Korekcja dzioba.

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Tańcząca_Barabanda
Ptaki które hoduję: Barabanda, wróbliczka, kanarki, mewki japońskie.

Korekcja dzioba.

Post autor: Tańcząca_Barabanda » śr paź 13, 2021 01:44

Witam.
Posiadam wróbliczkę, która regularnie ma korekcję dzioba (wątroba nie domaga). Miałam sprawdzoną panią weterynarz, która zawsze ze wszystkim z moim ptakiem sobie świetnie radziła, aczkolwiek okazuje się, że odchodzi z gabinetu (możliwe, że wróci na chwilę). Jest co prawda w gabinecie jeszcze jeden weterynarz od ptaków, ale właśnie tu zaczyna się problem, ponieważ byłam u niego ostatnio na wizycie na korekcję (papużka miała naprawdę mocno przerośnięty dziób), ale góra została bardzo mało skrócona, a dół prawie wcale (jest tak mocno przerośnięty, że papużka ma problem z jedzeniem), ponieważ pan stwierdził, że dalej nie może korygować, bo robią się już zaczerwienienia. Tu mam pytanie, ponieważ ona te lekkie zaczerwienienia na dolnej połowie ma już od jakiegoś czasu i miała je też przed wizytą. Czy możliwe, że rzeczywiście weterynarz nie mógł bardziej skorygować dzioba? Nie miałam jeszcze takiej sytuacji, żeby dziób zostawił ktoś na tyle przerośnięty. Jak już wspomniałam papuga ma przez niego problem z jedzeniem.
U weterynarza byłam niecały tydzień temu. Jutro jadę znów. Nie za bardzo wiem co robić w sytuacji jeśli dziób znów zostanie za mało skorygowany. Drugie pytanie to co mogą oznaczać te zaczerwienienia na dziobie? Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Nie są one bardzo intensywne. Takie jakby lekkie "rumieńce". Z góry dziękuję za odpowiedzi.

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » ndz paź 24, 2021 21:07

tutaj jest po angielsku stronka. zajrzyj na nią: https://www.allaboutparrots.com/parrot- ... or-change/

Tańcząca_Barabanda
Ptaki które hoduję: Barabanda, wróbliczka, kanarki, mewki japońskie.

Post autor: Tańcząca_Barabanda » ndz lis 14, 2021 09:13

marcin19800 pisze:
ndz paź 24, 2021 21:07
tutaj jest po angielsku stronka. zajrzyj na nią: https://www.allaboutparrots.com/parrot- ... or-change/
Dziękuję za odpowiedź. Artykuł jest przydatny.
Niestety papużka odeszła dwa tygodnie temu. Miała już mocno chorą wątrobę (najprawdopodobniej marskość) i nie dało się jej już pomóc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”