[Pytanie] Pasożyty zewnętrzne - diagnoza, leczenie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

arczii
Ptaki które hoduję: Faliste

[Pytanie] Pasożyty zewnętrzne - diagnoza, leczenie

Post autor: arczii » ndz cze 14, 2020 23:59

1. Czy wszystkie pasożyty zewnętrzne (w większej ilości) można zdiagnozować gołym okiem lub zwykłą lupą?
2. Czym to leczyć żeby przypadkowo nie zaszkodzić papużce?
(wyczytałem, że iwermektyna skuteczna, ale podobno 1 kropla z igły 0.4 to 3 krotność zalecanej dawki - czy są jakieś alternatywne bezpieczniejsze leki?)

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » pn cze 15, 2020 14:58

Z tego forum wiem żeby nie podawać pod skrzydła tylko na kark żeby ptal nie zlizal bo się za truje.

arczii
Ptaki które hoduję: Faliste

Post autor: arczii » pn cze 15, 2020 16:28

Mam kilka falistych, które lubią się pieścić między sobą więc ten lek na kark odpada. Przeglądając forum zauważyłem temat "jak kupić zdrową papugę" gdzie Wojtekz poleca NATURAL ANTWERP pisząc iż jest on absolutnie bezpieczny - tak więc na drugie pytanie szybko znalazłem odpowiedź.

Bardzo prosiłbym forumowiczów o odpowiedź na moje pierwsze pytanie.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt cze 19, 2020 17:33

wystarczy dac na szyje, lek sie szybko wchłania, na pewno drugi ptak sie nie zatruje, ppasożyty widac na ciele ptaka, jak ma swierzb to widac objawy jego żerwowania

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”