Badanie DNA

wystepuja w trzech podgatunkach-(P.e timnech-żako liberyjskie-P.e princeps-żako książęce-P.e erithacus-żako kongijskie

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

sanek7
Ptaki które hoduję: papuga żako

Badanie DNA

Post autor: sanek7 » pt paź 23, 2009 12:57

Jestem szczęśliwym posiadaczem papugi żako.Prawdopodobnie jest to samiczka,ale chciałbym mieć pewność.A z tego co przeczytałem to na 100% można określić płeć żako jedynie badaniem DNA.
W związku z powyższym prosił bym o napisanie jak i gdzie (adres) mogę takie badanie przeprowadzić.Jak to się robi?
Ile takie badanie kosztuje?
Z góry dzięki z odpowiedzi
pozdrawiam

Michallip
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: Michallip » pt paź 23, 2009 14:31

Koszt 100zł od ptaka
Wyrywasz kilka piór z podbrzusza (5-10sztuk) dobrze jak w piórach zostanie trochę krwi. Piora pakujesz w plastikowy woreczek z zip'em i wysyłasz np. do dr. Piaseckiego (http://www.wet.wroclaw.pl/). Jesli póra wyrwiesz pojedynczo, ptak tego nawet nie poczuje. Powinny byc to pióra okrywowe o długości 2-3 cm.

Możesz też zajrzeć tutaj - http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1802
U mnie ta metoda się sprawdziła ale i tak papugom zafundowałem badanie DNA :)
-------------------------------------
www.moje-papugi.pl

sanek7

Post autor: sanek7 » sob paź 24, 2009 05:14

Dzięki serdeczne.
Sprawdzałem metodą wzrokową i potwierdziły sie moje przypuszczenia że to samiczka.Chciał bym dokupić jeszcze jednego ptaka do parki i chcę mieć 100% pewności.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob paź 24, 2009 05:34

sanek7, nie koniecznie musisz aż do Wrocławia z tymi piórami.
W Warszawie przy ul. Nowoursynowskiej 176 w Klinice Małych Zwierząt - obok SGGW - dr Ledwoń również robi te badania. Więc możesz się umówić na wizytę i z żaczkiem pojechać. Wetka prawidłowo i fachowo wyrwie piórkaa przy okazji przebada, zważy, może zbadać odchody na pasożyty, itd.
Klinika Małych Zwierząt SGGW ul. Nowoursynowska 159 C tel tel. 022 593 61 04

sanek7

Post autor: sanek7 » ndz paź 25, 2009 09:47

No to rewelacja że w W-wie też można wykonać badanie DNA.
A już jej miałem biduli wyrywać pióra :-D
Wielkie dzięki za wiadomość Krysia-
Pozdrawiam

cocoleo
Ptaki które hoduję: szkarłatka, żako kongo
Kontakt:

Post autor: cocoleo » śr gru 23, 2009 19:18

Krysia czy ten wet jest dobrym lekarzem dla papug? Mieszkam w Radomiu i tak naprawdę to u mnie nie ma dobrego lekarza dla ptaków. Do W-wy 100 km nie jest tak daleko, droga b.dobra. Sprawa jeszcze zasadnicza czy jest drogi, bo u nas w Radomiu zależy od tego z jaką papugą przyjdziesz? Chciałbym porobić mojej parze lęgowej żako wszystkie badania\ prócz DNA gdyż wiem który jest samiec a która samica\
Pozdrawiam Andrzej z Radomia :oops:

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » śr gru 23, 2009 20:57

cocoleo, z czystym sumieniem mogę potwierdzić że dr. Ledwoń (kobieta) jest bardzo dobra i naprawdę zna się na rzeczy. Leczyłam u niej samiczkę barabandy i do maja amazonkę kurikę. Leki zawsze były trafione, zawsze cierpliwa i szukajaca powodów choroby, bardzo dużo czasu poświęca danej papudze (nawet do 3 godz jednorazowo bo taki czas miała dla mnie :-D )
Bardzo droga nie jest bo cena zalezy od rodzaju badań, tzn czy są skomplikowane czy nie. W razie potrzeby od ręki dostaniesz leki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Charakterystyka Zako-”