nierozłączki Szczecin
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Poczekajmy do poniedziałku . Wpadnie tu freya i wtedy może się coś ustali. Jeśli sa bezposrednie pociagi miedzy oboma miastami, to i poczta konduktorska wchodziłaby w rachubę. Zresztą nie ma ,,zapalenia płuc"
bo freya musi jeszcze te ptaki wykupic, trochę czasu też mogą być u niej, a w tzw międzyczasie sprawa będzie do dogadania.

- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
GoldAngelo pisze: ,,podmioty związane z działalnością gospodarczą z zakresu handlu zwierzętami zwolnione są z obowiązku pisemnego zgłoszenia ich do rejestru"/
Ale nie są zwolnione od obowiązku posiadania dokumentów np. od weta, Cites i innych potwierdzających pochodzenie. Co więcej muszą posiadać takie dokumenty od początku hodowli. Czyli jeśli podmiot gospodarczy zakupi papugę z dokumentem od weta, nie ma obowiązku rejestracji; sprzedając papugę musi przekazać dokumen dalej z paragonem. Natomiast po sprzedaniu jeśli papuga z jakichś przyczyn wróciłaby do podmiotu, to ten musi już posiadać dokument od weta, i zaśwadczenie od sprzedającego. Jeśli sie mylę to proszę o poprawienie, ale o ile mnie pamięć nie myli to tak właśnie jest.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Sklep na mocy obowiązujących przepisów nie musi rejestrować zwierzęcia które podlega rejestracji, na czas jego przetrzymywania. Z zakupem Rosołka dostałam paragon i kopie umowy kupna sprzedaży z Czech od hodowcy sprzed prawie półtora roku. Jednak kupując Tosię otrzymałam już tylko paragon. To wystarczyło do rejestracji obu papug. W momencie kiedy Tośka trafiła do sklepu nie były wymagane dzisiejsze dokumenty
siedziała tam 15lat

-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Mam pytanie do freyi... Mianowicie, czy nie stwarzałoby Ci problemu dostarczenie nierozłączek na ulice bodajże pomorską(?) w okolice siedziby firmy transportowej RABEN? Gdyby nie było to problemem, to papużki (o ile uda się je wykupić) mógłby przetransportować do mnie kolega lub wujek (w zależności od tego który wcześniej będzie miał tam okazję być) i dotarłyby do mnie w ciągu 8-10 godzin. Próbowałem do freyi dzwonić zaraz po pogrzebie, jednak nie miała zasięgu. A sam właśnie wróciłem do domu teraz.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
- Ptaki które hoduję: bolborhynchus lineola
- Kontakt:
przepraszam, że dopiero dziś, wczoraj się nie wyrobiłam :( w sumie tata mojej znajomej jest konduktorem, ale do Krakowa będzie miał kurs dopiero koło świąt... w jakiej dzielnicy jest ta ulica, GoldAngelo ? Coś mi się psuje telefon ostatnio, więc rzeczywiście można się nie mnie nie dodzwonić. Dzisiaj wyślę mamę żeby sprawdziła konto i ewentualnie jeśli zdążę, to dzisiaj pójdę do zoologicznego/ mam tylko nadzieję, że facet nie będzie wymyślał jakichś chorym usprawiedliwień i nie rozmyśli się odnośnie sprzedaży ptaków...
p.s. dziękuję Krysiu za dopisanie kodu :)
p.s. dziękuję Krysiu za dopisanie kodu :)
"With the birds I'll share it..."
-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
freya- tutaj jest lokalizacja zumi, a tutaj jest lokalizacja z google (wybrałem satelitarny, ponieważ zdjęcie jest bardzo wyraźne no i tak wizualnie to myślę, że łatwiej zorientować się co i jak). Jest to w pobliżu reala i leroy merlin.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
- -#moderator
-
- Kontakt:
witam ponownie. nie wiem, czy rzeczywiscie cos z tym kontem jest nie tak czy o co chodzi, ale pieniazki jeszcze nie wplynely (przynajmniej wczoraj ich nie bylo, dzisiaj jeszcze nie widzialam sie z mama). moglabym prosic osoby, ktore cos wplacily o pw z informacja jaka to kwota i kiedy byla wyslana?
-
- -#moderator
ewahejduk, kontaktuje się z freyą telefonicznie (coś nie tak ma z netem). Dlatego ja nie piszę na forum
Więc Kamila dzisiaj napisała mi wiadomość, że mama jutro idzie sprawdzić bank i jak wszystko będzie ok to wyciągnie pieniądze, a w czwartek wybiera się po ptaki:-)

Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
-
- Kontakt:
witam ponownie. sytuacja wyglada tak, ze poki co dostalam na konto 50 zl - w sumie od Ewy i Krysi. poki co niewiele moge z tym zrobic, nie stac mnie na to, zeby dolozyc teraz sto zlotych od siebie :/ czekam na pieniazki od pysi, skontaktuje sie z nia jeszcze przez pw. jestem w stalym kontakcie z Michalem, takze jak tylko ptaszorki zostana wykupione - zaczniemy kombinowac z transportem. pozdrawiam, freya :)
-
- Kontakt:
tak, Krysiu, właśnie o to chodzi, o czym pisze Ewa :) pysiu, jeśli tylko wyślesz co nieco, to napisz mi sms, albo chociaż puść strzałkę, żebym wiedziała, że mam męczyć mamę o sprawdzanie konta. w przyszłym tygodniu wpadnę jeszcze do tego zoologicznego i sprawdzę, co tam u ptaszorów, wtedy napiszę, na czym stoimy dokładnie, skoro jeszcze nie mamy kasy. uprzedzę też pana, że chcemy wykupić papugi. postaram się też wytargować nieco niższą cenę, ale szczerze wątpię, że się uda. pan traktuje mnie chyba mało poważnie :p pozdrawiam, freys