Obrączkowanie papug - W którym dniu obrączkujecie swoje malu

o tym co dotyczy wszystkich ptaków

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Obrączkowanie papug - W którym dniu obrączkujecie swoje malu

Post autor: pirat59 » pn cze 24, 2013 12:20

Pewnie gdzieś już była o tym mowa, więc jeśli zaśmiecam forum proszę o usuniecie tematu.

W którym dniu obrączkujecie swoje maluchy, bo mówi się, że w 10... Problem w tym, że moje np. teraz nimfy w 10 dniu maja już łapki za duże na obrączkę w swoim rozmiarze :-? i na sześć młodych w budce udało mi się założyć obrączkę dopiero czwartemu... Postaram się też dwóm ostatnim założyć, kontrolując budkę codziennie.

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » pn cze 24, 2013 13:49

pirat59, z tego co pamiętam (bo juz dość dawno nie hoduję nimf) obrączkuje sie młode w 7 dniu zycia.Przy obraczkowaniu musisz brać pod uwagę to iz różne gatunki papug w różnym tempie rosną dlatego są różnice w terminie obrączkowania. Np rozelle białolice w 6-7 dniu a lorysy 12-13 dniu więc sam musisz dowiedzieć się na podstawie tego jakie gatunki hodujesz kiedy się je obrączkuje. Nastepną sprawą na którą musisz zwrócić uwagę jest klucie pisklaków.Przeważnie jest tak iż w jednym terminie kluja sie 2-3 pisklaki reszta później i to też musisz brać pod uwagę.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

pawlik16
Ptaki które hoduję: Nimfy , Papużki Faliste

Post autor: pawlik16 » pn cze 24, 2013 17:45

pirat59, Tak jak coco39 napisał musisz zwrócić uwagę na klucie się młodych i w jaki odstępach się wykluły oraz jak szybko się rozwijają . Ja moje młode obrączkuje 7-8 dnia życia.

Awatar użytkownika
pirat59
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
Kontakt:

Post autor: pirat59 » wt cze 25, 2013 10:32

coco39, pawlik16, Dzięki za wskazówki, potwierdziło się wiele moich przypuszczeń.

Awatar użytkownika
pirat59
Kontakt:

Post autor: pirat59 » śr cze 26, 2013 09:40

Mam jeszcze jedno pytanko, macie jakiś patent na zakładanie obrączek? Chodzi mi o to żeby zrobić to jak najszybciej i nie denerwować rodziców.

adikol516
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
Kontakt:

Post autor: adikol516 » pn lip 01, 2013 11:27

Najlepiej wyciągnąć rodziców z budki i wtedy możesz spokojnie zaobrączkować :-) Bo jak są w budce to mogą szaleć, skopać trociny itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Ogólnie o wszystkim związanym z ptakami”