Ptaszek znaleziony na działce

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
fuksja
Ptaki które hoduję: Aleksandretta większa - Stasiu:)

Ptaszek znaleziony na działce

Post autor: fuksja » śr kwie 29, 2009 22:12

Jakąś godzinę temu znalazłam na działce małego ptaszka, który nie może latać. Poruszał się skacząc jak żaba. Zabrałam go do domu i umieściłam w pudełku. Zauważyłam, że ogólnie ptak jest żywotny, reaguje żwawo na bodźce, jest tylko bardzo wystraszony... Od czasu do czasu porusza skrzydełkami (właściwie wygląda to tak jakby mu one drżały..) Zastanawiam się czy to nie jest jeszcze pisklak - ma wyraźny puszek na brzuchu. Może wypadł z gniazda...
Poniżej zdjęcie - czy ktoś wie co to za ptak?
Obrazek

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » śr kwie 29, 2009 22:21

Na fotce niestety nic nie widać. Zrobiłas błąd, ptaków się nie bierze jesli nie mają widocznych ran. Młode często opuszczają gniazdo przed uzyskaniem zdolności lotu i przesiadują na gałęziach. Czasami spadają. Wtedy najlepiej je wrzucić na najbliższe drzewo. Teraz musisz pisklaka karmić żywym pokarmem, tak jak to robią rodzice czyli przez cały czas.

Awatar użytkownika
fuksja

Post autor: fuksja » śr kwie 29, 2009 22:29

Gdybym go zostawiła na najbliższym drzewie to długo by nie pożył... Mam 5 psów na działce;]

czy mogę podawać mu świerszcze?

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » śr kwie 29, 2009 22:52

Moim zdaniem moze to byc mlody szpaczek.
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
fuksja

Post autor: fuksja » śr kwie 29, 2009 23:29

tak właśnie sobie pomyślałam:) jutro pojadę z nim do weta...tylko proszę napiszcie mi czy mogę go dzisiaj nakarmić świerszczami?;)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw kwie 30, 2009 05:38

Możesz nakarmić świerszczami ale jeśli są duże, to musisz pokroić przynajmniej na pół. Możesz też podać żywy pokarm dla rybek np ochotkę, białe i czerwone robaki do kupienia w sklepach wędkarskich.
Na działce możesz nakopać dżdżownic i też je pokroić przed podaniem ale nie jak tatara :-D części mięska muszą mieć tak do 1 cm.

Postaraj się umieścić ptaka na drzewie gdzieś na gałęzi i obserwuje bo rodzicę na pewno bedą go szukać do nakarmienia. Musisz zwrócić ptaka naturze bo sama nie nauczysz go ptasiego zachowania gatumku, że już nie powiem o odlocie na zimę.

Awatar użytkownika
fuksja

Post autor: fuksja » czw kwie 30, 2009 09:38

ptaszka zastałam dzisiaj rano martwego...:(

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » czw kwie 30, 2009 10:17

Za późno trafiłam na ten wątek :(
Ptaszek wygladał mi na młodego drozda, kosa.

Takich ptaków nie na leży zabierać, można wynieść poza teren działki i rodzice je znajdą. Sama miałam dwa lata temu przemarsz młodych drozdów przez działkę - w sumie przemaszerowały przez cztery działki i udało mi się je uchronić przed moim kotem.

A co karmienia jak już jednak się zabierze takiego malucha - można karmić mieszanką serową (podaję za Kruszewiczem)
Mieszanka nabiałowa dla ptaków pomysłu J. Desselbergera i K. Rogaczewskiej
(wg Borzemskiej W. B. i wsp., 1989)

1. MIESZANKA SEROWA
biały ser pełnotłusty 300 g
glukoza w proszku 30 g (2 łyżki stołowe)
mąka ryżowa 15 g (l łyżka stołowa)
mąka kukurydziana 12 g (l łyżka stołowa)
vitaral (Polfa) 1 drażetka

Uwagi: Biały ser powinien być dobrej jakości, świeży i niezbyt wilgotny; najlepiej nadaje się do tego celu ser wiejski. Mąkę ryżową można zastąpić kleikiem ryżowym w proszku1 albo ryżem gotowanym na gęsto. Mąki kukurydzianej nie można zastąpić kukurydzą w innej postaci. Vitaralu nie można zastąpić analogicznymi preparatami przeznaczonymi dla drobiu, zawierającymi sól kuchenną, na którą ptaki są szczególnie wrażliwe

Przygotowanie: Drażetkę vitaralu rozetrzeć na miałki proszek (uprzednio zmyć polewę). Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać (aby równomiernie rozprowadzić witaminy), aż do uzyskania zhomonizowanej masy o jednolitej barwie. Gotowa mieszanka powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny (w razie konieczności można ją zagęścić mąką kukurydzianą). Mieszankę umieścić w naczyniu szklanym i mocno ubić. Zamrożenie (-10°C) świeżej mieszanki na kilka godzin zwiększa jej trwałość (zapobiega fermentacji). W chłodni (4°C) można ją przechowywać przez 7 dni; w temperaturze pokojowej zachowuje dostateczną świeżość mniej więcej przez 12 godzin.

2. JAJKO NA TWARDO
Uwaga: Białko i żółtko zawsze w proporcji 2:1.
Przygotowanie: Jajko gotować 6-8 minut (nie dłużej!) i ostudzić w temperaturze pokojowej.

