Nieznany powód "śmierci" pisklaka
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Tosia12
- Ptaki które hoduję: kanarki, wróbliczki
Nieznany powód "śmierci" pisklaka
Moja 2-letnia para nimf miała do dziś trzy pisklaki. Podobno w zeszłym roku (ich pierwszy lęg) odchowały 4 młode. Dzisiaj skontrolowałam budkę, żeby sprawdzić stan pisklaków. Niestety
Najstarszy z nich już nie żył. Nie wiem co jest nie tak. Papużka zdechła z pełnym wolem. Papugi karmią młode jak powinny. Obie prawie cały dzień przesiadują w budce. Nie wiem czy to istotne, ale nie widzę dużej różnicy pomiędzy drugim a trzecim pisklakiem. Więc pytanie: co zrobić? jaka była przyczyna "śmierci".?

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Papużka miała pełne wole bo rodzice nakarmili tym, co Ty podajesz do jedzenia.
A co podajesz ? Może dałaś coś nowego, nieświeżego, może pleśń była ?
Naprawdę uważaj co ptakom podajesz bo o ile starsze organizmy rodziców jakoś zwalczą zatrucie, to pisklęta już absolutnie NIE.
Innym powodem mogło być również to, że jakieś organy wewnętrzne nie były w pełni wykształcone.
Najlepiej by było gdybyś to nimfie ciałko dała na sekcję zwłok, a wtedy Ty i my z Tobą poznamy przyczynę śmierci.
A co podajesz ? Może dałaś coś nowego, nieświeżego, może pleśń była ?
Naprawdę uważaj co ptakom podajesz bo o ile starsze organizmy rodziców jakoś zwalczą zatrucie, to pisklęta już absolutnie NIE.
Innym powodem mogło być również to, że jakieś organy wewnętrzne nie były w pełni wykształcone.
Najlepiej by było gdybyś to nimfie ciałko dała na sekcję zwłok, a wtedy Ty i my z Tobą poznamy przyczynę śmierci.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Najprawdopodobniej zaszkodziła sałata (nie ma żadnych wartości odżywczych a wobec tego nie ma sensu podawać jej ptakom. Lepiej podać gwiazdnicę ) ewentualnie pomylić mogłaś mlecz. Tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=619 masz min. zdjęcie trującego mleczu.
Przejrzyj i dobrze powąchaj suchą mieszankę ziaren czy przypadkiem nie ma tam pleśni.
Przejrzyj i dobrze powąchaj suchą mieszankę ziaren czy przypadkiem nie ma tam pleśni.
to jak nagła śmierć łóżeczkowa niemowląt ...nikt nie wie co jest jej przyczyną :(
wracając do tematu
u mnie w ubiegłym tygodniu padłu w 2 dobie dwa kanarki i też sądziłąm, że to z powodu iż moje ptaki karmiły zieleniną którą mają pod dostatkiem bez mojego udziału..., ale druga kanarkowa karmi tym samym stale widzę ją na zieleninie , je wszystko i jajeczny i ziarna suche i skiełkowane i młode żyją i się rozwijają ... więc to jednak nie jest regółą z tym zielskiem
amadyny karmiły tak samo wszystkim i młode się wychowało
wracając do tematu
u mnie w ubiegłym tygodniu padłu w 2 dobie dwa kanarki i też sądziłąm, że to z powodu iż moje ptaki karmiły zieleniną którą mają pod dostatkiem bez mojego udziału..., ale druga kanarkowa karmi tym samym stale widzę ją na zieleninie , je wszystko i jajeczny i ziarna suche i skiełkowane i młode żyją i się rozwijają ... więc to jednak nie jest regółą z tym zielskiem
amadyny karmiły tak samo wszystkim i młode się wychowało
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
U mnie również się tak zdarzyło mimo że podaję ten sam pokarm od samego początku. Ciężko teraz stwierdzić co mogło być przyczyną. Możemy jedynie na przyszłość podjąć większe środki ostrożności. W powietrzu jest mnóstwo zarazków, woda też pozostawia wiele do życzenia a i higiena klatek ma bardzo duże znaczenie, a młode zaraz po wykluciu są bardzo wrażliwe.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- Tosia12
Mieszanka w porządku. Wyziębnięcie raczej nie możliwe (w budce była samiczka i samczyk, a rodzeństwo przeżyło). Z wodą rzeczywiście mogłoby być coś nie tak, jeżeli wymienia się ją codziennie. Moje kanarki też karmią młode zieleniną..itp. i nic im nie jest. Rodzeństwo małego żyje. Po prostu teraz bardziej uważam co daję moim papugom. Dziś dostały tylko mieszankę i jajko. Wymieniam często wodę na świeżą. W wolierce i tak było czysto. Chciałabym jeszcze podawać im jakieś owoce, warzywa... tylko co, żeby nie zaszkodziło młodym.? 

-
- Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
- Kontakt:
Nie dawaj zadnych owoców i warzyw póki co.Dmuchaj na zimne!Poczytaj to co napisał gdzies WojtekZ.On tez miał straty w legach gdy karmił innym pokarmem.Ja sam mam dwóch hodowców znajomych którzy tez stracili młode.Jak juz wujda z budek to wtedy dawaj owoce,warzywa i zieleninke.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!
- Tosia12
Witam. Długo nie pisałam, ponieważ wyjechałam i nie miałam dostępu do komputera. Z młodych zostały 2, które kilka dni temu opuściły budkę i zaczynają same jeść.
dwa zdechły, a jeden wcale się nie wykluł (jajko było zalężone), czyli jednak powodem mogło być zaziębienie. Teraz pytanie czy to wina budki? Co zrobić żeby to się nie powtórzyło?