żywienie mnichy

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

goniak
Ptaki które hoduję: mnicha, nimfa

żywienie mnichy

Post autor: goniak » pn lip 13, 2009 00:19

witam serdecznie wszystkich :lol:
mam pytanie odnosnie pokarmu i smakołyków dla mojego Dizla. Przez całe moje życie zajmowałam sie nimfami i były to spokojne "dzieci" jak również pokarmowo niewybredne. Teraz sobie sprawiłam mojego Dizla i uczę sie cierpliwosci na nowo ;-) , prosze o cenne rady jak to małe wszędobylskie wykarmic, czym najlepiej i co można jeszcze mu oprócz tego podsunąć.
..wystarczy wzmianka o którym garunku powinnam poczytac, który bedzie najbardziej zblizony do mnichy z opisanych.
Zmieniałam juz pokarm kilka razy (problemy w innym temacie), mieszałam tzw. "bazy pokarmowe" ale mu nie odpowiadało za bardzo. Teraz mam pokarm prestige dla amazonek i mieszam mu to z mokrym pokarmem dla falistych Gold Patte (tak mi doradzono w sklepie zoo) i jakos zjada. oprócz tego proso i kolby oczywiscie a co jeszcze? skoro pochodzi z ameryki poludniowej to tak ja amazonke karmic? ..przyda sie pare słów od hodowcy mnich :))
dzieki

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn lip 13, 2009 07:48

goniak, jeśli nie czytałaś tematów z linka http://www.aleksandretta.pl/forum/viewf ... a98f2a32b8 radzę poczytać a zwłaszcza o kiełkowaniu , sałatkach, bezpiecznych chwastach i innych zielskach.
Teraz jest lato i pod dostatkiem owoców, warzyw, przeróżnych ziół na polach lub w ogrodach.
Sucha karma niech bedzie tylko podstawowym dodatkiem non stop w zasięgu dzioba. natomiast dawaj dużo owoców. Z kolb raczej zrezygnuj bo oprócz utuczenia ptaka nic więcej nie zyskasz.

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » pn lip 13, 2009 22:14

Mnichy i amazonki pochodza z Ameryki poludniowej,ale zyja w innych srodowiskach.Ja moje mnichy karnilem pokarmami dla duzych papug(nazw nie pamietam) z bardzo dobrym skutkiem hodowlanym.Ptaki te,chodz nie sa duze maja silne dzioby,musza miec sporo czegos do obgryzania-galezi,kartonow w klatce,na klatce... :->
Pozdrawiam. Artur

bastek0012@gmail.com
Ptaki które hoduję: Mnichy

Post autor: bastek0012@gmail.com » wt paź 28, 2014 21:40

Mam jeszcze jedno pytanie jaką karmą i nie tylko karmić moja mnichę ?

Awatar użytkownika
Shira
Ptaki które hoduję: mnicha nizinna

Post autor: Shira » wt paź 28, 2014 21:56

ja podaje różne i dla średnich i dużych papug na zmianę różnych firm. Fajnie mi jako dodatek zjada exotik fruit i light. Teraz zamówiłam też z tej firmy premium australian, dla nimf bodajże. Staram się urozmaicać jak mogę. I na ile paput chce jeść.

Kubuśśś
Ptaki które hoduję: Mnicha Nizinna

Post autor: Kubuśśś » czw lis 06, 2014 10:47

Witam :D Od dwóch dni jestem posiadaczką mnichy nizinnej (chyba samca). Jest to bardzo odważny ptak,prawie wcale się nie boi,pierwszego dnia u nas już jadł od nas z ręki,kiedy przystawiam buzie do klatki od razu podchodzi. Wymiana wody też nie robi na nim większego wrażenia,najwyżej odchodzi kawałek. Piszę w sprawie żywienia mam nadzieję,że w dobrym miejscu :) Kuba został kupiony w Kakadu,może nie był to dobry wybór ale od początku był taki odważny i właśnie ten jego charakter mnie przekonał :) Tam nikt nie dawał mu do jedzenia owoców. I moje pytanie brzmi jak zacząć mu je wprowadzać. Dostał ze dwa trzy razy jabłko i ze dwa razy gruszkę-baaardzo mu smakuje i domaga się jeszcze :D Niestety kupkę zrobił trochę zielonkawą po tym i trochę się wystraszyłam. No i boję się żeby po każdym nowym owocku tak nie reagował. A może wcale nie powinnam się tym martwić i tylko nie potrzebnie panikuję? Bardzo proszę o radę gdyż jest to moja pierwsza ptaszyna :) Niestety na temat mnich za dużo w necie nie znalazłam dlatego postanowiłam napisać tutaj. Pozdrawiam wszystkich Ela i Kubuś :D

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw lis 06, 2014 11:23

Spokojnie, bez paniki <okok> Powinnaś się wręcz cieszyć, że ptaszyna zjada ,,nowości"
Ziarna w diecie codziennej to podstawa. Owoce i warzywa wprowadzaj normalnie, każdego dnia coś innego. Np. dziś jabłko i marchewkę lub buraka czy pomidora; jutro gruszkę i warzywko, pojutrze banana i warzywko,potem granata i warzywko, itd ... Do tego gałązki do korowania <mruga>
Z upływem czasu zobaczysz co mniszce najbardziej pasuje.
Poczytaj tematy viewforum.php?f=150 a dowiesz się co bezpiecznie można podawać, a co jest trujące lub szkodliwe w diecie ptaków.
Kupkami się nie martw. Mogą być wodniste, zabarwione, ale to zależy od tego co i ile ptak zjadł.
Jeśli zje więcej soczystych owoców, kupka będzie zielono, biało wodnista.
Jeśli będą to np warzywa plus ziarna, kupka będzie też zielonkawa ale bardziej zwarta. Taki ,,robaczek"

Kubuśśś

Post autor: Kubuśśś » czw lis 06, 2014 11:34

Dziękuję za tak szybką odpowiedź :) Trochę się martwiłam ta kupą. A on nowe od razu bada dziobem i jest straszny żarłok :) Marchewka surowa mu nie pasowała za bardzo chyba dlatego,że zbyt twarda następnym razem mu ugotuję. A co do gałązek to jakie mu podawać? z jakich drzew? No i teraz jest prawie zima więc nie znajdę młodych gałązek... I czy takie gałązki z zewnątrz nie stwarzają ryzyka zarażenia się jakimś pasożytem?

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw lis 06, 2014 12:10

Kubuśśś, jak warzywo za twarde, zetrzyj surowe na tarce. Surowe maja więcej wartości odżywczych niż gotowane. W procesie gotowania z warzyw uwalnia się większość cennych witamin, a to wylewasz wraz z wodą. Poza tym miękkie warzywa są raczej paćkowate a to może nie przypaść do gustu Twojej papużce.
No i marchewka marchewce nie równa a ptak to wyczuwa. Zależy gdzie rosła i jakimi nawozami była traktowana. Staraj się kupować na targowiskach, zieleniakach. Wybieraj małą, mniej wyrosnietą. Najlepsza jest marchew odmiany karotka bo jest słodsza niż wszystkie inne.
Zimą możesz podawać warzywa z mrożonek (po rozmrożeniu) np. brokuł, kalafior, zielony groszek, fasolke szparagową, jagody leśne, itd..........
Nie musisz podawać młodych gałązek, mogą być i jesienne czy zimowe, cięte z dala od ruchliwych dróg. Możesz zimą wstawić gałązki do wody a wypuszczą młode listki.
Podawanie gałązek do korowania ma na celu : naturalne ścieranie się stale rosnącego dzioba, dostarczenie do organizmu makro i mikroelementów, zabicie nudy, itd.
W wyżej podanym linku znajdziesz tematy dotyczące min bezpiecznych drzew. Poczytaj proszę.
Wystarczy że dobrze umyjesz gałązki pod bieżącą, ciepłą wodą, a nic złego sie nie stanie.
Oczywiście musisz je dobrze obejrzeć, czy nie mają na sobie porostów ewentualnie jakiś grzybów lub czarnych plam.

Kubuśśś

Post autor: Kubuśśś » czw lis 06, 2014 15:21

A czy trzeba koniecznie korować? To mój pierwszy ptak i nie mam doświadczenia. Czy dłubanie tej kory nie byłoby właśnie zabawą? No sama nie wiem.... No bo chyba nie będzie jej jadł....

towal
Ptaki które hoduję: brak

Post autor: towal » czw lis 06, 2014 15:46

Nie obdzieraj gałązek z kory. Ptak to zrobi za Ciebie, z pożytkiem na swoją korzyść. (tak przynajmniej zrozumiałem śledząc różne tematy na forum). Najlepsze będą gałązki z wierzby, lub jabłonki. PONOĆ nie powinno się podawać gałązek z drzew jednopestkowych- śliwka, wiśnia etc.

Pozdrawiam, Piotrek! :)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw lis 06, 2014 17:08

Nie Ty masz korować <wysmiewacz> papuga ma to robić. Jakies drobiny kory zje dostarczajac w ten sposób makro i mikroelementów do organizmu.
Dlatego ważne jest by były to gałęzie z drzew tzw bezpiecznych. Dużo na ten temat było pisane więc nie ma sensu powielania tego samego.

Kubuśśś

Post autor: Kubuśśś » czw lis 06, 2014 21:40

<rotfl2> oj no tak,faktycznie to papuga ma robić <rotfl2> . Nie wiedziałam o co chodzi z tym korowaniem,sprawdziłam w google i opacznie zrozumiałam :) Heheheh teraz na pewno zapamiętam <haha> No mówiłam,że ja jestem kompletnym laikiem :) Dlatego wolę zapytać doświadczonych. Bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi :)

Kubuśśś

Post autor: Kubuśśś » wt lis 11, 2014 15:04

Ile gram owoców dziennie może dostać mnicha która ma 3,5 miesiąca? Bo nie wiem czy nie daje mu za dużo a on by jadł i jadł i jadł.... :)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr lis 12, 2014 04:33

Nie ma ustalonej gramatury i raczej nie wydzielamy papudze pożywienia. Sucha mieszanka, warzywa i owoce mają być stale w zasięgu dzioba. Ptak nie może głodować.
Poza tym, papuga więcej niszczy podczas jedzenia niż zje. Widząc pustą miskę myslimy że wszystko zostało skonsumowane. Tymczasem na dnie klatki leży dużo z tego co spadło z dzioba.
Skoro tak Cię martwi żarłoczność ptaka, daj odchody do zbadania przez weta. Może jaki tasiemiec jest za to odpowiedzialny ??
Kiedyś naocznie się przekonałam o istnieniu tasiemca w słodkowodnych rybach. Na forum ktoś pisał o robalach u amazonki viewtopic.php?f=124&t=4185&p=43439#p43439

Kubuśśś

Post autor: Kubuśśś » sob lis 15, 2014 13:43

W sumie to mój pierwszy ptak. Wydawało mi się, że za dużo zjada na raz np. gruszki i potem kupa jest oooogromna <biggrin> Może za bardzo się martwię, bo ptaszek jest pełen energii co głównie słychać ;)

Kubuśśś

Post autor: Kubuśśś » wt lis 18, 2014 18:10

Może to głupie ale czy brokuły i kalafior dawać gotowany? Bo czytałam,że warzywa lepiej surowe dawać bo zdrowiej ale jak jest z brokułem?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt lis 18, 2014 19:12

Podawaj na surowo.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Etna
Ptaki które hoduję: kanarki, papugi katarzynki

Post autor: Etna » wt lis 18, 2014 21:06

Moje wcinają brokuła - bardzo lubią, można podać buraki, kalarepę. Nigdy warzyw nie gotowałam.
Teraz moczę podstawową mieszankę ziarna na rano. Podobno w ZOO codziennie papugi dostają moczone ziarno rano, a po południu suche.
Kiełki robisz?

Kubuśśś

Post autor: Kubuśśś » śr lis 19, 2014 18:48

A po co moczyć ziarno? Czyli żadnych warzyw nie gotować?

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla Mniszek”