Nie zalężone jajka
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa . Nierozłączka , Falista
Nie zalężone jajka
Witam serdecznie powiem w skrócie jak wygląda problem.
Zakupiłem rok temu w marcu nimfy były one już około 3 miesiące po wyjściu z budki. Przy zakupie chciałem 2 pary okazało sie że miałem 3 samice i jednego samca. Samiec okazał sie za młody do tego rocznych lęgów wiec wymieniłem sie ze znajomym chodowcą . i teraz mam 3 samice i dojrzałego samca . Problem polega na tym ze mam 3 budki lęgowe samiec parzy wszystkie 3 samice one nnaturalnie składają jajka lecz wszystkie są nie zalężone . Moje pytanie to czy samiec jest poprostu nie płodny czy odzielić go od 2 samic i wybrać jedną samice czy poprostu jest za młody ale nie sadzę ponieważ razem przy zakupie kupowałem kilka par falistych i nierozłączek i one również był z początku 2012 i wszystkie pary lęgą sie noramalnie już doczekłam sie z nich przychówku a u nimf mam problem. Proszę o dobra i wnikliwe rozwiązanie problemu. P.s Zastanawiam sie czy może nie kupić innego samca ale na razie chciał bym z tego coś uciągnać w najbliższym czasem napewno wolnym samicą dokupie samce ale narazie chce rozwikłać ten problem.
Zakupiłem rok temu w marcu nimfy były one już około 3 miesiące po wyjściu z budki. Przy zakupie chciałem 2 pary okazało sie że miałem 3 samice i jednego samca. Samiec okazał sie za młody do tego rocznych lęgów wiec wymieniłem sie ze znajomym chodowcą . i teraz mam 3 samice i dojrzałego samca . Problem polega na tym ze mam 3 budki lęgowe samiec parzy wszystkie 3 samice one nnaturalnie składają jajka lecz wszystkie są nie zalężone . Moje pytanie to czy samiec jest poprostu nie płodny czy odzielić go od 2 samic i wybrać jedną samice czy poprostu jest za młody ale nie sadzę ponieważ razem przy zakupie kupowałem kilka par falistych i nierozłączek i one również był z początku 2012 i wszystkie pary lęgą sie noramalnie już doczekłam sie z nich przychówku a u nimf mam problem. Proszę o dobra i wnikliwe rozwiązanie problemu. P.s Zastanawiam sie czy może nie kupić innego samca ale na razie chciał bym z tego coś uciągnać w najbliższym czasem napewno wolnym samicą dokupie samce ale narazie chce rozwikłać ten problem.
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Wymień samca, bo raczej to jego wina i ja bym zrobił 3 pary a nie jednego samca na 3 samice
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Grzegorz pisze:ja bym zrobił 3 pary a nie jednego samca na 3 samice
Całkowicie popieram. To co robisz teraz jest bardzo duzym błędem.
Samiec czynnie uczestniczy zarówno w wysiadywaniu jaj (przeważnie na jajach siedzi w nocy i zmienia samicę ale na krótko w ciągu dnia gdy ona idzie jeść) jak i karmieniu piskląt.
Jak sobie wyobrażasz jego ,,pracę" przy trzech samicach i przy dużej ilości młodych ?
Samica musi mieć czas na ,,odpoczynek: na rozprostowanie skrzydeł, napicie się, itd. Samiec nie roztroi się by naraz w trzech budkach na jajach siedzieć.
filip28 pisze:ale na razie chciał bym z tego coś uciągnać
Na siłę ,,nic nie uciągniesz"
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Nawet jak jaka były zalężone to nie były odp. inkubowane i dlatego nie ma młodych. Bardzo rzadko zdarza się aby samica sama wysiedziała i wychowała młode.Dlatego posluchaj rad przedmówców
-
Zgadzam sie z wami w 100% tak też napisałem że chce dokupić 2 samce ale na dzień dzisiejszy jest taki stan a nie inny mam świadomość że nie jest to dobra proporcja jeden do 3 ale chodzi mi o samego samca pomijając fakt że sie zalata do 3 samic ale dlaczego żadne jajko nie było zalężone wina samca ? czy przez to ze 3 samice sa i nie daje rady. proszę o odpowiedz.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Nawet jak były zalężone a nie były inkubowane to i tak tego nie stwierdzisz. Aby widać było ze jajko jest zalężone to musi być inkubacja, czyli ptaki musza na nim siedzieć przez 24 godz.i to przez min. tydzień, aby cos było w czasie prześwietlenia jajka widać
-
Kolego wiem to na temat inkubacji ponieważ jak wczesniej pisałem papugi siedziały na jajkach po kilka dni tzn przyjmijmy ze po 10 i pozniej inna samica zajmowała to miejsce wiec były wysiadywane wiec nie były zalezone po tak długim czasie . Prawdo podobnie uwazam ze to wina samca ale sami ocencie. pozdrawiam