podróż z papugą na wakacje
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Re: podróż z papugą na wakacje
Może nie będzie wcale tak źle jak myślisz, ale chyba najlepszym rozwiązaniem jest jak ktoś by do Twojego domu mógł przyjechać i się zwierzętami zaopiekować, na czas Twojej nieobecności, to zmniejsza w znacznym stopniu stres, bo nie ma już zmiany otoczenia, może jest jakaś babcia, ciocia bądź kuzynostwo ? Jeśli nie, to spróbuj dać ogłoszenie na grupach papuzich na fb, może jest ktoś z Twojej okolicy kto na ten czas ją do siebie przyjmie.
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt:
Moje paputy, dwa razy w roku jeżdżą ze mną autem do Austrii :)
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
nie kazda linia lotniczka zgadza sie na transport ptakow, nie do kazdego kraju mozna bez problemu ptaka zabrac - zasw. od weta, papiery, nie każdy hotel zgadza sie na ptaka w pokoju
-
- Ptaki które hoduję: szare, kakatoes
- Kontakt:
halo
jak pisze Figa, moze wcale nie byc tak strasznie jak myslisz...
masz zaufanie do osoby...zatrzymaj...
za 3 dni papuzka moze zacznie sie nudzic, jeszcze 3 dni moze (a moze nie) stresowac no i juz bedziecie spowrotem wdomu...
dobrze by bylo podawac w czasie nieobecnosci coz smacznego do jedzenia, male galazki do obrygazania itd.aby ja troche zajac...przygotuj..
w nowym miejscu bedzie oprocz tego miala wiele nowego do patrzenia ...no i moze osoba ta sie przyzwyczai do ptaka i go polubi...:))
Slyszalam o paru nieprzyjemnych historiach in nie zostawilam by ptaka komus kogo nie znam...
lepiej aby mu sie nudzilo prze pare dni ale znalesc ptaka zdroweg i zywego niz szukac dla niego szczesliwego pobytu ktory zawiera ryzyko...
pozdrawiam
C
jak pisze Figa, moze wcale nie byc tak strasznie jak myslisz...
masz zaufanie do osoby...zatrzymaj...
za 3 dni papuzka moze zacznie sie nudzic, jeszcze 3 dni moze (a moze nie) stresowac no i juz bedziecie spowrotem wdomu...
dobrze by bylo podawac w czasie nieobecnosci coz smacznego do jedzenia, male galazki do obrygazania itd.aby ja troche zajac...przygotuj..
w nowym miejscu bedzie oprocz tego miala wiele nowego do patrzenia ...no i moze osoba ta sie przyzwyczai do ptaka i go polubi...:))
Slyszalam o paru nieprzyjemnych historiach in nie zostawilam by ptaka komus kogo nie znam...
lepiej aby mu sie nudzilo prze pare dni ale znalesc ptaka zdroweg i zywego niz szukac dla niego szczesliwego pobytu ktory zawiera ryzyko...
pozdrawiam
C
Chyba żeczywiście nie będzie tak źle :) Opiekować będzie się zaufana osoba, więc powinno obyć się bez problemów. Szkoda tylko, że nie będzie wypuszczana 

Ja swoją amazonkę wypuszczam z klatki i zostawiam drzwiczki otwarte.Papuga 24h jest poza klatką a wchodzi do niej tylko żeby coś zjeść , nawet śpi na karniszu. Miejsca newralgiczne wyścielam gazetami. Proponuję na tydzień przed wyjazdem wypuścić papugę " na swobodę " i oznaczyć te miejsca gazetą ( łatwiej póżniej posprzątać ) a osoba opiekująca ma tylko do roboty dosypać karmy i wymienić wodę oraz pamiętać o zamykaniu okien. No chyba że zabiera ją do siebie a to już inny temat.....
Nie ma później problemu ze zdrapywaniem z podłogi i mebli zaschniętych odchodów?
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Słuchajcie nie wszystkie papugi można tak wypuszczać, choćby ze względu na ich bezpieczeństwo. Ja też miałam kiedyś papugę, była to Amazonka, samczyk o imieniu Kika, który miał cały czas otwartą klatkę, ale to był anioł nie papuga, ja mogłam zostawić dokumenty z firmy na stole i wyjść na cały dzień i po powrocie wszystko było całe, ale teraz mam Nelkę, a ona jest tak ciekawska wszystkiego, że nie sposób ją zostawić nawet na chwilę bez nadzoru, bo wtedy nawet dla niej by się to mogło źle skończyć, interesują ją kable i wszystko w około.bies2 pisze: ↑czw lis 30, 2017 18:11Ja swoją amazonkę wypuszczam z klatki i zostawiam drzwiczki otwarte.Papuga 24h jest poza klatką a wchodzi do niej tylko żeby coś zjeść , nawet śpi na karniszu. Miejsca newralgiczne wyścielam gazetami. Proponuję na tydzień przed wyjazdem wypuścić papugę " na swobodę " i oznaczyć te miejsca gazetą ( łatwiej póżniej posprzątać
Myślę, że Twoja papuga będzie bezpieczniejsza jak będzie w klatce, a te parę dni bez wypuszczania nadrobisz po powrocie z nawiązką

Mam pytanie. Mam papuge, niedlugo wyjezdzam na wakacje do Polski z Wloch. Mam zamiar zabrac ja ze soba, jakich dokumentow potrzebuje?
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
to zależy jaki masz gatunek, jak na terenie UE nie wymaga dokumentów to tylko potrzebujesz na podróż zaświadczenia od weta. ze ptak zdrowy
- fotorobart
- Ptaki które hoduję: Nic nie hoduję. Mam członków rodziny: Wacka i Kasię
- Kontakt: