Dziwne zachowanie nimf
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- seder
- Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi
Dziwne zachowanie nimf
Witam
Proszę o radę gdyż moja parka nimf zniosła jajka. Problem polega na tym że samica złożyła jajka w budce dla przepiórek(na ziemi) chociaż miała do wyboru 3, narazie są 2 jajka, ale samica często opuszcza budke( mniej więcej co 30 minut), a samiec kiedy samica siedzi na jajkach zagląda do budki powieszonej dla nich i odgania inną parke od niej. Czy młode mają szanse wykluć się?
Proszę o radę gdyż moja parka nimf zniosła jajka. Problem polega na tym że samica złożyła jajka w budce dla przepiórek(na ziemi) chociaż miała do wyboru 3, narazie są 2 jajka, ale samica często opuszcza budke( mniej więcej co 30 minut), a samiec kiedy samica siedzi na jajkach zagląda do budki powieszonej dla nich i odgania inną parke od niej. Czy młode mają szanse wykluć się?
- wojtek
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: Senegalki
- Kontakt:
seder pisze: narazie są 2 jajka, ale samica często opuszcza budke
Zniesie więcej to zasiądzie na dobre. Nie zaglądaj i nie płosz.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
może same wypadły, bo budka jest płytka, albo przy wychodzeniu rodzice " pociągneli" je za sobą nogami dajesz je z powrotem do niej ? Ja bym przełożyła je do zwykłej budki dala nimf, ale budka w tym samym miejscu - na ziemi
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty
Jak hodowałem nimfy, też miałem przypadek wyrzucenia młodych.
1. Przyczyna - za dużo trocin i zrobili sobie schodki
2. Tak jak napisał Al. przy wychodzeniu samiczka wyciągnęła je.
Usunąłem trociny i włożyłem młode z powrotem - mogłem się cieszyć z 5 malutkich nifmolotów.
Zresztą mogłem samicę ręcznie ściągnąć z jaj a ona i tak na nie wracała
1. Przyczyna - za dużo trocin i zrobili sobie schodki
2. Tak jak napisał Al. przy wychodzeniu samiczka wyciągnęła je.
Usunąłem trociny i włożyłem młode z powrotem - mogłem się cieszyć z 5 malutkich nifmolotów.
Zresztą mogłem samicę ręcznie ściągnąć z jaj a ona i tak na nie wracała

- seder
- Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi
trocin tam nie ma jest tylko troche słomy, ale przerobie tą budke (dodam poprzeczke) zeby przez przypadek nie wyciągnęła ale to juz jutro bo teraz nie chce im przeszkadzać po ciemku a młodymi sie do tego czasu zaopiekuje
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
to młode nie są z rodzicami ? w tym wieku wymagają nocnego karmienia iazabieranie młodych na dłuższy czas spowoduje ze rodzice stracą nimi zainteresowaniea młodymi sie do tego czasu zaopiekuje