Przeznaczenie mieszanki nabiałowej i zasady jej stosowania
Optymalny pokarm zastępczy dla dorosłych ptaków owadożernych oraz do wychowu piskląt wszystkich krajowych gatunków z rzędu Passeriformes2 i grup fizjologicznie pokrewnych (Picidae, Upupidae, Apodidae Caprimulgidae, Cuculidae)3 Pokarm podstawowy do wychowu piskląt gołębi i kuraków. Pokarm dodatkowy dla dorosłych ziarnojadów.

Żywienie ptaków dorosłych: Z mieszanki serowej sporządzić kuleczki proporcjonalne do rozmiarów ptaka (np. dla drozda wielkości ziarna grochu, dla pokrzewki wielkości ziarnka pieprzu); jajko rozdrobnić na porcje analogicznej wielkości. Pojemnik pokarmowy napełnić kuleczkami i jajkiem w proporcji 5:1. Dodatkowo podawać świeżą, siekaną sałatę (uprzednio dokładnie wymytą) oraz — stosownie do specyfiki gatunku — odpowiednie produkty roślinne.

Karmienie piskląt: Do mieszanki serowej dodać drobno posiekane jajko w proporcji 3:1. Dokładnie wymieszać, sporządzić kuleczki odpowiedniej wielkości i podawać je za pomocą patyczka lub pesety (pokarm wkładać głęboko do przełyku). Pisklęta i podloty karmić mniej więcej co godzinę ad libitum. Po każdym karmieniu poić pipetką, po kwadransie ewentualnie dopoić. Mieszankę serową z jajkiem przechować w chłodni (4°C) do 12 godzin; w temperaturze pokojowej jest nietrwała.

1 Uwaga: kleik jest o połowę lżejszy od mąki, więc l łyżka mąki ryżowej = 2 łyżki suchego kleiku ryżowego
2Wróblowe (śpiewające).
3 Dzięcioły, dudki, jerzyki, lelki, kukułki.

(Hodowla ptaków ozdobnych ; A.Kruszewicz; str. 218)

Poza tym można podawać gotowany bez soli makaron, kawałeczki gotowanego mięsa.

Awatar użytkownika
fuksja

Post autor: fuksja » czw kwie 30, 2009 12:17

dziękuję, może na przyszłość się przyda...

krzkoper
Ptaki które hoduję: zako, amazonki, lory,kakadu

Post autor: krzkoper » pn sty 25, 2010 18:57

WIEKA szkoda ale tak juz bywa pamietaj ze w sklepach zoo sa pokarmy dla miekojadow i napewno takim pokarmem mozna bylo go karmic.Pozdrawiam Krzysztof

Małgosia
Ptaki które hoduję: Faliste

Post autor: Małgosia » śr cze 16, 2010 10:13

Poczytałam na forum i już wiem mniej więcej czym karmić znalezionego dziś rano na drodze pisklacza...drugi leżał obok rozjechany :-( Malucha wzięłam do domu był mało ruchliwy i baaardzo wyziębiony,po ogrzaniu doszedł do siebie teraz jest ruchliwy i nawet popiskuje...Zrobiłam mu domek w kartoniku ale nie chce tam siedzieć co chwilę wyskakuje...Czy wie ktoś co to za ptaszek...Dodam że próbowałam go karmić dżdżownicami ale nie chce otwiera dziobek a jak mu włożę kawałeczek to potrząśnie główką i już nie ma robala w dziobie...Nie chcę żeby padł z głodu... :-(
Załączniki
Pgpkaj1.jpg
Pisklak1.jpg
Małgosia

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr cze 16, 2010 10:22

Co do gatunku pisklęcia, to mogą być tylko domysły ....
Przeczytaj proszę temat http://www.stop.eko.org.pl/portal/index ... icle&id=18 Tam znajdziesz więcej info.

Małgosia

Post autor: Małgosia » śr cze 16, 2010 10:23

Dziękuję z góry Krysiu :-)
Małgosia

pysia34

Post autor: pysia34 » śr cze 16, 2010 12:29

zrób wyraźne zdjęcie pisklaka z boku i od przodu :) wówczas można pokusić się o określenie co to za ptaszek

Małgosia

Post autor: Małgosia » śr cze 16, 2010 14:03

Fotki robiłam tel kom. nie za specjalne ale może akurat ktoś rozpozna co to za ptaszek :-/

Najadł się teraz śpi w kartoniku... :-D
Załączniki
Zdjęcie038.jpg
Zdjęcie039.jpg
Zdjęcie040.jpg
Zdjęcie041.jpg
Małgosia

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr cze 16, 2010 16:07

stawiam na szczygła.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

pysia34

Post autor: pysia34 » śr cze 16, 2010 18:16

popieram Wojtku w 95% szczygieł :)
więc najprościej wykarmić papką np. http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=86 dla piskląt ptaków egzotycznych :-) najprościej

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » śr cze 16, 2010 18:20

Nie karm dżdżownicami! Wiem, każdy popełnia na początku taki bład.

Tu http://klubciconia.ptaki.info.pl/forum/ ... php?t=5782 masz dokładne porady, co robić wa takim przypadku.

Też uważam, że to szczygieł.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr cze 16, 2010 18:27

A mi się w tym domniemanym szczygiełku koloryt ogonka nie podoba bo jest zbyt kolorowy. Stawiam na czyżyka lub któryś z gatunków muchołówek.

pysia34

Post autor: pysia34 » śr cze 16, 2010 18:51

ja też na początku stawiałam na czyżyka ale sprawdziłam bardzo dokładnie że to jednak szczygieł :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”