Kilka pytań dot. papużki.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Papuzz
Ptaki które hoduję: Papuga falista

Kilka pytań dot. papużki.

Post autor: Papuzz » śr lip 20, 2011 22:49

Witam, posiadam papugę falistą i mam odnośnie niej kilka pytań/problemów z nią.

1. Czy papugi faliste są skore do kompania? Moja papuga mimo baseniku nie chce się kąpać. Może papuga nie jest zapoznana z wodą i trzeba jej pomóc? Jeśli tak to jakim sposobem?

2. Moja papuga z tego co widzę dostała zatwardnienia. Czy jest jakiś sposób żeby jej pomóc? Dodam ,że dałem jej mały kawałek brzoskwini - czy to może być powód? Czytałem ,że brzoskwinia nie szkodzi papugom.

3. Papuga czasami jakby drży, dokładnie to drżą jej pióra niewiem dlaczego, czy to znaczy ,że moją papugę dopadły pasożyty?

To tyle, proszę o wyrozumiałość, chcę pomóc mojej papużce.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw lip 21, 2011 10:23

Papuzz,
1. Nie każda lubi sie kąpać, jedne wchodzą do wody inne nie, jedne lubią spryskiwanie a drugie uciekają gdzie pieprz rośnie
2.Skąd wiesz ze ma zatwardzenie ?
3. Puszenie to normalna sprawa, chyba,że ptak stale siedzi napuszony i się trzęsie

Papuzz
Ptaki które hoduję: Papuga falista

Post autor: Papuzz » czw lip 21, 2011 11:43

Zauważyłem dzisiaj ,że moja papuga ma strasznie wodniste kupy a ich kolor jest zielony. broskwinię podałem raz, ale nie wiem czy nie mogła dostać po niej sraczki. Ziarno i wodę zmieniam jej codziennie. Co może się z nią dziać? i jak jej pomóc. W moim mieście nie ma dobrego weterynarza <więc nie ma jak pomóc ptaku poprzez niego>, a do najbliższego "ptasiego" weterynarza mam 25km <Lublin>. Co dziwne wcześniej tak nie miała.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw lip 21, 2011 13:56

Papuzz, To znaczy ze ma biegunkę a nie zatwardzenie. Mogła jej dostać po zjedzeniu brzoskwini. Nie podawaj zielonek, warzyw i owoców, daj do pojemnika węgiel drzewny - ale nie brykiety do rożna.
Obserwuj, czy biegunka jest nadal.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla papużek falistych”