2022 10:31

Cześć,
Chciałbym się zapytać, czy gałęzie mirabelki będą odpowiednie na żerdź. Mam za płotem ogrom mirabelek i byłoby mi najwygodniej ich użyć :)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt wrz 13, 2022 16:16

MIRABELKA to śliwa, a ze sliwy nie dajemy

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Akcesoria pomocnicze dla papug-”